Ferenc pápa látta Puskást, és személyesen ismeri Szilágyi Áront

Ferenc pápa többször tanújelét adta már annak, hogy nagy sportrajongó. Ifjú korában, amikor az argentin San Lorenzo klub lelkes drukkere volt, valószínűleg Puskás Ferencet is látta játszani, a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áront pedig tavaly októberben személyesen is fogadta audiencián. Ferenc pápa újabb magyarországi látogatása alkalmával aligha tud időt szakítani arra, hogy ismerkedjen a magyar sportélettel, s talán jobb is, hogy az Újpest–Fradi derbit majd csak azután rendezik május elsején, hogy távozik hazánkból.

Magyar Nemzet
2023. 04. 28. 9:27
Ferenc pápa, Puskás-mez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tudjuk, hogy a labdarúgás Dél-Amerikában még fontosabb része a mindennapoknak, mint Európában. Ferenc pápa sohasem tagadta, hogy ifjúkorában a Buenos Aires-i San Lorenzo csapat drukkere volt, 2008 óta pedig a klub pártolótagja, amiről a 88235N – 0 számú igazolvány is árulkodik. Hátborzongató, hogy a San Lorenzo éppen abban az évben, 2013-ban nyerte meg az argentin bajnokságot, amikor Jorge Mario Bergoglio bíborost pápává választották, s szentatyaként a Ferenc nevet vette fel. 

Ferenc pápa, Szilágyi Áron
Ferenc pápa tavaly októberben fogadta Szilágyi Áront. Fotó: Facebook

Ferenc pápa sportos kötődését felelevenítő írásában a Nemzeti Sport arról is beszámol, hogy a szentatya elmondása szerint 1943 és 1959 között (amíg meg nem kezdte chilei tanulmányait) a San Lorenzo valamennyi hazai meccsén jelen volt. Remélhetőleg nem mulasztotta el 1958. augusztus 21-én a San Lorenzo–Real Madrid mérkőzést sem az akkor 22 esztendős jezsuita novícius, hiszen Puskás azon a találkozón szerezte az első gólját, sőt góljait a Real Madridban. Puskás hivatalosan 1958. augusztus 15-én, a River Plate ellen mutatkozott be a királyi gárdában, majd hat nappal később, 21-én a San Lorenzo elleni 3-2-es győzelem alkalmával két gólt rúgott.

Ennek emlékére, amikor Ferenc pápa 2021-ben az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából Magyarországon járt, a Budapest Honvéd és a Reménység Katolikus Általános Iskola közös ajándékaként egy piros-fekete csíkos, korabeli Kispesti AC replika mezt kapott, rajta Puskás Ferenc nevével és mezszámával.

Ferenc pápa több magyar sportolóval találkozott már

Ferenc pápa 2018-ban a római Sette Colli úszóverseny alkalmából fogadta a sportág képviselőit, köztük a magyar úszók küldöttségét – Bohus Richárd, Verrasztó Dávid és Verrasztó Evelyn, valamint a szövetség elnöke, Wladár Sándor is találkozott a szentatyával. 

 

A Magyar Nemzet is beszámolt arról, hogy 2022 októberében Ferenc pápa Szilágyi Áront is fogadta, s a háromszoros olimpiai bajnok néhány szót is válthatott a szentatyával.

A sor nemzetközi példákkal persze szinte végeláthatatlanul folytatható, Ferenc pápa találkozott anno Argentína hősével, Diego Armandóval, kapott mezt többek között a brazil válogatottól, a Bayern Münchentől.

Ferenc pápa budapesti programja:

Borítókép: Puskás-mez ajándékba. Géczy Árpád, a kispesti Reménység Katolikus Általános Iskola igazgatója és Ferenc pápa

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.