Mátyus János elárulta, szerinte mi a versenykiírás fonáksága

Hosszabbítás után a Zalaegerszeg nyerte a Magyar Kupa döntőjét. A másodosztályú Budafok már a döntőbe jutással is nagy bravúrt hajtott végre, ennek ellenére az elveszített finálé után Mátyus János vezetőedző és Kovács Dávid csapatkapitány is csalódott volt.

2023. 05. 04. 6:16
ZTE Budafok
Meshack Magyar Kupa döntő Fotó: Origó/Csudai Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem sikerült a bravúr, a Siófok harminckilenc évvel ezelőtti sikere után nem lett a Budafok a következő másodosztályú csapat, amely Magyar Kupa-trófeával gazdagodik. Mátyus János együttese ugyan felvette a versenyt élvonalbeli riválisával, de hosszabbítás után 2-0-s vereséget szenvedett a Zalaegerszeg ellen a szerda esti döntőben.

Mátyus János Budafok
Mátyus János a döntő után nem tudott örülni az ezüstéremnek (Fotó: Origó/Csudai Sándor)

– Az első félidőben több veszélyes helyzetünk volt, mint az ellenfelünknek. Gyors ellencsapásokkal próbálkoztunk, egyszer a kapufa, máskor az ellenfél védelme hárított. A második félidőre kiegyenlítődött a játék, a hosszabbításban pedig fölénk kerekedett a Zalaegerszeg. Az ellenfélnek mély a kerete, az edzője pedig nagyszerűen cserélt – értékelt a Budafok edzője, arra is utalva, hogy a ZTE mindkét találatát csereként beállt játékos szerezte.

Mátyus János augusztusban úgy vette át a Budafok irányítását, hogy a piros-fekete klub az NB II-es tabella utolsó helyén állt. Ehhez képest benntartotta a csapatot a másodosztályban, s két élvonalbeli csapatot – a Kisvárdát és a Vasast – búcsúztatva kupadöntőbe vezette a Budafokot.

– Az elmúlt nyolc-kilenc hónap számunkra örökké szép emlék marad, még akkor is, ha most borzasztóan sajog ez a seb, hiszen néhány percre voltunk a büntetőpárbajtól, ahol már bármi megtörténhetett volna. Nem igaz, hogy nyomás nélkül játszottunk, profi játékosok esetén ilyenről nem beszélhetünk, mi futballozni, nyerni jöttünk ide, sajnos ez nem jött össze. Éreztem, hogy benne lehet a mérkőzésben a hosszabbítás, ugyanakkor szerettük volna elkerülni, mert tudtuk, hogy a ZTE az első osztályban is kiemelkedő erőnléttel bír.

Mátyus szerint eleve hátrányból indult a csapata

Az erőnléti különbség ki is jött a találkozón, talán amiatt is, mert a Budafok harmincöt, a ZTE viszont csak huszonkilenc bajnoki meccset vívott a szezonban, azaz utóbbi pihentebb lehetett.

– Hátrányban voltunk emiatt, de ezt tudtuk, amikor elindultunk a kupában. Nemrég még teljes erőnkkel a kiesés ellen harcoltunk, hatalmas különbség van a két osztály lehetőségei között. Azt el kell mondanom, hogy a versenykiírás fonáksága, hogy az ellenfélnél komoly tudású légiósok lehettek fenn a pályán, számunkra ugyanez a lehetőség nem adott – mondta Mátyus, arra utalva, hogy a másodosztályú klubok csak magyar futballistákat foglalkoztathatnak.

A Budafok csapatkapitánya, Kovács Dávid nem tudta végigjátszani a döntőt, sérülés miatt le kellett cserélni. Ő is a Zalaegerszeg erőnléti fölényét emelte ki, viszont eltökélten tekintett a jövőbe.

– A játéktudás mindkét csapatnál megvolt, ez alapján nem lehetett észrevenni az osztálykülönbséget. A két csapat fizikai állapotán viszont meglátszott, hogy ellenfelünk hétről hétre magasabb szinten játszik. Másodiknak lenni a legrosszabb dolog a világon, mert ha a döntőig eljut az ember, akkor már többről álmodik. Talán majd jövőre vagy azután összejön, remélem, fog még döntőt játszani a Budafok.

Borítókép: A ZTE légiósokat is bevethetett a kupadöntőben (Fotó: Origó/Csudai Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.