A Vasas kizárólag magyarokkal szeretne boldogulni az élvonalban

A lapzártánk után befejeződött Bp. Honvéd–Zalaegerszeg mérkőzéssel tegnap megkezdődött az NB I legújabb idénye. Az első fordulóban a címvédő Ferencváros és az előző idény bronzérmese, a Puskás Akadémia vasárnapi ragadója mellett lesz egy másik, különösen érdekesnek ígérkező találkozó. Ezen a két újonc, a Vasas és a Kecskemét csap majd össze. Két olyan csapatról van szó, amely elsősorban magyar labdarúgókat alkalmaz, a Vasas keretében például nincs egyetlen légiós sem. A rajtra őket térképeztük fel, arra voltunk kíváncsiak, hogyan és milyen elképzelésekkel vágnak neki az élvonalbeli szereplésnek.

2022. 07. 30. 8:25
null
Budapest 20220424 Labdarúgás 2022 NBII NB2 Merkantil Bank Liga Vasas Tiszakécske Fotó Tumbász Hédi Nemzeti Sport csapat öröm Fotó: Tumbász Hédi Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy szűkös esztendő – ennyit kellett kibírniuk a Vasas szurkolóinak a másodosztályban. Az angyalföldiek példája is bizonyítja, hogy a feljutást, esetükben a visszakerülést nem adják ingyen, pedig ők a négy év alatt beleadtak anyait-apait, és nemcsak a pályán: olyan, válogatottat is megjárt futballistákat szereztek meg, mint például Feczesin Róbert, Pátkai Máté, Radó András, Otigba Kenneth, Márvárt Dávid vagy ám a csapat csak most érte el a nagy a célt. A magyar labdarúgás egyik legpatinásabb klubja hat bajnoki címet nyert története során az élvonalban, mellé négy kupagyőzelem is szerepel a dicsőséglistáján – a múltja alapján kétségtelenül ott a helye az első osztályban.

A vezetők a nyáron azon dolgoztak, hogy igaz legyen ez a jelenre és a jövőre nézve is. A Vasas az NB II bajnokaként jutott vissza 2018 után a legjobbak közé, de nyilvánvaló volt, hogy muszáj erősítenie a keretét, ha nem szeretne visszapottyanni egy év múlva a másodosztályba. Egy szempont roppant fontos volt: csak magyar futballistákat szemeltek ki, és ennek nem csak az volt az oka, hogy az egyik legfontosabb szponzor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor kerek perec megmondta, addig megy a támogatás Angyalföldre, amíg ott az első légiós fel nem bukkan.

 

 

– Nem esik nehezünkre ezt a feltételt teljesíteni, hiszen a főváros XIII. kerületének a legnagyobb munkáltatója, az OTP azért is állt mellénk, mert mi a kezdetektől fogva csak magyar játékosokban gondolkodtunk – mondja Nagy Miklós, a Vasas résztulajdonosa és sportigazgatója. – Négy éve indultunk el ezen az úton, és az akadémia felkarolásával is jeleztük, hogy ezen is akarunk haladni, az utánpótlásra és magyar játékosokra kívánjuk építeni a klubot. Most az új igazolásoknál persze fontos szempont volt a rutin is, mert a céljaink eléréséhez szükségünk van kész, azonnal bevethető, tapasztalt játékosokra. Nem az életkor számít, hanem a tapasztalat, fogalmazhatunk úgy is, hogy a nyáron több mint nyolcszáz NB I-es mérkőzés érkezett az öltözőbe, de emellett négy akadémistánk is hivatásos szerződést kapott az első csapatnál.

