Már a versenyben maradásért kell küzdenie a Barcelonának a BL-ben

Vasárnap az El Clásico vár a Barcelona labdarúgó-csapatára, de ezen a héten nem a Real Madrid elleni presztízsharcnak van a legnagyobb tétje Xavi együttese számára, hanem az Internazionale elleni szerdai Bajnokok Ligája-csoportmeccsnek. Létezik ugyanis az a forgatókönyv, amely szerint már most kieshet a Barca. Ellenben a Bayern München, a Napoli és a papírformát fenekestül felborító Club Brugge máris továbbjutást ünnepelhet.

Magyar Nemzet
2022. 10. 12. 7:35
FC Barcelona - Elche CF - La Liga Robert Lewandowski
09 Robert Lewandowski of FC Barcelona celebrates after scoring a goal during the La Liga match between FC Barcelona and Elche CF at Spotify Camp Nou Stadium in Barcelona, Spain, on September 17th, 2022. (Photo by Xavier Bonilla/NurPhoto) (Photo by Xavier Bonilla / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ritkán fordul elő a Barcelona életében, hogy a közelgő Real Madrid elleni csúcsrangadó a háttérbe szorul, de most épp ez történik. Vasárnap rendezik az El Clásicót Madridban, ahol ráadásul újra kiélezett küzdelem várható, hiszen a Barcelona és a Real 22-22 ponttal áll az első két helyen a La Ligában, de a katalánok számára e héten az Internazionale elleni BL-mérkőzés jelenti az igazi élet-halál harcot. Szerdán ugyanis az a forgatókönyv is megvalósulhat, amely alapján a Barca két fordulóval a csoportkör vége előtt már biztosan nem juthatna tovább.

Nem véletlenül nevezték halálcsoportnak már a sorsoláskor a C jelű kvartettet, amelyben jelen állás szerint a Barcelona vagy az Inter fog elhullani. Tekintve, hogy a Bayern München jelenleg száz százalékos teljesítménnyel vezeti a csoportot, a német bajnok továbbjutása nem kérdéses. Sőt Julian Nagelsmann csapata szerdán le is zárhatja az őt érintő kérdést, hiszen a pont nélkül és mínusz tizenegyes gólkülönbséggel álló Viktoria Plzen ellen idegenben is toronymagas esélyes, az újabb három pont megszerzésével pedig gyakorlatilag máris továbbjuthatna.

A Barcelonának viszont mindenképpen el kell kerülnie a vereséget hazai pályán az Inter ellen, mert akkor megismétlődhetne a tavalyi szégyen, hogy már a csoportkörből sem tud továbbjutni a BL-ben. 

A milánóiak szemszögéből tehát a Nou Campban a győzelem továbbjutást érne, hiszen két fordulóval a vége előtt hat pontra nőne az előnyük a Barca előtt, az egymás elleni eredmények pedig nekik kedveznének pontazonosság esetén.

– Létfontosságú, hogy a Barcelona nyerjen, mert csak így maradhat versenyben – emelte a tétet Andrés Iniesta, a katalánok korábbi legendás labdarúgója, aki a Marca hasábjain azt hangoztatta, hogy szerinte a döntetlen sem elég az Inter ellen. – Ez egy döntő lesz. Az Internek nagyszerű csapata van, nem lesz egyszerű ellene. Arra számítok, hogy a Barcelona kezdeményez majd, az olaszok meg kivárnak, mert nekik az iksz is kedvező eredmény lenne. A BL-ben a részleteken múlik a siker, ha hibázol, megfizetsz érte. Ugyanakkor Barcelonában kiváló munka folyik idén, jók az esélyek.

Az A csoportban kilenc pontjával éllovas Napolinak egy döntetlen is elég lenne a továbbjutáshoz hazai pályán az Ajax ellen. Az olaszok mellett szól, hogy eddig ők szerezték a csoportkörben a legtöbb gólt (13), a múlt héten pedig 6-1-re győztek Amszterdamban. 

Ugyancsak egy pont jelentheti a mennyországot a B csoportban a BL idei meglepetéscsapata, a Club Brugge számára is, amely kapott gól nélkül nyerte meg mindhárom eddigi meccsét. A belgáknak az Atlético Madrid vendégeként a döntetlen akkor érne továbbjutást, ha közben a Leverkusen–Porto meccsen valamelyik fél nyerne. Madridi győzelme esetén a Brugge mindenképpen továbbjutna, és az eddigiek alapján már ez sem tűnik lehetetlennek. 

A kiegyenlített D csoportban a továbbjutás ebben a fordulóban még nem dőlhet el.

 

Bajnokok Ligája, csoportkör, 4. forduló, szerdai mérkőzések:

A csoport: Napoli (olasz)–Ajax (holland) 18.45, Rangers (skót)–Liverpool (angol) 21.00, az állás: 1. Napoli 9 pont, 2. Liverpool FC 6, 3. AFC Ajax 3, 4. Rangers FC 0. 

B csoport: Atlético Madrid (spanyol)–Club Brugge (belga) 18.45, Bayer Leverkusen (német)–FC Porto (portugál) 21.00, az állás: 1. Club Brugge 9 pont, 2. Leverkusen 3 (2-3), 3. Porto 3 (3-6), 4. Atlético Madrid 3 (2-5). 

C csoport: FC Barcelona (spanyol)–Internazionale (olasz) 21.00 (tv.: M4 Sport), Viktoria Plzen (cseh)–Bayern München (német) 21.00, az állás: 1. Bayern München 9 pont, 2. Internazionale 6, 3. Barcelona 3, 4. Plzen 0. 

D csoport: Tottenham (angol)–Eintracht Frankfurt (német) 21.00, Sporting (portugál)–Marseille (francia) 21.00, az állás: 1. Sporting 6 pont, 2. Tottenham 4 (2-2), 3. Frankfurt 4 (1-3), 4. Marseille 3.

Borítókép: a Barcelona csatára (Fotó: Xavier Bonilla/NurPhoto/NurPhoto via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.