A kapitány sem tudja, mire számíthatunk a bosnyákok ellen

Pénteken, majd a következő hétfőn két fontos világbajnoki selejtezőt játszik a magyar férfi-kosárlabdaválogatott, de a szakágban más fronton is zajlott az élet a múlt héten. Új edzőket kaptak a korosztályos válogatottak, a felnőttek közvetlen utánpótlásának a csapatát ráadásul a szövetségi kapitány, Ivkovics Sztojan irányítja ezentúl, de a többi edző is az ő tágabb stábjának a tagja. Erről és persze a selejtezőkről is beszélgettünk vele.

2022. 11. 08. 6:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A héten új feladatot kapott a szövetségi kapitányság mellé, ezentúl az U20-as férficsapat munkáját is irányítja. Kérdezném, hogy hiányzott-e, de úgy tudom, kérte ezt a munkát.
– Már három éve ez volt a terv, de akkor a Covid közbeszólt. A kapitányi munka mellett van szabadidőm, és szerintem kimondottan hasznos, ha a válogatott közvetlen utánpótlására is ennyire jó a rálátásom. Egész egyszerűen kíváncsi vagyok, hogy milyen ez a generáció közelről. Ez a korosztály, a 2003-ban születettek sok lehetőséget kapott, de nagyon sokan lemorzsolódtak, és ez szerintem megengedhetetlen. Szóval szeretném tudni, mi a baj.

– Ezek szerint baj van? Mi az, ami a leginkább hiányzik a férfi kosárlabdázóinkból?
– Montecuccolli után szabadon fizikum, fizikum, fizikum. Erő és magasság, ez világosan kiderült szeptemberben, az Európa-bajnokságon. Kölnben a legtöbbször nem játszottunk rosszul, de az erőnk nagy részét az emésztette fel, hogy csapatjátékkal próbáltuk eltüntetni a fizikális különbségeket, és ez olykor legfeljebb ideig-óráig sikerült.

– A magasságot hogyan lehet fejleszteni?
– Nyilván sehogyan, itt a kiválasztásban kell előbbre lépni. Fel kell kutatni azokat a magas gyerekeket az országban, akiket meg lehet tanítani kosárlabdázni. Ha ők nem jönnek, akkor nekünk kell mennünk hozzájuk. Ha pedig megtaláltuk őket, akkor el kell kezdeni dolgozni velük, ami a klubok feladata. A szövetség szakmai bizottságával együttműködve keressük a megoldásokat, a jó irányt, az a legfontosabb, hogy az egész sportág egy irányba, egész pontosan előre haladjon.

Fotó: Árvai Károly / Nemzeti Sport

– Ön hogyan tud segíteni mondjuk a kiválasztásban?
– Közvetlenül sehogyan, hiszen nem nekem kell mindent csinálnom. Én csak ösztönözni és irányelveket adni tudok, létkérdés, hogy mindenkinek fontos legyen ez a kérdés. Ami pedig a fizikumot illeti, az erőt lehet fejleszteni, és olyan edzésmódszereket kell alkalmazni, amelyek a fiatal játékosokat izmos, erőteljes kosárlabdázókká teszik. Ez nem lehetetlen feladat, munka kérdése.

– A fiúknál az összes korosztályban új edzők kerültek a csapatok mellé, és mindegyikük az ön válogatott melletti stábjának a tagja. Gondolom, ez aligha véletlen.
– Ők szerintem a legjobb magyar edzők közé tartoznak, ott van a helyük a legfontosabb pontokon. 

Szerintem nagy szükség van arra, hogy a munka a teljes utánpótlásban egységes elvek és szakmai koncepció mentén működjön. És valóban Pór Péter, Váradi Kornél és más, amúgy is velem dolgozó edzők irányítják közvetve vagy közvetlenül a korosztályos csapatokat,

 de a szövetség illetékes bizottságából olyan kiváló szakemberek is segítenek, mint például Zsoldos András vagy Mészáros Zalán.

– Pénteken a válogatott fontos világbajnoki selejtezőt játszik Bosznia-Hercegovinában, majd három nappal később a csehek ellen Szombathelyen. Több hiányzó is van a keretben.
– Az olyan idősebb játékosok, mint például Szabó Zsolt vagy Ferencz Csaba, most nem lesznek velünk, hiányzik a klubkötelezettsége miatt a Japánban légióskodó Rosco Allen, Eilingsfeld János pedig sérült. Az Európa-bajnokság előtti keret zöme itt van a kecskeméti edzőtáborban, több magas fiatalt azért hívok el, hogy velünk edzzenek, és lássuk, mire képesek, de a keretnek ők nem lesznek a tagjai. Velünk van viszont Filipovity Márkó, aki a német klubja kérésére nem volt ott az Európa-bajnokságon, és az ősszel bombaformában játszik a Chemnitzben. 

 

– Az Európa-bajnokságon Kölnben kikaptunk a bosnyákoktól, most viszont nem lesz ott náluk az NBA-sztár Jusuf Nurkic és Dzanan Musa, aki Hanga Ádám klubtársa a Real Madridban. Mit várhatunk ettől a meccstől?
– Éppen a sok hiányzó miatt nem tudni, mire számíthatunk, de arra kell törekednünk, hogy mi lepjük meg jobban őket. Ők nyilván hisznek abban, hogy jobbak, és újra ők nyernek, mi pedig az ellenkezőjében hiszünk, és nem kérdés, hogy nyerni akarunk, mert az éltetné a reményeinket a kijutásra a világbajnokságra.

– Akkor a csehekről még ne is beszéljünk?
– Egyelőre az érdekel a legjobban, hogy ki milyen állapotban érkezett az edzőtáborba, és akkor tudjuk majd kidolgozni az üdvözítő taktikát a bosnyákok és a csehek ellen is. És persze, előbb nyerjünk Szarajevóban, minden más csak ezután lehet fontos. Az utóbbi egy évben három tétmeccset is megnyertük idegenben, Portugáliában, Montenegróban és Csehországban, ezt szeretnénk folytatni Boszniában, minden másról majd utána beszéljünk. 

A KERET


 

Benke Szilárd (Gravelines-Dunkerque, Franciaország), Filipovity Márkó (Chemnitz 99ers, Németország), Golomán György (Lietkabelis, Litvánia), Mikael Hopkins (Reggio Emilia, Olaszország), Keller Ákos (Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely), Kiss Dávid (Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét), Lukács Norbert (Szolnoki Olajbányász), Perl Zoltán (Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely), Pongó Marcell (Arconic-Alba Fehérvár), Pongó Máté (Szolnoki Olajbányász), Somogyi Ádám (Arconic-Alba Fehérvár), Vojvoda Dávid (Arconic-Alba Fehérvár), Váradi Benedek (Rytas Vilnius, Litvánia) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.