 

 

Kétségtelen, olyan új szerzemények érkeztek a másodosztályt nyolcpontos előnnyel megnyert, tétmeccsen február óta veretlen Vasashoz, akik korábban más kluboknál már bizonyítottak az NB I-ben. A 29 éves kapus, Dombó Dávid az ezüstérmes Kisvárda alapembere volt, a 30 esztendős válogatott védő, Baráth Botond és a 31 éves középpályás, Hidi Patrik pedig a Bp. Honvédban szereztek maguknak nevet, mindketten tagjai voltak már a kispestiek 2017-es bajnokcsapatának is. Csapattársuk volt akkor a legfrissebb szerzemény, a válogatott Holender Filip, akinek az érkezését tegnap jelentette be a Vasas, ő a szerb Partizan Belgrádtól tér haza Magyarországra. Szerepelt korábban a válogatottban a Mol Fehérvártól átigazolt 28 éves támadó, Géresi Krisztián is. Novothny Soma Ciprusról tért haza, a 28 éves csatár korábban a DVTK és az Újpest színeiben 121 mérkőzésen 44 gólt szerzett. Az új igazolások közül a 23 éves, a Puskás Akadémiától érkező balhátvéd, Deutsch László is 42 találkozón szerepelt már az első osztályban. A távozók között pedig csak olyan játékosokat találunk, akikkel nem számolt a Kuttor Attila vezette szakmai stáb.

 

Holender Filip a legfrissebb szerzemény.Fotó: Vasasfc.hu

– A nemzetközi gyakorlat is azt mutatja, hogy azok a csapatok tudnak eredményesek lenni, amelyeken belül minden poszton versenyhelyzet van – folytatja Nagy Miklós. – Nálunk most ez a helyzet, és olyan mentalitású játékosokat kerestünk, akik ezt tudomásul veszik, és képesek kezelni. Senkinek nincsen bérelt helye, meg kell harcolni a lehetőségekért. Kooperációs szerződést kötöttünk a másodosztályú Doroggal, ahol öt, huszonegy éven aluli futballistánk kettős játékengedéllyel szerepelhet, ők, ha nem kapnak szerepet vagy csak néhány percig játszanak az adott hétvégén a Vasasban, pályára léphetnek az NB II-ben. Létrehoztuk az NB III-as csapatunkat is, így nemigen lesz olyan labdarúgónk, akinek meccs nélkül múlna el a hétvégéje. Fontos számunkra az MLSZ ajánlása a fiatalok szerepeltetésére, ami ugyan valóban csak ajánlás, de mi kötelező érvényűnek tekintjük magunkra nézve, és a vele járó támogatást be is terveztük a költségvetésünkbe.

 

Fotó: Vasasfc.hu

Bár a keret népes, még nincs teljesen készen. Hét érkező mellett eddig tizenhárom játékos távozott Angyalföldről. Csütörtökön este például három távozót jelentett be a Vasas, Szilágyi Zoltán az NB II-es Szeged-Csanád Grosics Akadémiában folytatja a pályafutását, Bánfalvi Dániel Komáromban marad kölcsönben, míg Szatmári Lóránd szerződését közös megegyezéssel felbontották a felek. Nagy Miklós szerint lehet még érkezőkre is számítani, ez a munka még nem zárult le. Ugyanakkor a választási lehetőségek nagy számát mutatja, hogy öt csatár is gólt ért el az edzőmérkőzéseken, az újak közül Géresi, Novothny, illetve a ZTE-től végleg szerződtetett Zimonyi Dávid, a régiek közül pedig Bobál Gergő és Radó András is betalált az ellenfelek kapujába.

– Szeretnénk két lábbal a földön állni, amikor a célokat megfogalmazzuk – mondja Nagy Miklós. – Először meg kell szoknunk az élvonal tempóját és színvonalát, és tudjuk, nehéz boldogulni a tizenkét csapatos mezőnyben. Így nem is lehet más a célunk, mint stabilizálni a helyünket az NB I-ben, azaz bennmaradni, és persze minden meccsen a maximumot kihozni magunkból.

Az NB I 1. fordulójának a műsora. Péntek: Bp. Honvéd–Zalaegerszeg lapzártánk után ért véget. Szombat: Kecskemét–Vasas 17.45 (tv: M4 Sport), Újpest–Mezőkövesd 20.00 (M4 Sport). Vasárnap: Kisvárda–Debrecen 15.45 (M4 Sport+), Paks–Mol Fehérvár 18.00 (M4 Sport+), Ferencváros–Puskás Akadémia 20.30 (M4 Sport).

 

Borítókép: A Vasas bajnoki címet ünnepelhetett a másodosztályban (Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi)

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.