időjárás 6°C Emánuel 2023. március 26.
logo

Michael Smith ma este újra Michael van Gerwen ellen – amire mindenki várt

Magyar Nemzet
2023.02.02. 13:52 2023.02.02. 14:26
Michael Smith ma este újra Michael van Gerwen ellen – amire mindenki várt

Belfastban ma megkezdődik a darts Premier League, amelyben nyolc versenyző küzd egymással a május 25-i londoni döntőig. S már az első nap megmérkőzik egymással a világbajnok Michael Smith és a vb-döntőben vele szemben alulmaradt háromszoros világbajnok Michael van Gerwen. A Sport TV ezt is élőben közvetíti, mint ahogyan valamennyi versenynapot – a Premier League-ben mindig csütörtökön jönnek a meccsek, a döntőig tizenhét napon át.

A darts Premier League 2023-ban is tömény szórakozást kínál a tavaszi csütörtökökre. Nyolc sztár, egészen pontosan Michael Smith, Peter Wright, Michael van Gerwen, Gerwyn Price, Jonny Clayton, Nathan Aspinall, Dimitri Van den Bergh és Chris Dobey versenyez hét ország tizenhét városában tizenhét héten át. 

darts, Michael Smith
A mezőny, Michael Smith újra csatára kész Forrás: Twitter/PDC Darts

Észak-Írországban, Belfastban rajtol a sorozat, amely Wales, Skócia, Írország, Németország, Hollandia és persze Anglia pazar létesítményeit tölti majd meg szurkolókkal ebben az időszakban. A döntőre Londonban, az O2 arénában kerül majd sor május 25-én. 

 Forrás: Twitter/PDC Darts

A belfasti állomás azért is lehet érdekes, mert a Premier League legutóbbi kilencnyilasát tavaly épp itt dobta Gerwy Price, úgyhogy erre is érdemes lesz odafigyelni. Az pedig csak hab a tortán, hogy már az első nap láthatjuk egymás ellen a világbajnok Michael Smitht, és döntőbeli ellenfelét, Michael van Gerwent. 

Íme, a mai program:

 Forrás: Twitter/PDC Darts

Michael Smith vezeti a világranglistát

A résztvevők között tehát ott van a címvédő Michael van Gerwen, de a tavaly finálét játszó Joe Cullen nem fért be a nyolcas mezőnybe. A világranglista első négy helyezettje (a harmadik van Gerwen mellett az első Smith, a második Wright és a negyedik Price igen) automatikusan jogot kapott az indulásra, míg a négy másik indulót a PDC jelölte ki. Idén Jonny Clayton, Nathan Aspinall és Dimitri Van den Bergh kapott meghívót, ahogyan az egyetlen újonc, Chris Dobey is. Utóbbi a múlt hét végén megnyerte a Masterst Milton Keynesben. Az indulók között két korábbi PL-győztes találunk: van Gerwen hatszor is diadalmaskodott (2013, 2016, 2017, 2018, 2019 és 2022), míg 2021-ben Clayton volt a bajnok.

A lebonyolítás egyszerű, minden játéknapon egyenes kieséses rendszerben csapnak össze a versenyzők, és hat győztes legig tartanak a mérkőzések. Az elődöntőbe jutás kettő, a finálé három, a napi győzelem öt pontot ér. Az első hét, illetve a 9–15. játéknap menetrendjét úgy állítják össze, hogy mindenki megvívjon egy-egy negyeddöntőben, míg a nyolcadik helyszínen Newcastle-ben az addigi eredmények alapján alakul ki a tábla. A londoni fináléra a négy legjobb kvalifikálja magát, ott az elődöntőben 10, a döntőben 11 leget kell nyerni a sikerhez. A Premier League összdíjazása egymillió font, a győztes 275 ezer fontot kap, az egyes állomások nyertesei 10-10 ezer fontot keresnek.

A Sport TV a megszokott módon készül a Premier League-re. A közkedvelt csapat, Bartha Zoltán, Fülöp László, Gyulai Miklós, Vereczkey Lajos és Ziegenhám Medárd már beírta a naptárba, hogy a következő tizenhét hétben minden csütörtök 20 órakor darts Premier League van.

Borítókép: Michael van Gerwen és Michael Smith újra összecsap (Forrás: Twitter/PDC Darts)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.