Ádám Martin megint hős lett, Orbán és Kalmár is gólt szerzett

Ádám Martin csereként beállva gólpasszal, majd góllal segítette a csapatát, amely ezzel a győzelemmel már biztosan megnyerte a bajnokságot, de fontos gólt szerzett Willi Orbán és Kalmár Zsolt is a magyar idegenlégiósok közül. Gazdag Dániellel méltatlanul bántak az MLS-ben, Szalai Ádámra pedig a jelek szerint már nem számít a Basel vezetőedzője.

2022. 10. 17. 6:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi futballban a legnagyobb magyar hős már nem először volt a múlt héten. Labdarúgásunk regnáló gólkirálya a nyáron szerződött Dél-Koreába, és messze idegenben is ott folytatta, ahol itthon abbahagyta: gólszerzéssel. Az Ulszan Hyundai már kedden biztosan a zsebében érezhette volna a bajnoki aranyérmet, ám csak 1-1-et játszott idegenben a Pohang Steelers ellen, ekkor a magyar válogatott csatár kezdőként 66 percet kapott. Ami késett, az nem múlott, vasárnap csak a 67. percben küldte pályára az edzője az akkor 1-0-ra vezető Kangvon otthonában, de neki ennyi is elegendő volt ahhoz, hogy előbb adjon egy gólpasszt, majd a 86. percben a győztes gólt is megszerezte – így a csapata egy fordulóval a vége előtt megnyerte a bajnokságot!

 

 

Ádám Martin felnőttpályafutása első bajnoki címét ünnepli, amelynek tevékeny részese volt, hiszen rövid idő alatt kilenc gólig jutott a dél-koreai élvonalban. A Nemzeti Sport elérte őt, és többek között ezt mondta a győzelem után:

– Hál' istennek sikerült ismételten jól beszállnom a mérkőzésbe, mondhatni eldönteni megint. Nagyon boldogok vagyunk, kicsit most ünnepelni fogunk, az biztos! Amikor bejöttem, éreztem egyből, hogy megváltozott a játék képe. Elkezdtünk nyomni, tudtam, hogy lesz még itt lehetőség. Azt gondolom, a bajnokságot nem most nyertük meg, hanem egy hete a Csonbuk ellen. Az a mérkőzés felejthetetlen élmény volt nekem és a csapatnak is. A bajnokság akkor dőlt el, most csupán feltettük a pontot az i-re.

 

Egy másik magyar gólgyáros kevésbé lehetett boldog, pedig pályára sem lépett. Az észak-amerikai profi ligának, az MLS-nek az egyik legjobb futballistájáról, Gazdag Dánielről van szó, aki a Philadelphia Union tagjaként 22 góljával a második helyen végzett az alapszakasz góllövőlistáján, mellette adott tíz gólpasszt is, és ennek ellenére az MVP-szavazásra a liga nem tette be a legjobb öt jelölt közé, ami enyhén szólva is rossz döntés, méltatlan a magyar válogatott középpályás teljesítményéhez. Az MLS-ben most a rájátszás következik, a Philadelphia a Keleti csoport megnyerésével nem játszik az első körben, Sallói Dániel csapata, a Kansas City viszont már kiesett.

 

 

A legtöbb magyar válogatott futballista a német Bundesligában keresi a kenyerét, és ők egész jó hetet zártak. még sérült, nem tudja, mikor térhet vissza a pályára a szemműtétje után, de a Freiburg nélküle is jól szerepelt az Európa-ligában, 4-0-ra nyert a francia Nantes otthonában, a vasárnapi bajnokin viszont kiütötte egy 5-0-lal a Bayern Münchenben. Az RB Leipzig a sérült nélkül, de Willi Orbánnal és Szoboszlai Dominikkal a kezdőben győzte le idegenben 2-0-ra a skót Celticet a Bajnokok Ligájában, utóbbit a 76. percben lecserélték, a lipcseiek pedig felléptek a csoport második helyére. Szombaton már 3-0-ra vezettek otthon a Hertha ellen, végül örülhettek a 3-2-es sikernek, a berliniek nagyon megszorongatták őket, gólt szerzett, Szoboszlai gólpasszt adott.

 

 

Az Union Berlin továbbra is remekel. Az Európa-ligában az eltiltott nélkül is 1-0-ra nyerni tudott a svéd Malmö ellen Berlinben, vasárnap este pedig ugyanott már a magyar középpályással a soraiban a Dortmundot fogadta, és 2-0-ra nyert, Schäfert a 88. percben cserélte le az edzője, a csapat pedig a tabella élén áll!

