Füstbomba és galambüldözés is színesítette az időmérőt

Max Verstappen rajtolhat az élről a Formula–1-es Holland Nagydíjon, miután szombaton megnyerte az időmérő edzést, megelőzve a Ferrari duóját, Charles Leclerc-t és Carlos Sainzt.

Magyar Nemzet
2022. 09. 03. 16:27
Max Verstappen F1 Holland Nagydíj
Red Bull Racing's Dutch driver Max Verstappen competes during the qualifying session ahead of the Dutch Formula One Grand Prix at the Zandvoort circuit on September 3, 2022. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A második után a szombat délelőtti, összességében harmadik szabadedzésen is Charles Leclerc (Ferrari) volt a leggyorsabb, megelőzve a Hollandiában eddig remeklő George Russellt (Mercedes) és a tréningeken a vártnál gyengébben teljesítő Max Verstappent (Red Bull).

Az időmérő első szakaszában a tabellát utcahosszal vezető Verstappen teljesítette a legkevesebb mért kört – hármat –, de ennyi is elég volt a hollandnak, hogy az első helyen jusson tovább. Valtteri Bottasnak (Alfa Romeo), Kevin Magnussennek (Haas), Daniel Ricciardónak (McLaren), Sebastian Vettelnek (Aston Martin) és Nicholas Latifinek (Williams) több kör teljesítése sem termett babért, mindannyian a Q1-ben búcsúztak.

A második szakaszt több közjáték is fűszerezte. A holland szurkolók füstbombát dobtak a pályára, emiatt néhány percre megszakadt a kvalifikáció, míg a füstölgés abbamaradt, illetve a pirotechnikai eszköz legurult az aszfaltról. A kényszerszünetet egy versenybíró arra használta ki, hogy a pálya mentén és olykor azon belül is sétálgató galambokat üldözzön, amelyek már a szabadedzések során is megnehezítették a pilóták életét.

Füstbomba a pályán:

A galambüldözés:

A Q2 végéig ismét Verstappen állt az élen, majd az utolsó pillanatokban Carlos Sainz (Ferrari) és Russell is megelőzte. Pierre Gasly (Alpha Tauri), Esteban Ocon, Fernando Alonso (mindkettő Alpine), Csou Kuan-jü (Alfa Romeo) és Alex Albon (Williams) alkotta a kiesők névsorát.

Az utolsó tíz perc rengeteg izgalmat tartogatott. Verstappen vezetett, majd Leclerc űridővel vette el a hollandól az első helyet. Végül mégis a hazai közönség örülhetett, mert Verstappen 21 ezreddel jobbnak bizonyult a monacóinál, így ő indulhat az első rajtkockából a vasárnap 15 órakor kezdődő Holland Nagydíjon. 

A Mercedesek tempójára sem lehetett panasz, de Sergio Pérez (Red Bull) az utolsó kanyarban kicsúszott, a pálya ezen szakaszán ezért sárga zászlós jelzés volt érvényben, Russellnek és Lewis Hamiltonnak a fékre kellett lépnie. A két brit emiatt csak a negyedik és a hatodik helyet szerezte meg.

A teljes rajtsorrend:

    1. sor:
(holland, Red Bull)
Charles Leclerc (monacói, Ferrari)
    2. sor:
Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari)
(brit, Mercedes)
    3. sor:
Sergio Pérez (mexikói, Red Bull)
George Russell (brit, Mercedes)
    4. sor:
Lando Norris (brit, McLaren)
Mick Schumacher (német, Haas)
    5. sor:
Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri)
Lance Stroll (kanadai, Aston Martin)
    6. sor:
Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri)
Esteban Ocon (francia, Alpine)
    7. sor:
Fernando Alonso (spanyol, Alpine)
Csou Kuan-jü (kínai, Alfa Romeo)
    8. sor:
Alexander Albon (thaiföldi, Williams)
Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo)
    9. sor:
Daniel Ricciardo (ausztrál, McLaren)
Kevin Magnussen (dán, Haas)
    10. sor:
Sebastian Vettel (német, Aston Martin)
Nicholas Latifi (kanadai, Williams)

 

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: Kenzo Tribouillard/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.