Djokovics pesszimista, Bidennél lobbiznak az érdekében

Jelen állás szerint a Wimbledonban diadalmaskodott Novak Djokovics oltatlansága miatt nem vehet részt az idei év utolsó Grand Slam-tornáján, az augusztus végén kezdődő US Openen. Ugyanakkor egyes rajongók petíciót indítottak az Egyesült Államokban, arra kérik Joe Biden amerikai elnököt, hogy tegyen kivételt a szerb teniszezővel, hogy Djokovics harcba szállhasson a 22. Grand Slam-címéért.

Magyar Nemzet
2022. 07. 14. 15:11
Novak Djokovics, maszk
Novak Djokovics, maszk Serbia's Novak Djokovic arrives at the Aorangi Practice Courts on the ninth day of the 2021 Wimbledon Championships at The All England Tennis Club in Wimbledon, southwest London, on July 7, 2021. (Photo by AELTC/David Gray / POOL / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE Fotó: AFP/David Gray
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novak Djokovics a napokban arról beszélt, egyelőre nem tartja valószínűnek, hogy ott lehet az év utolsó Grand Slam-tornáján, az US Openen, mivel továbbra sem oltatta be magát a koronavírus elleni vakcinával, emiatt pedig a jelenleg érvényben lévő szabályok szerint nem léphet be az Egyesült Államokba. A korábbi világelső természetesen szeretne részt venni a New York-i viadalon, és hajlandó elutazni a „szabadság földjére”, amennyiben oltatlansága ellenére is engedélyezik neki az USA-ba való belépést. Djokovics ugyanakkor nem szeretné ugyanazt átélni, mint januárban, amikor hosszas huzavona után kiutasították Ausztráliából, és emiatt nem indulhatott el az Australian Openen.

– Nem megyek az Egyesült Államokba, ha nem kapok beutazási engedélyt, mert amit Ausztráliában kellett átélnem, az közel sem volt kellemes érzés – idézi a szerb klasszis szavait a Reuters. – Az emberek még mindig azt hiszik, hogy igazolások és engedélyek nélkül próbáltam bejutni Ausztráliába, de ez nem igaz. Ezt bizonyították a bírósági eljárás során is. Soha nem mennék egy olyan országba, ahová nem kaptam beutazási engedélyt. Szeretnék visszatérni Ausztráliába. Imádom az országot, ott értem el a legtöbb Grand Slam-sikeremet. Remélhetőleg ott lehetek januárban, mert ott akarok lenni – ugyanez igaz New Yorkra is. Ott akarok lenni az Egyesült Államokban és minden más helyen, ahol lehetőségem van játszani – tette hozzá.

A Wimbledonban győztes Djokovics a 22. Grand Slam-sikeréért szállna harcba, amivel utolérné az örökranglistát vezető Rafael Nadalt. A 35 éves játékos azonban továbbra is ragaszkodik az elveihez, nem hajlandó beoltatni magát annak érdekében, hogy elérje a célját.

– Profi teniszező vagyok, nem foglalkozom a politikával, mert őszintén szólva nem is érdekel. Megvan a véleményem, és abban hiszek, hogy mindenki saját maga dönthesse el, mi neki a legjobb. Mindenkit és mindent tisztelek, és azt várom el másoktól is, hogy tiszteljék az én döntésem. Ha kapok beutazási engedélyt, akkor ott leszek a tornákon. Ha nem, nem – akkor sem ér véget a világ.

Djokovics „köteles” lenne leróni egy adósságát is az USA-ban. A wimbledoni döntő előtt ugyanis megegyezett a másik finalistával, Nick Kyrgiosszal, hogy a mérkőzés után elmennek közösen vacsorázni, és a győztesnek kell majd állnia a számlát. A jelek szerint a „randevú” elmaradt, mivel az ausztrál játékos az Instagramon kérte számon Djokovicsot, hogy merte elhagyni Angliát a közös falatozás előtt. A szerb elnézést kért riválisától, hozzátéve, New Yorkban pótolhatják az elmaradt programot.

Djokovics, Kyrgios

 

Bidenhez fordultak

Djokovics sorsa részben Joe Biden amerikai elnök kezében van, ő engedélyezheti a teniszező belépését az országba annak ellenére is, hogy a jelenleg érvényben lévő előírások szerint oltatlan személyeknek – néhány kivétel mellett – tilos a beutazás.

Texas állam szenátora, Drew Springer éppen ezért kéréssel fordult az USA első emberéhez, hogy tegyen kivételt Djokoviccsal: 

– Biden megtiltja Novak Djokovicsnak, hogy beutazzon az országba és játsszon az US Openen, de illegális bevándorlók millióinak engedi meg, hogy átlépjék a határt. Figyelj, Joe, nem mindegy, hogy eggyel több oltatlan személy van-e az országban?! – írta a szenátor.

Borítókép: Novak Djokovics (Fotó: AELTC/David Gray/POOL/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.