Maradva az Európa-ligánál, a Szalai Attilát bevető török Fenerbahce 2-1-re nyert a sérült Gyurcsó Ádámot nélkülöző ciprusi AEK Larnaca vendégeként, az ugyancsak ciprusi Omonia Nicosia Lang Ádámmal a védelemben kapott ki 1-0-ra a Manchester Unitedtól az Old Traffordon. Az Európa-konferencialigában a holland AZ Alkmaar 1-0-s vereséget szenvedett Cipruson az Apollóntól; a 63. percig lehetett a gyepen, vasárnap pedig otthon kapott ki 3-1-re a csapata a Feyenoordtól, a magyar védő azt a meccset végigjátszotta. 

A szlovák Slovan Bratislava pedig Pozsonyban 3-3-at játszott a svájci Basellal, előbbiből Holman Dávid sérülés miatt hiányzott, utóbbiba pedig Szalai Ádámot nem nevezték. Ő nem került be vasárnap a Servette elleni keretbe sem, és egyre inkább valósnak tűnik a hír, amely szerint az edzője, Max Frei nem számít már a magyar válogatottól nemrég elbúcsúzott csatárra. 

A szakember ezt nyilatkozta a Basler Zeitungnak: „Jelenleg sok az olyan fiatal játékos a keretben, aki az utóbbi időben nem sok lehetőséget kapott és őket szeretnénk beépíteni a csapatba, úgyhogy minél több játéklehetőséget szeretnénk nekik adni.” 

Ugyanakkor Philipp Kaufmannra, a klub sportigazgatójára hivatkozva azt írja a lap, hogy „jelenleg is zajlanak az egyeztetések Szalai Ádámmal és a menedzserével. A játékos Baselbe igazolásakor már beszélt róla, hogy a nyáron mindenképpen befejezi a labdarúgást. Elképzelhető, hogy a dolgok ilyetén alakulása miatt a befejezés még hamarabb eljön számára.”

 

Szalai Ádám
Fotó: FC Basel 1893 / Luca Cavegn

A Nemzeti Sport megtalálta a kérdéseivel Szalai Ádámot, aki ezt a választ küldte el a sportlapnak: „Az én jövőm, karrierem nyitott, annak végét én határozom meg. Jelenleg a Basel labdarúgója vagyok még mindig. Szerződésem lejárta után is többféle út lehetséges játékosként. Hogy melyik lesz az, majd eldöntöm. Legyen meglepetés!” bázeli szerződése egyébként 2023. június 30-ig érvényes. És még Svájc: a Grasshoppers Bolla Bendegúzzal a védelmében kapott ki 1-0-ra a Winterthur stadionjában.

A szlovákiai Dunaszerdahely a 64. percben Kalmár Zsolt góljával már 2-0-ra vezetett Aranyosmaróton a Zleté Moravce ellen, ám túl korán vélte biztosnak a győzelmet, a házigazda a hajrában két perc alatt kiegyenlített, 2-2 lett a vége. Szánthó Regő kezdett, a 61. percben lecserélték, Kalmár Zsolt a második félidőt töltötte a pályán, szerzett egy gólt, Balogh Norbert és Veszelinov Dániel kispados volt, nem állt be. Az osztrák élvonalban a LASK idegenben nyert 2-1-re a Klagenfurt ellen, Kecskés Ákos végig a pályán volt.

 

Fotó: Facebook/DAC 1904

Az angol másodosztályban a Millwall 2-1-re legyőzte idegenben a Bristol Cityt, Callum Styles a 61. percben áll be a vendégcsapatba. Az olasz második vonal magyarjai közül Balogh Botond a cserepadról nézte, ahogy csapata, a Parma 2-0-ra megveri a Regginát, viszont kezdett a Palermóban 3-3-ra végzett Pisában, a 66. percben lecserélték. Egy hete Kleinheisler Lászlót egy horvát portál a magyar Messinek kiáltotta ki, és az NK Osijek ezúttal is vele nyert, az áldozata az Istra 1961 volt, a végeredmény 2-0; Kleinheislert a 92. percben hívta le az edzője a pályáról. A török élvonalban a Hatayspor 3-0-ra simán kikapott a Karagümrük otthonában, Varga Kevin csak a 88. percben állt be.

Borítókép: Ádám Martin gyorsan kulcsember lett Dél-Koreában (Fotó: Ulszan Hyundai)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.