időjárás 6°C Marcella 2023. január 31.
logo

Tite, a brazilok kapitánya elmagyarázta, mire jó a tánc

Magyar Nemzet
2022.12.09. 06:14
Tite, a brazilok kapitánya elmagyarázta, mire jó a tánc

Brazília a favoritja a Horvátország elleni, péntek délutáni, első negyeddöntőnek a labdarúgó-világbajnokságon. Ebben mindenki egyetért. Zlatko Dalic, a horvátok kapitánya szerint a brazil a legerősebb csapat a tornán. Luka Modric pedig úgy fogalmazott, a Brazília elleni vb-negyeddöntő olyan nekik, mint a négy évvel ezelőtti finálé a franciákkal. Tite, a brazilok szakvezetője tisztelettel beszélt a horvátokról, s azt is elárulta, mire jó a tánc. A szamba megfiatalítja, éppen ezért péntek este örömest táncra perdülne.

– Nézzünk szembe a ténnyel, ők az esélyesek. Nemcsak amiatt mondom ezt, amit eddig láttam tőlük, hanem mert a játékosaik minősége, technikai tudása és értéke a mutatott futballjukhoz hasonlóan félelmetes – mondta Dalic a meccs előtti napon. – Egyszerűen élveznünk kell az alkalmat, hogy a brazilok ellen játszhatunk – fogalmazta meg, mi adhat motivációt a csapatának.

Modric is rajong a brazilokért

Luka Modric, a horvátok csapatkapitánya másképp fogalmazta meg ugyanezt.

– Nagy tettet vittünk véghez azzal, hogy bejutottunk a negyeddöntőbe, de ennél is többre vágyunk. Talán a világbajnokság legnehezebb mérkőzése következik az első számú favorit ellen. A brazilok mindig a legnagyobb esélyesek közé tartoznak, s a mostani formájukat tekintve ez különösen igaz.

A brazilok elleni mostani meccs vetekszik a négy évvel ezelőtti, franciák elleni mérkőzéssel, dacára annak, hogy az döntő volt, most pedig még csak a negyeddöntőnél tartunk.

Brazíliát eddig soha nem sikerült legyőznünk, remélem, ez a sorozat most megszakad – fogalmazott a Real Madrid 37 éves sztárja, majd azt fejtegette, milyen felfogás vezethet eredményre.

– Nem szabad hagyni, hogy kibontakozzanak, keményen kell futballoznunk. Tudjuk, elképesztő játékosaik vannak, de a brazilok, lényegében Argentínával együtt ezt mindig elmondhatták magukról. Tényleg a labdarúgás óriásai. Csak akkor lehet esélyünk, ha a legjobb formánkat hozzuk. Nekünk is vannak erősségeink, azokat kell érvényesíteni.

Modric ezúttal ellenfélként találkozik madridi csapattársával, Viníciusszal, aki elismerően szólt róla az ominózus sajtótájékoztatón, amelyet egy macska zavart meg.

– Jólesnek a szavai, tényleg jó fej srác, kiváló a kapcsolatunk a klubunkban – válaszolt Modric. – Olyan formában van, hogy játékostársaimmal együtt nagyon oda kell figyelnünk rá, de ezért vagyunk egy csapat, hogy közösen próbáljuk megállítani őt és persze a társait.

Érdekesség, hogy a horvát válogatott kerete az egyik legidősebb Katarban, s nagy kérdés, hogy a tapasztalt futballistákból mennyit vett ki a Japán ellen hétfőn játszott 120 perces ütközet, melynek végén tizenegyespárbajban ejtették ki az ázsiai riválist. Brazília viszont a 16 között valóságos gálát rendezett a dél-koreaiak ellen, és gyakorlatilag 36 perc alatt eldöntötte a továbbjutás kérdését, ugyanis ekkor már 4-0-ra vezetett.

Tite: A tánc kapcsolat a fiatalokkal

A brazilok igazi örömfutballt mutattak be, amiért bírálták is őket. Különösen az angoloknak nem tetszett, ahogy a pályán többször is szambáztak. Tite, a brazilok szövetségi kapitánya csütörtökön így felelt erre:

– Nem foglalkozom azokkal, akik nem ismerik Brazíliát vagy a kultúránkat. Megvédem a kultúránkat, ami egyben a nevelés fontos eszköze. Hatvanegy éves vagyok, huszonkét éve dolgozom edzőként, a tánc nekem is kapcsolatot jelent a fiatalokkal. Ha táncolnom kell annak érdekében, hogy egy hullámhosszra kerüljünk, hát akkor örömmel táncolok – vágott vissza Tite.

 

Peléért játszanak a brazilok

A braziloknak ráadásul extra motivációjuk is van: a súlyos beteg, kórházi ápolás alatt álló Pelé gyógyulásáért is játszanak. A selecao tagjai a nyolcaddöntős győzelem után a pályáról üzentek neki, kezükben egy nagy drapériát tartva, rajta a Pelé felirattal és a háromszoros világbajnok arcképével.

– Most, amikor Pelé ezeken megy keresztül, mindenki nevében mondhatom, hogy a legjobbakat kívánom neki, és bízunk benne, hogy sok erőt tudunk küldeni neki egy ilyen győzelemmel. Érte is játszottunk – árulta el Neymar a hétfői mérkőzést követően. S arról is beszélt, a sérülés után rengeteget dolgozott a fizioterapeutákkal annak érdekében, hogy két kihagyott meccs után ismét pályára léphessen.

A braziloknál egyedül a balhátvéd Alex Sandro játéka kérdéses, de csúnya lenne, ha őt nem tudnák pótolni.

A negyeddöntők menetrendje:

December 9., péntek, 16.00: Horvátország–Brazília
December 9., péntek, 20.00: Hollandia–Argentína
December 10., szombat, 16.00: Marokkó–Portugália
December 10., szombat, 20.00: Anglia–Franciaország

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022   

Borítókép: Modric és Vinícius, a két madridi barát ezúttal ellenfelek lesznek (Fotó: AFP)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.