Nem tudja és nem is akarja levetkőzni a múltját a magyar kajakos

Tizennégy magyar egység már bejutott a döntőbe a kanadai Dartmouth-ban zajló kajak-kenu világbajnokságon, a többiek remélhetőleg a péntek délutáni középfutamok után csatlakoznak hozzájuk.

Magyar Nemzet
2022. 08. 05. 11:10
Csizmadia Kolos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán négy magyar egység jutott be a hét végi döntőkbe a a kanadai Dartmouth-ban zajló kajak-kenu világbajnokságon. Csütörtökön további tíz magyar hajó csatlakozott hozzájuk.

Lucz Anna a páros után egyesben is magabiztosan megnyerte a futamát 200 méteren, így ebben a számban is finalista.

– Boldog vagyok, hogy ilyen jól sikerült a pálya, mert a rajtom nem mindig jó. Erős mezőny lesz a döntőben, örülök, hogy egyből oda kerültem – nyilatkozta a közmédiának a remek sprinter, aki, ha így folytatja, lassan feledteti a tokiói olimpián ugyanebben a számban hatodik nővérét.

Kár, hogy Lucz Dóra 27 évesen úgy döntött, felhagy a versenyszerű sportolással, igazi kuriózum lehetne a két testvért párosa.

Persze Lucz Anna Kiss Blankára sem panaszkodhat. Ők ketten 500 méteren is kiharcolták a világbajnoki indulást. Ebben a számban az előfutamban „csak” harmadikak lettek, így középfutam vár rájuk. Ők is tudják, ez a legfontosabb feladatuk, hiszen a K–2 500 olimpiai szám.

– Megbeszéltük, hogy nem foglalkozunk senkivel, csak magunkra figyelünk. Voltak nehézségek a pálya közben, van még mit javítani, de örülök, hogy megszereztük a harmadik helyet. Nagyon jó lenne, ha döntőzhetnénk, ez volt az egyik fő célunk a kiutazás előtt – mondta ennek szelleménben Kiss Blanka.

Női kajakban Rendessy Eszter ötszáz után ezer méteren is futamgyőztes lett, s itt már egyből a döntőbe lapátolt.

Sprint emlékezetből

A 200 méter immár a férfiaknál sem olimpiai szám. Mondhatjuk, milyen kár, hiszen ebben lett aranyérmes Tokióban, ráadásként Csizmadia Kolos pedig negyedik. Tótka még májusban koronavírus-fertőzésen esett át, ezért nem vehetett részt a válogatókon, a távollétében szerencsére Csizmadia is remekül helytáll.

– Jól esett ez a 200 méter, hiába ment idén több edzés is a négyes javára, 

nem tudom levetkőzni a múltamat, rutinból is jól megy. 

A végén gyakoroltam a hajó berúgását is, videón vissza fogom nézni, jó helyen sikerült-e, hogy a döntőre pontos legyen. Szeretnék dobogóra állni, de fel kell kötni a gatyát, mert három prémium ellenfelem lesz – fogalmazott Csizmadia Kolos arra utalva, hogy benne ül a K–4 500-as egységben.

Még szoknunk kell az új olimpiai rendet, a K–4 500 viszont továbbra is ötkarikás futam, így természetesen nagyobb jelentőséggel bír a kétszáz méternél, de persze egy vérbeli sprinternek a kétszáz mindig a szíve csücske marad.

Férfi kajakban nagy dolgok készülnek

Férfi kajakosaink a várakozásoknak megfelelően kivétel nélkül remekül szerepelnek a világbajnokságon. 

K–2 1000 méteren igazi mestermunkát hajtott végre a Noé Bálint, Kulifai Tamás páros. Az egység 750 méternél még egy hajóhossznyi hátrányban volt a lengyelek mögött, az utolsó kétszázötvenen viszont ebből sikerült ugyanekkora előny kiharcolni, így futamgyőztesként jutottak be a fináléba.

– Megbeszéltük, hogy úgy fogunk versenyezni, ahogy otthon szoktunk. Bár elég erős a szembeszél, így a pálya közepén kicsit óvatosabban mentünk, hogy maradjon erőnk a hajrára. A lengyelek a végére elfáradtak, mi pedig megvalósítottuk, amit elterveztünk – értékelt Noé Bálint, aki júliusban még a világjátékokon versenyzett maratoni távon.

Férfi kajak kettesben az ötszáz méter szerepel az olimpiai programban, így ez a fontosabb. A Nádas Bence, Kopasz Bálint duó másodikként zárt a portugálok mögött, de a sűrű mezőnyben elsőként sem juthattak volna egyből a fináléba. 

– Szerintem jó pályát mentünk, jól le tudtam követni Bence mozgását, ez fontos egy csapathajóban. Nagyon erős volt a szembeszél, ez okozott egy kis nehézséget, mivel nemcsak én imádom a hátszelet, hanem Bence is. Mindenesetre biztató volt, amit nyújtottunk – jegyezte meg az olimpiai bajnok

Egyes kenuban kényszerű túlóra

Kenusainknak szólóban egyelőre kevésbé megy. A hölgyeknél 200 méteren Takács Kincső csupán hetedik lett az előfutamában, szerencsére a középfutamról még éppen nem maradt le. Takács korábbi páros társa, Balla Virág 500 méteren ugyancsak szenvedett, de végül befutott harmadikként, így ő döntős, kihagyhatja a középfutamot.

– Nem igazán vagyok elégedett, szerettem volna nyerni. Azoktól, akik bemelegítettek a pálya szélén, megkaptam a hullámokat, és ez olyan szinten meglepett az első ötven méteren, hogy szerintem ilyen rosszul még életemben nem rajtoltam. Remélem, hogy a döntőben majd valamelyik belső pályát kapom – nyilatkozta az FTC kenusa.

Adolf Balázs duzzad az erőtől Fotó: MKKSZ

A férfi kenusoknál ezer méteren a tavalyi világbajnokságon bronzérmes Adolf Balázsnak a francia Bartot és az ukrán Althukovot nem volt esélye befogni, de harmadik helyével így is ott van a középfutamban. A Ganz versenyzője bizakodva várja a folytatást.

– Szerettem volna győzni, főleg úgy, hogy mindkét előttem végző ellenfelemet megvertem már idén. A középfutamra felszívom magam, ez szinte már rutinszerű nálam, hogy a rossz előfutamot egy jó pálya követ – nyilatkozta a rá jellemző derűvel.

Közép-európai idő szerint péntek délután a középfutamokat bonyolítják le, a szombati és vasárnapi finálékat az M4 Sport élőben közvetíti.

Borítókép: Csizmadia Kolos élni szeretne az eséllyel kétszáz méteren (Fotó: MKKSZ)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.