Jót és rosszat is mondanak a ma 70 éves Bölöni Lászlóról

Ma ünnepli a hetvenedik születésnapját Bölöni László, aki Puskás Ferenc mellett a másik magyar BEK-győztes labdarúgó. Az egykori kiváló játékos és edző életéről filmet forgatnak, amely még idén a mozikba kerül.

Magyar Nemzet
2023. 03. 11. 7:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már hónapok óta folyamatosan forgatják a Bölöni Lászlóról készülő dokumentumfilmet. Ki ne tudná, Bölöni László erdélyi magyar futballistaként előbb Románia – és a magyar kisebbség – nemzeti hőse lett, majd edzőként Franciaországban, Romániában, Belgiumban, a Közel-Keleten és Portugáliában ért el nagy sikereket. Utóbbi állomáshelyén is hallatlanul népszerű a Sporting bajnok és kupagyőztes szakvezetőjeként, két évtizede ő fedezte fel és elsőként állította a felnőttcsapatba Cristiano Ronaldót. Hetvenévesen is aktív, jelenleg a francia Metz edzője.

Bölöni László családját szinte kettétörte a kommunista terror, neki mégis sikerült kiemelkednie, és kitartásának, szorgalmának, intelligenciájának köszönhetően a futballvilág elitjébe került. Egy kis erdélyi városból, Dicsőszentmártonból indulva Marosvásárhelyen át jutott el Bukarestig, s a román kirakatcsapat, a Steaua játékosaként a csúcsra jutott, 1986-ban BEK-győzelmet ünnepelhetett. Neki sikerült  kitörni a diktatúrából, meg sem állt a világhírnévig.

Egyszerre a román és az egyetemes magyar sport egyik legsikeresebb, legnépszerűbb alakja. Két nemzet példaképe. Puskás Ferenc mellett az egyetlen magyar játékos, aki megnyerte a legrangosabb klubtrófeát, a Bajnokcsapatok Európa-kupáját (a mai Bajnokok Ligája elődjét) és egyben az első százszoros román válogatott labdarúgó.

Fogorvosi diplomájára és gyakorlatára is büszke, de a futballvilág egyik szakmai központjává váló Franciaországban edzőként kezdett új életet, a mai napig aktív és sikeres egyénisége a nemzetközi labdarúgásnak. Nevéhez fűződik több európai nagycsapat irányítása, felfedezése mellett több, ma is aktív világsztár edzője is volt.

 

A róla szóló film Bölöni László hallatlanul inspiráló élettörténetét meséli el, a futballvilág számos ismert alakja, csapattársak és tanítványok, továbbá barátok, tisztelők, szakértők megszólaltatásával és persze a főszereplő szavaival. Bölöni László mellett megszólal a filmben többek között több hajdani csapattárs (Tudorel Stoica, Victor Piturca, Gheorghe Hagi, Miodrag Belodedici, Helmut Dukadam, Gavril Balnit Pelé – a BEK-győztes Steaua Bucuresti és a román válogatott játékosai), Valentin Ceausescu (a Steaua egykori patrónusa, a néhai diktátor fia), korábbi magyar válogatott labdarúgók (Kovács Kálmán, Martos Győző, Nyilasi Tibor) és számos világsztár futballista a volt tanítványok közül (Petr Čech, Axel Witsel, Raphaël Varane).

Kollarik Tamás, a film ötletgazdája, egyben társrendezője Szabó Attilával, Novák Tamás a producer, tanácsadóként Szöllősi György is segíti a film elkészültét.

A forgatás még jelenleg is tart, a dokumentumfilmet remélhetőleg még idén bemutatják a mozikban.

– Meglepődtem a megkeresés hallatán, egyből az a kérdés fogalmazódott meg bennem, vajon miért is lehetek én érdekes? Sok helyszínen zajlik a forgatás, elutazunk a pályafutásom különböző állomáshelyeire, ahol barátok, ellenfelek mondanak rólam jót, s mondanak rosszat is, hogy aztán végül a nagy egészből kikerekedjen a kép, hogy honnan is jöttem s milyen utat jártam be

– mondta a filmről az ünnepelt, a ma hetvenéves Bölöni László a Képes Sportnak.

Borítókép: Kollarik Tamás és Bölöni László a budapesti forgatáson (Fotó: Nyirkos Zsófia)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.