Hamilton elnézést kért, Wolff nem bánja a Mercedes döntését

Az idény során eddig talán a vasárnapi Holland Nagydíjon állt a legközelebb a győzelemhez Lewis Hamilton. A hétszeres Formula–1-es világbajnok a futam közben beszólt a csapatának, mert szerinte a rossz stratégia miatt csúszott ki a kezéből az első hely, de Toto Wolff a futam után kiállt a Mercedes döntése mellett. A futamgyőztes Max Verstappen is elmondta a véleményét a riválisról.

Magyar Nemzet
2022. 09. 05. 10:34
HAMILTON, Lewis
Zandvoort, 2022. szeptember 4. A biztonsági autó (elöl) és Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzõje a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Holland Nagydíján a zandvoorti pályán 2022. szeptember 4-én. MTI/EPA pool/Christian Bruna Fotó: Christian Bruna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

hosszú hetekkel ezelőtt beharangozta, hogy közel járhat idei első győzelméhez, amikor a Mercedes egyre javuló formát mutatott, ő pedig sorra gyűjtögette a dobogós helyezéseket. Vasárnap Hollandiában talán össze is jöhetett volna a siker, mivel a hétszeres világbajnok számított a későbbi futamgyőztes Max Verstappen (Red Bull) kihívójának, ám hiába volt gyors a brit, végül a dobogóról is lecsúszott, és csak negyedikként látta meg a kockás zászlót.

A 37 éves pilóta a történtekért a Mercedest okolta, mert csapattársával, George Russell-lel és több riválissal szemben az ő autóján a biztonsági autós szakasz alatt nem cseréltek kereket, és mikor újra lehetőséget kaptak a versenyzésre, Verstappen, Russell és Charles Leclerc (Ferrari) is elment mellette. Hamilton első felindultságában nem válogatta meg a szavait („Nem hiszem el, hogy kib…tatok velem!”), de a nagydíjat követően elnézést kért a durva üzenetért, amelyet a rádión a csapatának mondott.

– Sajnálom, hogy a pillanat hevében így beszéltem a csapat tagjaival. Inkább a pozitívumokat akarom kiemelni, hiszen sok jó dologgal a tarsolyunkban utazhatunk el innen. Bár végül csak negyedik lettem, az autó remek volt. Ha a jövőben is ilyen lesz, akkor harcba szállhatunk a győzelmekért – bizakodott a Mercedes sikerkovácsa.

 

Hamilton azt is elismerte, csapata stratégái nehéz helyzetben voltak, majd a saját frusztráltságáról beszélt:

– Nem volt könnyű ma döntéseket hozni. Abban reménykedtem, hogy dobogóra állhatok, első, vagy legalább második leszek, de most tovább kell lépnünk. Majd’ meghalok azért, hogy újra az élmenőkkel versenyezhessek, hogy lehetőségem legyen Maxszal küzdeni, de még nem jött el ennek a napja

 

– fűzte hozzá a hétszeres vb-győztes. – A gumijaim jók voltak, szóval inkább egy kiállásos stratégiát választottam volna kemény abroncsokkal. Azok működtek a legjobban nálam, de aztán mégis kereket kellett cserélnem.

Toto Wolff nem neheztel versenyzőjére a kemény szavakért, és a Mercedes azon döntését is megmagyarázta, hogy miért csak Russellt hívták ki a bokszba.

– Az érzelmek eluralkodnak a pilótákon, ha közel járnak a győzelemhez, aztán mégis kicsúszik a kezük közül. Természetes, hogy ilyenkor kitörnek belőlük az érzelmek. A versenyzők egyedül ülnek a pilótafülkében, és nem látják, hogy mi történik. Ezért mi gyorsan megtárgyaltuk, hogy vállaljunk-e be rizikót a győzelemért. Igen, úgy döntöttünk, hogy kockáztatunk. Öt körön keresztül használt közepes keverék volt fent az autóján, szóval a kint maradás volt a helyes döntés.

Végül nem vált be a taktikánk, de inkább kockáztatok Lewisszal a győzelemért, minthogy második vagy harmadik legyen. Dühítő a második és negyedik hely, de összességében jó napot zártunk – értékelt a csapatfőnök.

Nemcsak Hamilton, a futamgyőztes Red Bull istálló tagjai sem értették a Mercedes stratégiáját. Erről Christian Horner nyilatkozott: – Meglepett, hogy George-ot nem használták Lewis hátvédjeként. Leginkább amiatt aggódtam, hogy kettő az egy ellen helyzettel kell majd szembenéznünk. Aztán George-ot kihívták a bokszba, így csak Max és Lewis maradt egymás ellen. A kerékcserével Max lehetőséget kapott, hogy utolérje a gumihátrányban lévő Lewist. A bokszfalunknál Max már mellette autózott, azt követően pedig már csak irányítania kellett a versenyt – magyarázta a vörös bikák csapatfőnöke.

 

Ha csak a számokat látjuk, úgy tűnhet, Verstappennek könnyű dolga volt, mivel a pole pozícióból indulva győzött. Most viszont nem volt annyira egyértelmű, hogy ő állhat végül a dobogó tetejére, mint az előző két alkalommal, Magyarországon és Belgiumban, ahol a tizedik, illetve a tizennegyedik helyről rajtolt. A hazai futama egy pontján a holland világbajnok azon aggódott, hogy a Mercedes kaparintja meg a győzelmet.

– Úgy tűnt, hogy Hamilton lesz előnyösebb helyzetben, és egyébként is nagyon jó volt a Mercedes. A biztonsági autós szakasz alatt úgy gondoltam, esélyem sem lesz a győzelemre, ha nem cserélünk kereket – vallotta be Verstappen, akit meglepett a Mercedes tempója. – Én a kemény abroncsokat nem is akartam használni, és nagyon meglepett, hogy ők rendkívül gyorsak voltak ezen a keveréken. Eredetileg arra számítottam, hogy a Mercedes lassabb lesz, a Ferrari pedig gyorsabb.

 

Borítókép: a biztonsági autó szakasz miatt csúszott ki Hamilton kezéből a futamgyőzelem Hollandiában (Fotó: MTI/EPA pool/Christian Bruna)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.