Csúnyán megbuktatta magát a francia szövetség tiszteletlen elnöke

Noël le Graët tiszteletlenül beszélt Zinedine Zidane-ról, és a Francia Labdarúgó-szövetség elnökének ez a székébe került, szerdán a végrehajtó bizottság leváltotta a posztjáról. És ez még nem volt elég, az egyik legnevesebb francia ügynök hölgy szexuális zaklatással vádolja őt.

Magyar Nemzet
2023. 01. 11. 18:28
null
(FILES) In this file photo taken on March 13, 2021 Incumbent president of French football federation (FFF) and candidate for his own succession Noel Le Graet delivers a speech prior to the vote in Paris. - French football boss Noel Le Graet on January 9, 2023 apologised for what he dubbed his "clumsy remarks" about Zinedine Zidane's potential interest in coaching the France national team. Le Graet had quipped dismissively in an interview on French radio that he "wouldn't even have taken his call on the phone" when asked whether Zidane had rung him to express an interest in taking over as coach from Didier Deschamps. (Photo by FRANCK FIFE / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noël le Graët óriási bakot lőtt. A Francia Labdarúgó-szövetség (FFF) elnöke a Radio Monte Carlónak adott interjút, és ebben szóba került a francia válogatott, az, hogy meghosszabbította a szövetségi kapitány Didier Deschamps szerződését, holott a sajtó világszerte arról írt, hogy Zinedine Zidane veszi át a brazil nemzeti együttes irányítását, mivel a hazájában nem volt szükség rá. A riporter erre kérdezett rá, mire ő ez találta mondani:

– Oda megy, ahova akar. Mit mondtam volna neki? Jó napot, uram, most egyeztem meg Didier-vel, keressen egy klubot?

Rengeteg franciát felháborítottak ezek a mondatok. Köztük volt aki így tette helyre az elnököt a közösségi oldalán: „Zidane maga Franciaország, egy legendával nem lehetünk ilyen tiszteletlenek…” 

 

A L’Équipe című sportnapilap hétfői számának címlapján a maga elé tekintő Noël Le Graët látható, mellette a tőle vett két idézet, illetve fölötte főcímként a lap állásfoglalása, hogy ez „elfogadhatatlan”. Amélie Oudea-Castera francia sportminiszter szintén megszólalt az ügyben, hangsúlyozva, hogy egy vezető sportági szövetség első embere nem mondhat ilyet, egyben bocsánatkérést sürgetett. 

Ez meg is történt. Le Graët bocsánatot kért a megjegyzéseiért, amelyek „nem tükrözik a gondolatait és a játékosok iránti tiszteletét”, a francia hírügynökség megkeresésére pedig azt mondta, „szerencsétlenül fogalmazott”, ami „félreértésre adott okot”, ezért elnézést kér. Mindez nem hatotta meg a Francia Labdarúgó-szövetség végrehajtó bizottságát, amely szerdára rendkívüli ülést hívott össze. Ezen eldőlt, hogy Noël le Graët nem marad a szervezet elnöke, az irányítást pedig ideiglenesen az eddigi alelnök, Phillippe Diallo veszi át. 

 

Noël le Graët a nyakába kapott hirtelen egy újabb szexuális zaklatási vádat. Újabbat, ugyanis hetven nappal a katari világbajnokság előtt a So Foot című magazin hat oldalon keresztül írt a szövetséggel kapcsolatos visszásságokról, középpontban az elnök tevékenységével és számos tanúvallomás szexista üzeneteket idéz, amelyeket Noël le Graët elnök küldött a szövetség több fiatal női alkalmazottjának, akik névtelenül tanúskodnak. Az egyikük azt mondta, hogy az elnök egyszerűen nem bírt magával, ha meglátott egy fiatal, csinos nőt. A sportvezető különféle szexuális tartalmú sms-ekkel bombázta a dolgozókat. Az egyikben azt írta, hogy „úgy bevinnélek az ágyamba.” Vagy: „Gyere vacsorázni a házamba ma este, én nagyon szeretem a szőkéket.” 

Sonia Souid komolyan vádolja az elnököt Fotó: AFP/Franck Fife

Most Sonia Souid, a francia futball egyik legbefolyásosabb ügynöke mártotta be őt. Nyilvánosságra hozta, hogy kilenc évvel ezelőtt Noël le Graët egy tárgyalás ürügyén a lakásába csalta, és ott félreérthetetlen célzásokkal akarta őt szexre rávenni. A most 37 éves Sonia Souid erre nem volt hajlandó, ám az elnök nehezen adta fel, és sokáig bombázta szöveges üzenetekkel. 

– Óriásit csalódtam benne, hatalmas pofonként éltem meg, hogy a szövetségünk elnöke így viselkedik. Szerintem soha nem látott bennem mást, mint két mellet és egy feneket. Roppant meggyőző tud lenni, mert nagyon magabiztos, és meg van róla győződve, hogy minden úgy történik, ahogy ő akarja. Mintha a szövetség egy királyság lenne, aminek ő a királya – mondta az ügynök a BFMTV-nek adott interjúban.

Noël Le Graët számára a jelek szerint szörnyen kezdődik ez az év, de ezt csak magának köszönheti.

Borítókép: Noël Le Graët távozni kényszerül a posztjáról (Fotó: AFP/Franck Fife)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.