Kellemetlen meglepetés: lemaradt a döntőről a magyar négyes

Elszenvedte az első kellemetlen meglepetést a magyar csapat a kanadai Dartmouthban zajló kajak-kenu világbajnokságon. Férfi kajak négyesünk az olimpiai távon, ötszáz méteren ugyan az ötödik legjobb időt lapátolta, de a futamában csak a negyedik lett, így lemaradt a fináléról. Az olimpiai számokra szűkítve úgy, általában nem túl derűs az összkép, a tízből csak hat futamban van magyar döntős.

Magyar Nemzet
2022. 08. 05. 16:12
null
Fotó: Balint_Vekassy
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezúttal Kuli István, Csizmadia Kolos, Varga Ádám és Nádas Bence alkotja a magyar hajót, tehát az egység össztétele két helyen is megváltozott a tavalyi olimpiához képest. Tokióban Béke Kornél, Nádas Bence, Csizmadia Kolos és ült a négyesben, amely végül hetedik lett.

A kétszáz méteren olimpiai bajnok Tótka Sándor idén májusban koronavírus-fertőzésen esett át, ezért nem indulhatott a válogatókon. Ő természetesen hiányzik a hajóból, de azt gondolhattuk, hogy az olimpián K–1 1000 méteren ezüstérmes Varga Ádám komoly erősítést jelent.

A magyarok fél távnál is negyedikek voltak, igaz, akkor még a végül győztes csehek mögöttük voltak, s a mieink csak egy riválist előztek meg ezután. Két futamot rendeztek, mindkettőből az első három helyezett jutott a fináléba, amiről a Vargáék negyedikként lemaradnak, csak a B döntőben indulhatnak.

Kár érte, mert összességében a magyar hajó az ötödik legjobb időt evezte, tehát a másik középfutam gyengébb volt, ott csak egy hajó lapátolt a mieinknél gyorsabban. 

– Nehéz mit mondani, a pályának gyakorlatilag egyik része sem volt jó – értékelt önkritikusan a vezérevezős, Kuli István.

A négyeshez hasonló szólóban, ötszáz méteren (ami nem olimpiai szám) a vb-újonc Balogh Gergely is negyedik lett futamában, így ő is lemaradt a fináléról.

– Szerettem volna A döntőzni, így nem vagyok elégedett. A jövőben még többet kell készülni, edzeni, és akkor biztos vagyok benne, hogy meglesz – fogalmazott a 21 éves sportoló.

A két kisebb kudarc azért fájó, mert a világbajnokság előtt azt gondoltuk, a férfi kajak lehet a válogatott húzó szakága. reméljük, javít az összképen. K-1 1000 méteren, amelyen aranyérmes lett Tokióban, láthatóan tartalékolt a középfutamban, hiszen később még K-2 500-on is rajthoz kell állnia. Fél távnál hatalmas előnnyel vezetett, a hajrában kiengedett, de másodikként így is döntős.

– Örülök, hogy könnyedén sikerült a rajtom, utána mentem egy erős utazót, mindenkit több hajóval megelőztem. Az utolsó kétszázon jött Dostal, ő szeret a végén csatázni, nem baj, a döntőben majd megnézzük, ki lesz a jobb. Én a végén tudtam tartalékolni, ez fontos lesz még később, a párosra gondolva – az olimpiai bajnok nem is titkolózott a taiktikájáról.

S jól kalkulált, Nádas Bence, Kopasz Bálint futamgyőztesként abszolválta a középfutamot, s a döntőben is esélyesként indul majd.

A magyar idő szerint péntek este rajtolt többi egységünk sajnos kudarcot vallott. Ez annál inkább szomorú, hogy Takács Kincső (C-1 200), Kiss Blanka és Lucz Annd (K-2 500), valamint Adolf Balázs (C-1 1000) is olimpiai számban rajtolt.

Az  ötkarikás futamokra szűkítve bizony nem olyan derűs az összkép: a tíz számból csak hatban lesz magyar induló a hét végi finálékban.

Kenuban a férfiaknál C-1 200-on Korisánszky Dávid szintén a legjobb idővel döntős, C-1 500-on Fejes Dániel a tizedik idővel csupán B döntős, C-2 500-on a tavaly vb-ezüstéremes Hajdu Jonatán és Fekete Ádám negyedikként ugyancsak ott van a legjobbak között.

– Ez egy jó pálya volt, ki tudtuk magunkat hajtani. Nekem az előfutamban nagyon hiányzott az, hogy a végén beégjen a rendszer és tényleg kikormolódjon. Örülök, hogy bejutottunk az A döntőbe. Ha a fináléra a finist is jól összerakjuk, akkor elérhetünk egy jó eredményt – nyilatkozott Fekete Ádám.

Aranyérem parakajakban

A parakajakos Kiss Péter Pál másodszor is megvédte címét a KL1 200 méteres versenyben. A Tokióban paralimpiai bajnok versenyző újabb magabiztos győzelmet aratott, 2019 és 2021 után sorozatban harmadszor nyert, pedig még csak 19 éves.
– Nagyon vártam már ezt a versenyt és nagy izgalommal álltam be a rajtgépbe. Végre újra voltak nézők, szurkolók, s külön öröm, hogy sikerült nyernem. Féltem, hogy hideg lesz az idő, de egész kellemes volt, így maradt a rövidujjú. A rajt előtt éreztem a feszültséget mindenkin, ahogy magamon is, de az ellenfeleken azt is láttam, várják, hogy az űzött vad meglesz-e. Most először vagyok ezen a kontinensen, kellemes emlék lesz számomra ez a vb – nyilatkozta a közmédiának a régi-új világbajnok.

Borítókép: Az összhang pedig látszatra rendben van a férfi kajak négyesnél (Fotó: MKKSZ)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.