Több mint jutalomjáték, kitaposott út a 2024-es Eb-re

Az esélytelenek nyugalmával, vagy ahogy Marco Rossi fogalmazott, a meglepetés erejében bízva, de semmiképpen sem tét nélkül készül a magyar labdarúgó-válogatott a Nemzetek Ligájára. A mai első meccsen – a Puskás Arénában csak elméletileg zárt kapuk mögött – jó lenne visszavágni Angliának a tavalyi 4-0-s vereségért.

2022. 06. 04. 7:56
null
Budapest 20210908 Labdarúgás 2021 Világbajnoki VB selejtező Magyarország Andorra válogatott mérkőzés Fotó Szabó Miklós Nemzeti Sport Szalai Ádám öröm Fotó: Szabó Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly Portugália, Franciaország és Németország, idén Anglia, Olaszország és Németország. A két veretes trió akár lehetne az adott esztendő világversenyének, az Európa-, illetve a világbajnokságnak három-három kiemelt esélyese, de persze nem az; már csak azért sem, mert az olaszok nem jutottak ki a vb-re. Ám nekünk lényegesen többet jelent e felsorolás, e válogatottak a csoportellenfeleink. Egy éve a kontinensviadal csoportkörében, most pedig a Nemzetek Ligájában (NL), annak is legfelső, A osztályában.

Ha majd egyszer, sok-sok év múltán a jelenlegi szövetségi kapitány, ténykedését értékeljük, akkor elegendő lesz felidézni ezt a két csoportot, amelyekben a magyar válogatott helyet vívott ki magának.

A Nemzetek Ligája úgy él a tudatunkban, mint jutalomjáték, olyan ajándék, amivel a magyar labdarúgó-válogatott kedveskedik a szurkolóinak. Így igaz. Dacára annak, hogy éppen a mai nyitómeccsen nem lehetnek jelen a drukkerek. Bár ez sem felel meg teljesen a valóságnak, mert miként lapunk is beszámolt róla, több mint harmincezer tizennégy év alatti gyerek ott lehet a Puskás Arénában.

Az angolok prüszkölnek is az Európai Labdarúgó-szövetség eme gesztusa miatt, amit – aligha járunk távol az igazságtól – a korábbi rossz döntés, a zárt kapus büntetést enyhítendő kiengesztelésnek tekinthetünk.

S ha a lurkók csak feleolyan hangulatot varázsolnak a stadionba, mint amikor a közelgő a vakáció varázslatos betűi felvésődnek az osztályterem táblájára, akkor nem lehet panasz a buzdításra. A felnőttek kizárásával továbbá a gyerekek örök életre felejthetetlen élménnyel gazdagodhatnak.

Élmény... Igen, így tekintünk a Nemzetek Ligájára. Ami egyúttal hatalmas esélyt kínál.

Az A osztályból ugyanis szinte kitaposott út vezet a 2024-es Európa-bajnokság pótselejtezőjére, amennyiben persze ismét kerülőútra kényszerülnénk.

A pótselejtező majdani tizenkét csapata ugyanis az NL eredményei alapján kerül ki. Alapvetően az A, B és C divízió négy-négy csoportgyőztese alkotja a mezőnyt, de ha valamelyik első helyezett kvalifikálja magát az Eb-re a klasszikus selejtezőkből, akkor az adott osztály következő legmagasabban rangsorolt együttesére száll a jog. Az A osztályból várhatóan a legtöbb válogatott egyenes úton kijut az Európa-bajnokságra. Ha a 16 itt szereplő együttesből legalább 12 teljesíti a célt, akkor a maradék négy gárda mindenképpen pótselejtezős lesz. Legutóbb, a 2020-as (2021-ben megrendezett) tornára az A divízió csapatai közül csupán Izland nem jutott ki egyenes ágon, s került a pótselejtezőbe, ahol éppen Magyarországgal szemben vérzett el.

Botka és Gazdag nélkül

Az eredetileg eltervezett keretből ketten hiányoznak. ugyan megkezdte a felkészülést a többiekkel Telkiben, ám kiújult sérülése miatt el kell hagynia az edzőtábort. koronavírus-fertőzés miatt egyelőre nem utazhatott haza Amerikából, később ő talán csatlakozhat a válogatotthoz. Marco Rossi új embereket nem hívott be a kiesők helyett.

Nekünk tehát igenis van tétje a Nemzetek Ligájának. Amihez Marco Rossi hozzáteszi, nem ajándékba kaptuk a lehetőséget, hanem megdolgoztunk érte. A csoport három klassziscsapata viszont nyűgként tekint a sorozatra. Ebből mindjárt az következik, nemcsak tét, hanem mellé némi esély is mutatkozik. Az persze inkább az álom kategóriája, hogy a papírformát összegyűrve a magyar válogatott ne a negyedik helyen végezzen, de egy éve előzetesen azért sem adott volna senki egy fabatkát sem, hogy a németek Münchenben vért izzadnak ellenünk a döntetlenért.

– Úgy általában, Anglia, Olaszország és Németország mellett ránk alig figyelnek. Mi vagyunk a legkevésbé veszélyes ellenfél, a világranglista is erről árulkodik – hangsúlyozta Rossi. Anglia az ötödik, Olaszország a hatodik, Németország a tizenkettedik a rangsorban, mi pedig csak a negyvenedikek vagyunk. – Ám a meglepetés erejében, mint mindig, most is bízhatunk.

Azt is furcsa érzés, hogy az angolok ellen szinte közvetlen tapasztalat alapján készülhetünk, hiszen tavaly kétszer is találkoztunk velük, azt megelőzőleg viszont több mint tíz éve, 2010-ben. A vb-selejtezőben a 4-0-s budapesti vereség a kijózanodás meccse volt, a Wembley-ben játszott 1-1 viszont az újjáéledő reményé. Természetesen csakis utóbbi jegyében várjuk a mai mérkőzést.

Nemzetek Ligája, a magyar válogatott programja

Június 4., 18:00: Magyarország–Anglia
Június 7., 20:45: Olaszország–Magyarország
Június 11., 20:45: Magyarország–Németország
Június 14., 20:45: Anglia–Magyarország
Szeptember 23., 20.45: Németország–Magyarország
Szeptember 26., 20.45: Magyarország–Olaszország

Borítókép: továbbra is biztos pont

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.