A Mezőkövesd ünnepelhetett Kispesten, nagy bajban van a Bp. Honvéd

A labdarúgó NB I 32. fordulójának vasárnapi játéknapja kiesési rangadóval kezdődött. A Bp. Honvéd győzelmi kényszerben fogadta a Mezőkövesdet, amelynek már egy pont is elég lehetett az üdvösséghez. A vendégek háromszor is vezetést szereztek, a hazai csapat kétszer tudott egyenlíteni.

2023. 05. 21. 16:12
DRAZIC, Stefan
Labdarúgó NB I - Budapest Honvéd-Mezőkövesd Zsóry FC Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Győzelmi kényszerbe került a Bp. Honvéd azzal, hogy a Mol Fehérvár szombaton nyerni tudott, és megelőzte a tabellán az így az utolsó előtti helyre visszacsusszanó kispestieket. Ugyanakkor nagyon kellett a siker a Mezőkövesdnek is, amely abban a tudatban lépett pályára, hogy ha nyer vagy döntetlent ér el, akkor a következő idényben is az élvonalat erősíti, ha nem, akkor még nem lélegezhet fel. A hazai szurkolók kitettek magukért: megtöltötték az összes szektort, azaz a csapatuk megkapta az ilyenkor elvárható támogatást.

Fotó: Nemzeti Sport

A Bp. Honvéd a legutóbbi három fordulóban nem szenvedett vereséget, ám ettől még nem lábalt ki szorult helyzetéből. Most is támadott ugyan, de nem sok átütőerővel, veszélytelenül tette, és a 32. percben egy egyéni hibát követően ez meg is bosszulta magát, amikor Gomes teljesen feleslegesen buktatta a tizenhatoson belül keresztbe futó Drazsicsot. A hazai játékosok természetesen nehezen barátkoztak meg a tizenegyes gondolatával, Zsótér például alattomban kibontotta a büntetőhöz készülő Drazsics cipőfűzőjét, ám a mezőkövesdi csatár nem zavartatta magát, előbb rendbe tette a cipőjét, majd a jobbra vetődő Szappanos helyére lőve talált a hálóba – 0-1. Éppen a hosszabbításba fordult az első félidő, amikor Zsótér balról adott be szabadrúgásból, Lukics 11 méterről a bal kapufára fejelte a labdát, amelyet a berobbanó Kerezsi 2 méterről az üres kapuba továbbított – 1-1.

 

A folytatásban a Mezőkövesd kivárásra játszott, hagyta a házigazdát birtokolni a labdát, hogy ellentámadást vezethessen, és ez az elképzelés bevált az 54. percben: a kispestiek nem tudták hátulról elindítani az akciót, mert egy kövesdi mindig közbelépett, végül a tizenhatos előtt Besirovic fejelt Drazsics elé, aki visszatette elé a labdát, ő pedig futtából, 17 méterről a jobb alsó sarokba lőtt – 1-2. A Bp. Honvéd hármat is cserélt egyszerre, Dean Klafuric vezetőedző ezzel át is szervezte a csapatot támadóbb felállásúra, amivel kockázatot vállalt. Többet is volt a labda a hazai csapatnál, ám a játékosai nemigen tudtak vele mit kezdeni, a vendégek szervezetten védekeztek. 

Honvéd Mezőkövesd
Fotó: Nemzeti Sport/Földi Imre

A 71. percben viszont hibáztak a védők: Jónnson ívelte át a labdát jobbról, és Kocsis az ötös túlsó sarkáról a léc alá bombázott – 2-2. Piscitelli beleért ugyan a labdába, de esélye sem volt védeni. Ezután a kövesdiek teljesen visszaálltak, ám egy kontra végén Prenga bravúrral mentett Drazsics elől. A 81. percben jött a következő ellentámadás, ismét Besirovic elé került a labda, és most 14 méterről zúdította azt a jobb alsó sarokba – 2-3. Nagy erőkkel nyomott a Bp. Honvéd, de foggal-körömmel védekezett a vendég csapat, és már nem adott esélyt a harmadszori egyenlítésre. A Mezőkövesd ünnepelhetett, mert bennmaradt az NB I-ben, a kispestiek viszont roppant nehéz helyzetben várják az utolsó fordulót: ha nyernek, sem biztos, hogy nem esnek ki, az viszont biztos, hogy a Vasas mellett vagy a Mol Fehérvár vagy a Bp. Honvéd esik ki, az előbbi előnye egy pont a tabellán. 

NB I, 32. forduló

Péntek
Paks–Puskás Akadémia 0-2 (0-0), Paks, 2612 néző, jv.: Bogár. Gólszerzők: Plsek (76.), Corbu (90+4.)
Kisvárda–Vasas 2-1 (1-1), Kisvárda, 2380 néző, jv.: Andó-Szabó. Gólszerzők: Mesanovic (45+5., 11-esből), Matheus (47.),  illetve Berecz (39.)

Szombat
Fehérvár–ZTE 3-0 (2-0), Mol Aréna Sóstó, 5000 néző, jv.: Pintér. Gólszerzők: Kodro (3., 49., az elsőt 11-esből), Kastrati (39.)
Ferencváros–Debrecen 1-3 (1-0), Groupama Aréna, 15 879 néző, v.: Erdős. Gólszerzők: Pászka (42.), illetve Babunszki (63., 67.), Bódi (75., tizenegyesből)

Vasárnap
Budapest Honvéd–Mezőkövesd 2-3 (1-1), Bozsik Aréna, 7300 néző, jv.: Berke. Gólszerzők: Kerezsi (45+1.), Kocsis (71.), illetve Drazsics (11-esből 35.), Besirovic (54., 81.)
Újpest–Kecskemét 17.30 (M4 Sport)

Borítókép: A mezőkövesdi játékosok idegenben győzve biztosították be a bennmaradásukat (Fotó: MTI/Kovács Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.