Miért lett öngyilkos a walesi labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya?

Az elmúlt hetekben több egymáshoz hasonló tragikus esemény rázta meg a sportvilágot. Az Istanbul Eczacibasi–Igor Gorgonzola Novara női röplabda BL-negyeddöntő után holtan találták Julia Itumát, az olasz csapat 18 éves játékosát. Pár nappal később az Orosz Kézilabda-szövetség a honlapján tudatta, hogy életének 30. évében meghalt Viktorija Gyivak, az orosz női kézilabda-bajnokságban szereplő GK Asztrahanocska irányítója. Mindketten magas épületből zuhantak a mélybe. Sajnos nem egyediek ezek a tragikus esetek a sportvilágban, a múltban is bőven találni rá példákat, s ezekből az Origó készített összeállítást.

Magyar Nemzet
Forrás: Origo.hu2023. 05. 02. 10:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem gyakran fordul elő, hogy pár napon belül két, első ránézésre szinte teljesen hasonló tragédia forduljon elő a sportvilágban. Előbb az olasz röplabdasport egyik legnagyobb tehetsége, Julia Ituma, aki a hírek szerint öngyilkosságot követett el, és kiugrott a szálloda ablakán a 6. emeletről. Pár nappal később érkezett az újabb lesújtó hír: az Orosz Kézilabda-szövetség a hivatalos honlapján tudatta, hogy életének 30. évében meghalt Viktorija Gyivak, az orosz női kézilabda-bajnokságban szereplő GK Asztrahanocska irányítója. A játékos egy tömbház 8. emeletről zuhant le, a holttestét a ház előtt találták meg. Utóbbi eset azonban inkább baleset lehetett.

A szakkönyvek szerint az öngyilkosságok túlnyomórészt lelki válságból, krízisből adódnak. Az öngyilkosság nem betegség, hanem cselekmény, amihez mentális zavarok, régebb óta fennálló kezeletlen problémák, külső körülmények vagy frissen bekövetkezett, az egyén korábbi életét, értékrendjét súlyosan megrendítő események, krízisek járulnak hozzá. A pszichológia szerint nincs öngyilkosságra immunis személy. Az öngyilkosság leggyakoribb elkövetési módja országonként változik, és részben függ az adott mód elérhetőségétől. A gyakori módok közé tartozik az önakasztás, a növényvédőszerrel történő önmérgezés, és a lőfegyverek használata.

Itthon sem kell sajnos messzire visszamenni az időben, hogy találjunk tragédiákat. Nem túlzás azt állítani, az egész országot megrázta idén februárban, hogy mindössze 47 évesen meghalt a korábbi magyar válogatott labdarúgó, Lendvai Miklós. Az NB I-ben többek között Zalaegerszegen, a Fradiban és Győrben szerepelt, légiósként pedig Franciaországban, Svájcban, Belgiumban és Cipruson is megfordult 23-szoros magyar válogatott játékos a visszavonulása után teljesen elszakadt a futballtól, és az építőiparban dolgozott családi vállalkozásban. Az ötgyermekes Lendvait nem lehetett elérni telefonon, ezért a kollégái kimentek a házához, és ők találtak rá holtan, lakása egyik melléképületében. Az egykori focista öngyilkosságot követett el, felakasztotta magát.

2011 novemberében otthonában találták holtan a walesi válogatott szövetségi kapitányát, a korábban a Premier League-ben focizó Gary Speedet. A Leeds United, az Everton, a Newcastle United és a Bolton egykori játékosa mindössze 42 éves volt, felakasztotta magát a garázsukban. Speed állítólag halála előtt pár hónappal arról beszélt egykori csapattársának és barátjának, Alan Shearernek, hogy komoly problémák adódtak a házasságában. Felesége elismerte, hogy pár nappal a tragédia előtt veszekedtek, a 85-szörös válogatott focista pedig sms-t küldött, amiben öngyilkossággal fenyegetőzött.

És sajnos sokáig lehetne sorolni a tragédiákat…

Az Origó cikke ITT olvasható.

Borítókép: Cardiffban nem feledik Gary Speedet (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.