A rivális egy verseny után a Red Bullnak adná a bajnoki címet

Elsöprő sikert aratott a bahreini versenyhétvégén a Formula–1-es Red Bull istálló. Az időmérőn és a futamon is a bikák pilótáié lett az első két hely, a riválisok pedig már egy futam után az elúszott bajnoki címet siratják.

Magyar Nemzet
2023. 03. 06. 10:35
null
Mercedes' British driver George Russell arrives at the track ahead of the Bahrain Formula One Grand Prix at the Bahrain International Circuit in Sakhir on March 5, 2023. (Photo by Giuseppe CACACE / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Red Bull bevallottan nem az időmérőre helyezte a hangsúlyt Bahreinben, ennek ellenére is megszerezte az első rajtkockát, míg a második Sergio Pérezé lett. Az üldözőboly vezére, a harmadik Charles Leclerc (Ferrari) közel három tizeddel maradt le Verstappen mögött a kvalifikáción. 

De nem is az időmérő edzésen volt szembetűnő a különbség a Red Bull és a riválisok között, hanem a bikák versenytempója keseríthette el igazán a Ferrarit, a Mercedest és az Aston Martint. A rajtot elrontó Pérez ugyan átmenetileg elveszítette a második pozíciót, de később visszavette azt Leclerc-től, és a címvédő kettős győzelemmel zárta az első hétvégét. Nyomasztó fölénnyel: Verstappen 50, Pérez 38 másodpercet vert a harmadik helyen befutó Fernando Alonsóra (Aston Martin).

Ennek láttán a hetedikként leintett George Russell (Mercedes) egy futam elteltével lélekben már oda is ajándékozta az osztrákoknak a bajnoki címet. Miközben még huszonkét versenyhétvége áll előttünk 2023-ban.

– A Red Bull már meg is szerezte az idei bajnoki címet, kétlem, hogy bárki is képes lenne felvenni a harcot a pilótáival. Fogadni mernék rá, hogy minden egyes futamot megnyernek, a teljesítményüket látva nehezen tudom elképzelni, hogy a mezőny többi tagja közel tudna kerülni hozzájuk. Pedig ezen a hétvégén még lassabbnak is tűntek, mint a tesztnapokon. Ezt kicsit furcsállom, de így ők lazíthatnak, azt csinálhatnak, amit csak szeretnének. Előfordulhat, hogy az időmérőket nem mindig ők nyerik majd, mert a Ferrari az időmérőkön remekül teljesít, a Red Bull versenytempója viszont kimagasló – fogalmazta meg lesújtó véleményét a brit.

 

 

Verstappen egyelőre a bahreini győzelemnek is örül

Természetesen azért nem eszik ennyire forrón a kását. Max Verstappen egyelőre annak is örül, hogy először sikerült győznie a Bahreini Nagydíjon. Korábban egy második hely jelentette a kétszeres világbajnoknak a maximumot 2021-ben. Igaz, akkor a versenybírák furcsa döntése is hozzájárult ahhoz, hogy nagy csatában elveszítse az első helyet Lewis Hamiltonnal (Mercedes) szemben. Most is adódtak kisebb problémái Verstappennek (visszaváltáskor olykor blokkolt a hátsó tengelye), de a Red Bull más beállítást javasolt a pilótának, ami megszüntette a problémát. Így a címvédőnek csak arra kellett koncentrálnia, hogy életben tartsa a gumijait.

– Nagyon jól sikerült az első etapom. Akkor elég előnyt összegyűjtöttem hozzá, hogy utána már csak az abroncsokkal kelljen foglalkoznom, hiszen sosem tudhatjuk, hogy mi vár ránk a futam hátralévő részében. A gumik óvásával igyekeztem minden eshetőségre felkészülni. Boldog vagyok, hogy végre nyertem itt – örömködött Verstappen, aki szerint autója a továbbiakban is versenyképes lehet. – Azt hiszem, hogy jó csomaggal rendelkezünk. Persze a teljesítmény függ az adott pályától is, de az autónkkal harcban lehetünk a győzelmekért. Köszönöm a csapatom tagjainak, hogy a téli szünet alatt ismét egy nagyon gyors autót építettek.

 

A Red Bull versenyzője ugyanakkor arra nem számít, hogy minden versenyt a csapattársával ketten húznának be. Már csak azért sem, mert örömmel látja viszont Alonsót az élmenők között, és Verstappen szerint a feltörekvő Aston Martin számára a győzelem is elérhető közelségben van.

– Örülök, hogy Alonso már az első versenyen idáig jutott. Megvan a lendület az Aston Martinnál, a csapatnál győzelemre éhesek, és ennél szerintem csak jobbak lesznek. Nehéz megmondani, hogy idén versenyben lehetnek-e a bajnoki címért, de a futamgyőzelmekre mindenképp van esélyük.

 

Pérez közelít Verstappenhez

Sergio Pérez is a csapattársához hasonló véleményt fogalmazott meg a jövőbeli Alonso-sikereket illetően. A mexikói úgy látja, neki is futhat a szekere, hiszen egyre közelebb érzi magát Verstappenhez.

– A rajt miatt nem harcolhattam a győzelemért, úgyhogy csak minimalizálni akartam a veszteséget – magyarázta a futam leintését követően a tapasztalt pilóta. – Ma a második hely volt a legjobb, amit elérhettem, de hosszú még az idény. Ráadásul úgy vettem észre, hogy minden alkalommal egyre közelebb és közelebb járok Maxhoz. Az autónk nagyon erős, én pedig jól érzem magam benne. A tavalyival összehasonlítva most remekül kezdődött az év. Fontos volt, hogy mindkét autónkkal célba érjünk – utalt a tavalyi idénynyitóra Pérez, amely során mindkét Red Bull technikai probléma miatt esett ki.

 

Alonso megdöbbent az Aston teljesítményét látva

Fernando Alonso a 2021-es Katari Nagydíj óta először ünnepelt a dobogón, ráadásul ez volt az első futama új csapata, az Aston Martin színeiben. A kétszeres világbajnok spanyol autójába belekoccant a csapattársa, Lance Stroll, emiatt Alonso néhány helyet vesztett, majd innen küzdötte fel magát harmadiknak. Természetesen nagyon élvezte a bahreini futamot.

– Elképesztő eredmény ez a csapatnak. Nyolc hónappal ezelőtt kockáztattam, amikor őket választottam. Hihetetlen, amit az Aston Martin elért a téli szünet alatt, tekintve, hogy ma a miénk volt a második legjobb autó a mezőnyben, megdöbbentő, hogy a Ferrarival és a Mercedesszel harcoltunk. Persze ez nincs ellenemre – mosolygott a 41 éves versenyző. – A félresikerült rajt miatt néhányat előznünk is kellett, de ez csak izgalmasabbá ette a futamot. Remélem, hogy a nézőknek is tetszett, én nagyon élveztem a versenyt – tette hozzá Alonso, aki bízik benne, hogy a csapata lendülete kitart a következő futamokra is.

Borítókép: George Russell a bahreini versenyhétvégén (Fotó: AFP/Giuseppe Cacace)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.