A szerbek miatt nem is tudjuk, hogy mit gondoljunk magunkról

Ha nem is mindent, a szerbek sokat leromboltak abból, amit hitünk szerint a magyar férfivízilabda-válogatott eddig felépített a Splitben zajló Európa-bajnokságon. Azzal ugyanis senki sem számolt, hogy az olimpiai címvédő a nyolcaddöntőben alulmarad Franciaországgal szemben. Jobban tesszük, ha a magunk dolgával foglalkozunk, s ez alapján arra kell jutnunk, a Montenegró elleni keddi negyeddöntőben csak egy eredmény születhet: magyar győzelem. Óvatosan bár, de kimondja ezt Varga Zsolt szövetségi kapitány is.

Novák Miklós (Split)
2022. 09. 06. 6:50
Varga Zsolt és Zalánki Gergő
Varga Zsolt és Zalánki Gergő Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország–Szerbia 16-7. Franciaország–Szerbia 10-9. Két döbbenetes eredmény. Az elsőből arra következtettünk, hogy a mieink nagyon jók, a másodikból pedig arra, a szerbek – önmagukhoz képest – nagyon gyengék.

Amit tovább gondolva visszaléphetnénk az első fokra, miszerint nem is biztos, hogy a mieink annyira jók lennének. Arra azonban végképp nem utal semmi, hogy rosszak lennének, avagy ne lennének jók. Maradjunk annyiban, a magyar válogatott imponáló fölénnyel legyőzte a gyengélkedő ősi riválist, sallangmentesen, százszázalékos mérleggel zárta elsőként a D csoport küzdelmeit, ennél többet egyelőre nem tehetett.

Így várja a Montenegró elleni szerdai negyeddöntőt. Montenegró az Eb-n is olyan, mint a budapesti világbajnokságon: stabil, de kissé szürke. A csoportkörben gond nélkül, de azért nem imponáló játékkal győzte le Grúziát (14-11) és Szlovákiát (16-11), majd simán kikapott Olaszországtól (13-8). A nyolcaddöntőben aztán ismét megvert egy nálánál gyengébb csapatot, Romániát, 13-8-ra.

Montenegró tehát arra képes, hogy hozza a papírformát. Ez alapján pedig a magyar válogatott ellen szerdán 15.00-tól vereséget kell szenvednie.

A magyar csapat még a világbajnokságon látott gyenge formában is legyőzte, méghozzá kétszer is Montenegrót, a csoportkörben 12-8-ra, a hetedik helyért pedig 8-6-ra. Az Európa-bajnokságon érezhetően motiváltabban, összeszedettebben nem is lehet más az eredmény, mint győzelem.

A kötelező óvatosság és udvariasság mellett, de ugyanerre jutott szövetségi kapitány is.

– Úgy gondolom, hogy ennek a helyzetnek a mentális részét kell jól kezelni, azt, hogy ez egy negyeddöntő, sorsdöntő mérkőzés. Hogyha ezt jól tudjuk kezelni, felépítve, taktikailag, ha végig fegyelmezetten azt tudjuk játszani, amit szeretnénk, ahogy a szerb meccsen is tettük, akkor,

úgy gondolom, meg tudjuk verni Montenegrót.

Ez a beszéd. Bizakodva várhatjuk a meccset.

Vízilabda-Európa-bajnokság, férfiak, a negyeddöntő keddi programja:
Magyarország–Montenegró 15.00
Olaszország–Franciaország 16.30
Spanyolország–Görögország 19.00
Horvátország–Georgia 20.30

Borítókép: Varga Zsolt egyelőre elégedett lehet Zalánki Gergőékkel (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.