Úgy dobálják az egyik legjobb gólvágót, mint a forró krumplit

Dortmundban Robert Lewandowski igazi utódja lett, Barcelonából meg a lengyel miatt kellett távoznia. Pierre-Emerick Aubameyang az európai topligák egyik legeredményesebb csatára az elmúlt években, idén mégis másodszor szorult klubváltásra, ezúttal a Chelsea csapott le rá.

Magyar Nemzet
2022. 09. 02. 11:00
Aubameyang
Forrás: chelseafc.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrég még az Arsenal csapatkapitánya volt, most meg már barcelonai átszállással a másik nagy londoni klub, a Chelsea labdarúgója lett Pierre-Emerick Aubameyang, akit az angol együttes sajtóhírek szerint 12 millió eurós összegért, plusz a Barcához aláíró balhátvédért, Marcos Alonsóért cserébe vitt vissza a Premier League-be a katalán csapattól.

Aubameyang idén már másodszor váltott klubot. Januárban közös megegyezéssel szerződést bontott vele az Arsenal, akkor így került a Barcelonába. Hogy mivel, pontosabban kivel volt gondja a gaboni csatárnak Londonban, azt egy pillanatig sem titkolta, az interjúkban egyértelművé tette, hogy Mikel Arteta vezetőedzővel mérgesedett el a viszonya.

A spanyol edző már tavaly decemberben száműzte a játékost a csapatból, fegyelmi okokra hivatkozva kihagyta a meccskeretből. A 33 éves Aubameyangot fűtötte a bizonyítási vágy a döntés miatt, és hajlandó volt nagy anyagi áldozatot is hozni azért, hogy visszavághasson. Összeálltak a csillagok, mert a Barcelonának, Arteta egykori nevelőklubjának pont egy olcsó és jó csatárra volt szüksége a télen.

Aubameyang egyrészt ingyen volt szabadon igazolható játékosként, másrészt sajtóhírek szerint havi egymillió eurót engedett az arsenalos fizetéséből – míg Londonban 1,3 millió euró volt a gázsija, addig a Nou Campban 380 ezret utaltak neki. Mindezt és a teljesítményét figyelembe véve, a katalán klub megütötte vele a főnyereményt.

Aubameyang mindössze 14 meccs alatt elérte a tízgólos határt a Barca mezében, ennél gyorsabban csak három játékos tette meg ugyanezt a klub történetében: Ronaldónak kilenc, Romáriónak 12, Kubala Lászlónak 13 találkozó kellett hozzá.

A csatár rögtön nagyra nyitotta a gólcsapot a La Ligában, ahol először a Valencia kapuját vette be, és mindjárt mesterhármast ért el. Később a Real Madrid ellen 4-0-ra megnyert El Clásico főszereplője volt a két góljával és egy gólpasszával. 

Hiába azonban a kiváló teljesítmény, a Barcelona könnyűszerrel lemondott róla, miután a nyáron megvette Robert Lewandowskit a Bayern Münchentől, aki miatt Aubameyang lényegében hősből hirtelen létszámfelettivé vált a keretben.

A Chelsea-nek meg kellett egy csatár, miután a nyáron Romelu Lukaku (Internazionale) és Timo Werner (RB Leipzig) is visszatért korábbi csapatához a számukra rosszul elsült londoni kaland után.

Aubameyang az elmúlt tíz év egyik legjobb gólvágója a topligákban. 2012-ben robbant be a Ligue 1-ban, amikor is a St. Étienne játékosaként 19 gólos idénybe kezdett. Utána igazolta le a Dortmund, amelyben volt egy közös idénye Lewandowskival, aki mellett a szélen játszott, de aztán a lengyel távozása után hiába szerződtették Ciro Immobilét, ő nem váltotta be a reményeket, és Thomas Tuchel rájött, hogy Aubameyang lesz a megoldás középcsatárként.

Ezután sorrendben 16, 25 és 31 gólos idényeket hozott a Bundesligában, az utóbbi esetben német gólkirály lett 2017-ben – Lewandowskit megelőzve.

Aubameyang a Premier League-ben is bizonyított, ott 2019-ben volt gólkirály az Arsenal mezében. A Chelsea-ben Thomas Tuchellel újra összeállva ismét bizonyíthatja, hogy kár volt lemondani róla, ezúttal Barcelonában.

Borítókép: Pierre-Emerick Aubameyang immáron a Chelsea szerelésében (Fotó: Chelseafc.com)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.