Dráma a lőtéren, az ítéletidő áldozata lett a norvég világsztár

Johannes Thingnes Bö közel volt hozzá, mégsem írhat sporttörténelmet. A norvég sílövő a németországi Oberhofban zajló világbajnokságon az első öt számát megnyerte, a hatodikon azonban elbukott, így eldőlt, hogy nem zárhatja hétből héttel, söpréssel a vb-t. Pedig előzetesen a férfiváltó tűnt a legbiztosabb sikerének, ám az ítéletidőt, a kavargó szél megfosztotta a kimagasló favorit norvégokat a győzelemtől. A franciák nyerték a drámai versenyt, a norvégok mögött a svédek fértek föl még harmadikként a dobogóra.

2023. 02. 18. 14:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Változtattak a norvégok a szokásos taktikán. Évek óta rendre Vetle Sjastad Christiansen a férfiváltó befutóembere, aki általában tét nélkül, lazán teljesíti a maga távját, mert a társak addigra akkora előnyt halmoznak fel. Az oberhofi világbajnokságon meglepetésre Christiansen kezdett, talán azért, hogy Johannes Thingnes Bö hajráemberként még jobban megdicsőüljön. Ki tudja. Bármi is állhatott a döntés hátterében, végül nem vált be.

Christiansen az első, fekvő lövészetnél kétszer hibázott, ám ez még nem tűnt vészesnek, két tartaléklőszerrel korrigálta a hibát, majd a második kört úgy megnyomta sífutásban, hogy visszazárkózott az élmezőnyhöz. Az álló lövészetben Christiansen ismét bizonytalan volt, az első öt lövéséből kétszer is rontott. Még ez sem tűnt kijavíthatatlan hibának, de amikor elkezdte betárazni a tartaléklőszereket, a kavargó szél feltámadt. Oberhofba is megérkezett a melegfront… Három tartaléklőszer van lövészetenként, a norvég biatlonista sokat kivárt, hogy ne kényszerüljön büntetőkörre, amit éppen megúszott, de így is egyperces hátrányba került az élen haladó francia, cseh, svájci trió mögött.

A második emberek közül a norvégoknál Tarjei Bö hibátlanul és gyorsan célzott fekve, így 40 másodpercre lefaragta a hátrányát. Az álló sorozatban ismét a szél határozott a sorrendről. A francia Fabien Claude megúszta két tartaléklőszerrel, a csehek embere hárommal, de éppen amikor ők végeztek, megint széllökések rázták meg a lőteret. Tarjei Bö kivárt, amennyire csak lehetett, de a tartaléklőszerekkel együtt négyszer hibázott, ami után egy büntetőkört kellett futni, ami durván fél percet jelent. A második emberek után a norvégok 1:10 perces hátrányba kerültek.

 

A franciáknál Émilien Jacquelin, a norvégoknál Sturla Holm Laegreid következett. Fekvőben egyikük sem tévesztett, Laegreid tíz másodpercet így is eltüntetett a hátrányból. Állóban Jacquelin négy hibával zárt, tehát egy büntetőkörre kényszerült, Laegreid kettőből kettő találattal kezdett. Aztán ismét feltámadt a szél, a legjobb lövők közé tartozó norvégnak szintén büntetőkört kellett futni.

A csehek álltak az élre, a franciák követték őket, a norvégok hátránya a csehek mögött 50, a franciák mögött 40 másodperc volt. Sok, de nem behozhatatlan, hiszen utolsóként az idén a mezőnyből elképesztően kiemelkedő Johannes Thingnes Bö következett.

Bö futásban az első körben leolvasztott a hátrányból tíz másodpercet, ám mire beért a lőtérre, azt láthatta, hogy a francia Quentin Fillon Maillet egy hiba után távozik onnan. Bö két hibával kezdett az ismét kavargó szélben, végül három lett belőle, a büntetőkört éppen megúszta, ám a hátránya 52 másodpercre hízott vissza. Egyetlen lövészet és futásban két kör volt hátra.

A nyolcadik lövészetnél két westernhőst láthattunk. Fillon Maillet pillanatok alatt leszedte az öt korongot. Bö még nála is gyorsabban, csupán öt-hat másodperc alatt, de kettejük között így is 32,9 másodperc volt a különbség.

Az Oberhofban már ötszörös aranyérmes Bö először, úgy tűnt, megpróbálja a lehetetlent, de miután a következő szakaszon csupán három másodpercet tudott lefaragni a hátrányból, elengedte a versenyt.

Az idény során végig gyengélkedő Quentin Fillon Maillet integetve ért célba. Ezúttal nem tévesztette el a befutót, mint a vegyes váltónál.

S bizonyítva a sportemberi nagyságát, ugyanígy tett Johannes Thingnes Bö. A célba érve először tisztelete jeléül meghajolt a franciák előtt, majd mosolyogva gratulált nekik, aztán üdvözölte a csapattársait.

– Amikor az álló lövészethez beértem a lőtérre, öt gyors kattanást hallottam. Már akkor tudtam, hogy nem nyerhetek. Gratulálnunk kell a franciáknak, most jobbak voltak. Csalódottak vagyunk, hogy nem győztünk, de ha már így alakult, akkor az ezüstérem a legjobb választás. Igen, nem lehet meg a hét arany, de a hét érem is csodálatos – Bö ugyanolyan sportszerűen értékelt, ahogy cselekedett.

A söprés nem lehet meg, de egy világbajnokságon öt aranyérmet sem nyert még soha senki. Igaz, régebben nem volt vegyes váltó és vegyes páros sem. Vasárnap a leglátványosabb viadallal, a tömegrajtos versennyel zárul a világbajnokság. Johannes Thingnes Bö azt a célt még kitűzheti maga elé, hogy mind a négy egyéni számot behúzza. Már így is tizenhétszeres világbajnok, van öt olimpiai aranya is. Pontosan tudja, annál nagyobb baja sohase legyen, mint hogy egy világbajnokságon nem diadalmaskodik minden számban. Még mindig csupán 29 éves, bőven van még ideje arra, hogy lehagyja minden idők legeredményesebb sílövőjét, a nyolcszoros olimpiai és hússzoros világbajnok Ole Einar Bjorndalent.

A nők versenyében még rosszabbul jártak a norvégok, csak hatodikak lettek, az olaszoké lett az aranyérem.

Sílövő-vb, váltóverseny

Férfiak (4x7,5 km):
1. Franciaország (Antonin Guigonnat, Fabien Claude, Emilien Jacquelin, Quentin Fillon Maillet) 1:21:48.8 óra
2. Norvégia (Vetle Sjaastad Christiansen, Tarjei Bö, Sturla Holm Laegreid, Johannes Thingnes Bö) 38.8 másodperc hátrány
3. Svédország (Peppe Femling, Martin Ponsiluoma, Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson) 1:39.9 perc hátrány

Nők (6x6 km):
1. Olaszország (Samuela Comola, Dorothea Wierer, Hannah Auchentaller, Lisa Vittozzi) 1:14:39.7 ó (2 póttöltény)
2. Németország (Vanessa Voigt, Hanna Kebinger, Sophia Schneider, Denise Herrmann-Wick) 1:15:04.4 (6)
3. Svédország (Linn Persson, Anna Magnusson, Elvira Öberg, Hanna Öberg) 1:15:35.4 (11)    

Borítókép: Johannes Thingnes Bö ezúttal nem ünnepelhetett módjára (Fotó: Twitter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.