Johan Cruyff titokzatos mezmizériája + videó

A Magyar Nemzet az idei katari vb nyitányának napjától, egészen a döntőig, minden nap felidéz egyet a labdarúgó-világbajnokságok immár 90 éve íródó történelmének néha kacagtató, néha meghökkentő és néha bizony tragikus pillanatai közül. A most következő történet három főszereplője egy zseniális játékos és két neves sportszergyártó cég.

2022. 11. 26. 7:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetvenöt éve, 1947. április 25-én született Johan Cruyff háromszoros aranylabdás holland labdarúgó, edző, minden idők egyik legjobb játékosa. A holland válogatott mezét 1966-ban a magyarok ellen húzhatta fel első alkalommal, az utolsó percben szerzett góljával ő alakította ki a 2-2-es végeredményt. A nemzeti tizenegyben 1977-ig 48 találkozón 33 gólt lőtt, az Oranje kapitányaként 1974-ben a németországi világbajnokságon ezüstérmet, 1976-ban az Eb-n bronzérmet szerzett.

Az Ajaxban és az FC Barcelonában a 9-es mezben játszott, a holland válogatottban azonban a 14-es számú mezt viselte. Ebből adódott a mára már legendássá vált mezzel kapcsolatos története. Ugyanis a holland labdarúgó-szövetséget (KNVB) az Adidas szponzorálta, így a klasszikus narancssárga mezen az oroszlános címer mellett a sportszermárka jellegzetes három csíkja is szerepelt.

Azonban Cruyffnak a Puma volt a személyes szponzora. Köztudott, hogy a két márka egymással erősen rivalizált. Az ok pedig oda vezethető vissza, hogy az eredeti, közös sportszergyártó céget két testvér alapította az 1920-as években, de a második világháború után, miután összevesztek egymással, külön úton indultak el és megalapították az Adidas és Puma cégeket.

Egyik márka sem volt hajlandó engedni abban a kérdésben, hogy a holland csapat legnagyobb sztárja, a világ egyik legjobb játékosa milyen mezben lépjen pályára az 1974-es világbajnokságon.

Végül úgymond salamoni döntés született:

 

Cruyff volt az egyetlen játékos, aki a szokásos három Adidas-csík helyett csak kétcsíkos mezt viselt a tornán. Így egyik márka sem érezte magát vesztesnek. Ez a furcsa megoldás ikonikussá tette Johan Cruyff legendás 14-es számú, speciális, két csíkkal díszített válogatottmezét.

 

Mindenesetre két csíkkal a mezén Cruyff brillírozott az 1974-es vb-n, annak ellenére, hogy az Oranje „csak” az ezüstérmet tudta megszerezni a házigazda Gerd Müllerékkel szemben.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Johan Cruyff az 1974-es vb-n a legendás kétcsíkos válogatott mezben (Forrás: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.