Egyéni rekord sincs, Bö csak király, de nem egyeduralkodó

Johannes Thingnes Bö a hétből hét után a négyből négyről is lemaradt, tehát nem tudta megnyerni mind a négy egyéni számot a sílövő-világbajnokságon Oberhofban, miután két svéd, Sebastian Samuelsson és Martin Ponsilioma mögött hamadik lett a férfi tömegrajtos versenyben. A norvég sztár így is káprázatos mérleggel, öt arany-, valamint egy-egy ezüst- és bronzéremmel zárta a vb-t. Nem is vitás, Johannes Thingnes Bö napjaink legjobb biatlonistája, s ha kitart a lelkesedése és a formája, akkor minden idők legjobbjává is avanzsálhat.

2023. 02. 19. 14:42
BIATHLON-WORLD-GER-MASS-START Norway's Johannes Thingnes Boe poses with all the medals he won during the IBU Biathlon World Championships in Oberhof, eastern Germany, after the men's 15km mass start competition, where he placed third, on February 19, 2023. (Photo by CHRISTOF STACHE / AFP) Fotó: Europress/AFP/Christof Stache
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Norvégia szombaton Franciaország mögött második lett a férfiváltóversenyben, amivel eldőlt, hogy az addig ötből öt aranynál járó Johannes Thingnes Bö nem söpri be mind a hét aranyat az oberhofi sílövő-világbajnokságon. A másik történelmi tettre azonban még volt esélye, hiszen ugyanazon a vb-n korábban senki nem győzött mind a négy egyéni számban.

Korábban a még mindig minden idők legjobb biatlonistájaként tisztelt norvég Ole Einar Björndalen, valamint a francia Martin Fourcade állt közel ehhez a bravúrhoz, ám Björndalen 2009-ben Phjongcshangban, Fourcade pedig 2016-ban Oslóban a sprint-, az üldözéses, valamint az egyéni indításos diadal után a tömegrajtos versenyben már nem tudott győzni.

Ugyanígy járt most Oberhofban Johannes Thingnes Bö is. A norvég az első két, egyaránt fekvő lövészetben hibázott egyet-egyet, de kinn a pályán mindkétszer visszazárkózott az élmezőnyhöz. Az első álló lövészetben hibátlan, ráadásul nagyon gyors volt és kilenc másodperces előnyre tett szert, ami után úgy tűnt, övé lesz az arany. Az utolsó sorozatban egyszer ugyan mellétrafált, de csupán 6,8 másodperces hátrányban kezdte üldözni az élen álló svéd duót, Sebastian Samuelssont és Martin Ponsiliomát.

 

A többség arra fogadott volna, hogy befogja és jó eséllyel meg is előzi őket. Nem így történt. Különösen Samuelsson diktált hatalmas iramot – aki addig tartalékolhatott, hiszen hibatlanul lőtt –, így még növelte is az előnyét Bővel szemben, aki Ponsiliomát sem tudta befogni. Johannes Thingnes Bö a célegyenesbe érkezve boldogan integetett, cseppet sem tűnt csalódottnak. Miért is lenne az, öt arannyal, összesen hét éremmel zárta a világbajnokságot.

Johannes Thingnes Bö gratulál a győztes svéd duónak. Fotó: IBU

A hét érem is rekord a férfiak között, korábban ez csupán a nők között a szintén norvég Olsbu Röiselandnak sikerült 2020-ban, Antholzban.

Bö ötszörös olimpiai és 17-szeres világbajnok. Mindkét versenyen Björndalen tartja a rekordot nyolc, illetve húsz arannyal. Björndalen 44 évesen vonult vissza, Bö most még csak 29 éves. Az idő neki dolgozik.

Férfi tömegrajtos verseny (15 km):
1. Sebastian Samuelsson (Svédország) 36:42.8 p (0 büntetőkör)
2. Martin Ponsilioma (Svédország) 36:52.4 (2)
3. Johannes Thingnes Bö (Norvégia) 37:21.6 (3)

Borítókép: Johannes Thingnes Bö a hét éremmel a nyakában (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.