Energikus magyarázkodással kezdett a Honvéd új vezetőedzője

Jó hangulatú, jó iramú, összességében élvezetes mérkőzéssel kezdődött a labdarúgó NB I 2022–23-as idénye. Mondanánk, hogy a ZTE kispesti győzelme meglepetés, csak hát Ricardo Moniz együttese egy hete a Milant is megverte. A Fradinál megismert holland mester bizonyítja, nem ijedős fajta, kilenc magyart nevezett a kezdőbe. A Honvéd szintén új vezetőedzője, Tam Courts kénytelen volt energikus magyarázkodással kezdeni a szezont.

Magyar Nemzet
2022. 07. 30. 8:27
null
Budapest 20220729 Labdarúgás 2022 NBI NB1 OTP Bank Liga Honvéd Zalaegerszeg ZTE Fotó Török Attila Nemzeti Sport Ricardo Moniz Thomas Courts Fotó: Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindkét csapat kezdőtizenegye kellemes meglepetésként szolgált. Miként megírtuk, a nyári játékosmozgást úgy jellemezhetjük a Honvédnál, hogy magyarok távoztak, külföldiek érkeztek. Ehhez képest öt magyar is pályára lépett. Három rutinos labdarúgó, a kapus Szappanos Péter, valamint Tamás Krisztián és Zsótér Donát mellett két fiatal, az egyaránt 2002-es születésű Szabó Alex, illetve Bocskay Bertalan, sőt csereként szóhoz jutott a velük egyidős Kocsis Dominik.

A másik oldalon Ricardo Moniz megmutatta, hogy nem fél a váratlan, sőt forradalmi húzásoktól.

A ZTE kezdőcsapatában úgy szerepelt kilenc magyar, hogy a Vasastól igazolt rutinos valamint a Viditől megszerzett Szendrey Norbert még ki is maradt.

Azt talán már nem is nevezhetjük meglepetésnek, hogy a ZTE vendégként is letámadott. Nagy iramú, élvezetes volt a meccs, egyetlen apró hiba, avagy jó megoldás döntötte el a találkozót, a második félidő elején, a 47. percben egy vendégbedobás után a hazai védelem késve reagált, Ubochioma bombázta a lecsorgó labdát a léc alá. Ezzel a találattal nyert 1-0-ra a ZTE.

A meccs végén az addig roppant lelkes Honvéd-tábor elvesztette a hitét, füttyel és bekiabálásokkal jelezte az elégedetlenségét. Ami talán korai mindjárt az első fordulóban, csak hát a kispestiek türelmét kikezdte az elmúlt évek kudarcsorozata.

– A héten találkoztunk a szurkolókkal, elmagyaráztuk nekik a döntéseinket. A mérkőzésen remek hangulatot teremtettek, minden megvolt a meccsen, csak két-három gól hiányzott. A nézőknek ahhoz is van joguk, hogy kifejezzék a nemtetszésüket, hiszen kifizették a jegy árát – reagált a drukkerek viselkedésére a csapat vezetőedzője, Tam Courts.

A skót szakember éppen úgy értékelte a találkozót, ahogy szerinte a ZTE játszott, s ahogy idővel a sajátjának is futballoznia kell: energikusan.

– Az első félidő pontosan úgy alakult, ahogy vártuk, a ZTE rendkívül energikusan kezdte a mérkőzést, de ezzel nagyon jól megbirkóztunk. Mindkét félidőben voltak komoly helyzeteink, s bár készültünk az ellenfél hosszú bedobásaira, mégis egy ilyen szituáció után kaptuk a gólt, nem sikerült levédekezni. A játékosok hozzáállásával elégedett vagyok, ha ezen az úton haladva folytatjuk a munkát, akkor tudunk épülni, fejlődni. Még időre van szükségünk, nem volt túl sok idő a felkészülésre, ennek ellenére lehetett már látni a pályán azokat az elképzeléseket, amelyeket szeretnénk megvalósítani. Energikusan akarunk játszani, meglegyen a minőségi játék és folyamatosan tudjunk helyzeteket kialakítani, s szórakoztatni ezzel a szurkolókat. 

Levédekezni Bocskayt...

Ricardo Moniz elmondta, felkészültek arra, hogy a hazaiaknál nem szerepel majd Batik Bence. S mintha egy Habsburg-sereget vezetett volna, azt nevezte kulcskérdésnek, hogy le tudták védekezni Bocskayt...

– Három támadóval igyekeztünk letámadni őket, de ez nem volt mindig sikeres, legalábbis nem annyira, mint a Milan ellen, miután Bocskay és Mitrovics is többször szabadon tudta felvenni a labdát. Az igazat megvallva, az első félidőben fifti-fifti volt a meccs, nem tudtunk rájuk olyan nyomást gyakorolni, amilyet szerettünk volna, ezért ugyanúgy akadtak helyzeteik, ahogy nekünk is. A második félidőre megváltozott a játék képe, miután átálltunk szoros emberfogásra, így Bocskayt és Zsótért is le tudtuk védekezni. Továbbá, a cserékkel tudtuk növelni a játékunk sebességét, és fizikálisan is erősebbnek bizonyultunk, elég csak a hétperces hosszabbításra gondolni.

Moniz nagy fegyverténynek tartja, hogy fiatal csapata le tudta győzni Puskás Ferenc klubját, a Honvédot.

– Az a feladatunk, hogy megtaláljuk a klub új ikonjait, s hogy az utánpótláskorú játékosok elhiggyék, bármit képesek elérni.

Az idősebbekről sem feledkezett meg. A Zalaegerszegen végre talán gyökeret eresztő Tajti Mátyásról, valamint a gólszerző Ubochiomáról azt mondta, mindkettejüknek vízválasztó lehet ez az év, hogy képesek lesznek-e feljebb lépni a nemzetközi szintre.

Amíg kitart Ricardo Moniz lendülete, semmi sem lehetetlen Zalaegerszegen.

NB I, 1. forduló

Péntek
Bp. Honvéd–ZTE 0-1 (0-0), Bozsik Aréna, 4084 néző, jv.: Bogár. Gólszerző: Meshack (47.)

Szombat
Kecskemét–Vasas 17.45 (tv: M4 Sport)
Újpest–Mezőkövesd 20.00 (M4 Sport)

Vasárnap
Kisvárda–Debrecen 15.45 (M4 Sport+)
Paks–Mol Fehérvár 18.00 (M4 Sport+)
Ferencváros–Puskás Akadémia 20.30 (M4 Sport)

Borítókép: Tam Courts (jobbra) gratulál Ricardo Moniznak (Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.