Kulcsmérkőzéssel rajtol a férfiválogatott az Európa-bajnokságon

Két vb-selejtező után csütörtökön Kölnben megkezdi szereplését a szakírók szerint minden idők legerősebb mezőnyét felvonultató Európa-bajnokságon a magyar férfi-kosárlabdaválogatott. A négyből magasan a legnehezebb csoportba került, világklasszisokkal találkozik, ami ajándék, ám a csapat nem mond le a továbbjutás lehetőségéről. Ehhez éppen a rajton a leginkább verhetőnek ítélt bosnyákok ellen tehet nagy lépést Ivkovics Sztojan csapata.

Pajor-Gyulai László (Köln)
2022. 09. 01. 6:24
null
Köln 20220831 Kosárlabda EB Magyarok edzése Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly Fotó: Árvai Károly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétből hét vereség már biztosan nem lesz. Pedig benne volt a pakliban, szinte csak világ- vagy Európa-szinten magasan jegyzett kosarasokat felvonultató csapatok vártak a magyar válogatottra, amelyet mind a hét ellenfele mögé sorolnak a világranglistán az Eb erősorrendjében is. A múlt heti két vb-selejtező azonban meghökkenthette az utóbbi megalkotóit, ugyanis Ivkovics Sztojan együttese előbb nagyon közel állt az NBA-sztárokat is bevető Litvánia legyőzéséhez, majd szombaton idegenben verte meg a szintén remek erőkből álló Csehországot, amely hatodik volt a legutóbbi világbajnokságon.

Ez azt jelenti, hogy a selejtezők további négy fordulójába nem esélytelenként érkezik majd meg novemberben és februárban a magyar válogatott, de ez még messze van, sokkal fontosabb, hogy ma magyar részvétellel négy helyszínen elkezdődik a férfi Európa-bajnokság. Hogy ez milyen nagy szó, elég azt a tényt felidézni, hogy utoljára 53 éve, tehát 1969-ben fordult elő, hogy a mi csapatunk két egymást követő Eb-re is kijutott. Ez most 2017 után sikerült újra, akkor a csapat, felülmúlva a várakozásokat, továbblépett a csoportkörből, és végül a tizenötödik helyen végzett.

Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly

A torna egyik legnagyobb meglepetése lenne, ha ez ismét sikerülne. A résztvevők rangsorában az első négyből három – Szlovénia, Franciaország és Litvánia – a mi csoportunkban játszik Kölnben, a házigazda németek a nyolcadikok, és Bosznia-Hercegovina is megelőzi öt hellyel a huszadik helyre sorolt magyar csapatot, és az első három közül bármelyik akár meg is nyerheti az Európa-bajnokságot. A kijutás a kontinenstornára azért is ad rangot a magyar férfiválogatottnak, mert a szakértők szerint minden idők legerősebb mezőnyét vonultatja fel a négy csoport hat-hat csapata, ugyanis mindegyik a legerősebb keretét tudta nevezni; itt lesz az NBA mindegyik euró­pai sztárja, összesen 45 játékos, egy-egy válogatott kereteiből stabil Euroliga-kosarasok szorultak ki – nem véletlen, hogy a labdarúgó Eb után ez a kontinens második legnézettebb, legszélesebb érdeklődést kiváltó eseménye a csapatsportágak közül.

Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány egyetlen percig sem titkolta, hogy számunkra a kulcsmeccs rögtön az első, amelyen az ellenfél az erősségben hozzánk legközelebb álló bosnyák együttes lesz ma 14.30 órakor (tv: M4 Sport). Ha nyerünk, akkor még egy óriási bravúr kell a továbbjutáshoz – így ez akár össze is jöhetne –, ám ha ma kikapunk, akkor viszont két bravúr kellene, és erre szinte nulla az esély.

Fotó: Fiba.com

– Most az az időszak jön, amikor élvezhetjük az elmúlt évek munkájának a gyümölcsét – mondta Ivkovics Sztojan a magyar csapat szállásán. – Nem azért, mert esélytelennek gondolnak minket, bár a papírforma szerint ez érthetőnek mondható. A srácok az elmúlt években kiérdemelték, hogy tulajdonképpen nyomás nélkül megmérethetik magukat a világsztárokkal szemben. A múlt hét csütörtökje óta lejátszottunk két remek mérkőzést, most jön a harmadik, utána újabb egy héten belül következik négy, és nagy kérdés, hogy mennyire bírjuk majd.

A szövetségi kapitány arra is felhívta a figyelmet, hogy Bosznia-Hercegovina szombaton két hosszabbítás után legyőzte az olimpiai ezüstérmes Franciaországot, ami jelzi, hogy rendkívül erős csapat ellen rajtolunk a kontinenstornán.

– Sajnos nem láttuk a mérkőzést, de követtük az eseményeket – árulta el Perl Zoltán, a Falco játékosa. – Aki a franciákat le tudja győzni, az nem lehet gyenge. Alaposan felkészültünk, rengeteget videóztunk, és megpróbáljuk hatástalanítani a bosnyákok legveszélyesebb fegyvereit. Ha sikerül, és ugyanúgy játszunk, mint az utóbbi két vb-selejtezőn, nyerhetünk.

Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly

A bosnyákok legveszélyesebb fegyvereinek a semlegesítése nem kis kihívás. Elsőnek muszáj a 27 éves, 211 centis centert, Josef Nurkicot megemlíteni, aki 2014 óta az NBA-ben vitézkedik úgy, hogy most a nyáron a Portland négy évre hetvenmillió dollárért hosszabbított vele. A másik veszélyes fegyver az öt centivel alacsonyabb és négy évvel fia­talabb Dzanan Musa, aki rövid NBA-s korszaka után Euroliga-győztes lett, a spanyol liga legutóbbi idényében a Rio Breogan játékosaként húszpontos átlaggal a legjobb pontszerzőként, a sorozat MVP-jeként zárt. Nem csoda, hogy lecsapott rá a Real Madrid, így hamarosan csapattársa lesz.

Persze rajtuk kívül is nagyon komoly kosarasokkal néznek majd szembe ma a magyar válogatott tagjai. Ugyanakkor nekünk is van egy Hanga Ádámunk, aki bekerült a múlt heti vb-selejtezők legjobb ötösébe, és van egy csapatunk, amely többször tört már borsot rangosabb válogatottak orra alá. Erre most itt, Kölnben megint megvan a lehetőség.

Borítókép: Már a kölni Lanxass Arénában edzett a magyar válogatott (Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.