Drámai magyar ezüst az Eb-döntőben, a franciák csak a legvégén vezettek

Női párbajtőrcsapatunk legutóbb tizenhat éve jutott döntőbe Európa-bajnokságon, és ezt ma a krakkói központú Európa Játékokon – ami vívásban a csapatversenyeken egyúttal Eb is – a Kun Anna, Muhari Eszter, Wimmer Dorina, Büki Lili összetételű négyesünk is megcselekedte, s bravúros ezüstérmet szerzett. De azt azért nem lesz könnyű megemészteni a lányoknak, hogy a döntőben a franciák csak egyszer vezettek, amikor 34-33-as állásnál vége lett a mérkőzésnek.

Magyar Nemzet
2023. 06. 29. 20:01
null
Krakkó, 2023. június 29. A magyar csapat tagjai, miután gyõztek az olasz együttes ellen a nõi párbajtõr csapat elõdöntõjében az Európa Játékokon a krakkói Tauron Arénában 2023. június 29-én. A magyar nõi párbajtõrcsapat így bejutott a fináléba. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vívóink az idei Európa Játékokon csütörtökig egy ezüstérmet (Pásztor Flóra, tőr) és két bronzot (Szilágyi Áron, kard és Kun Anna, párbajtőr) szereztek, de a csapatversenyek bírnak nagy jelentőséggel. Ezeken Eb-érmek találnak gazdára, és az eredmények beszámítanak az olimpiai kvalifikációs sorozatba. (Egyéni Eb-t június 16–18. között Plovdivban rendeztek.) Szerdán női tőrcsapatunktól kiváló eredmény volt a negyedik hely, a címvédő, olimpiai bronzérmes és vb-2. férfikardozóinktól viszont ugyanez egyértelmű fiaskó.

Út a döntőbe a spanyolok, a lengyelek és az olaszok legyőzésével

Női párbajtőrcsapatunk (Kun Anna, Muhari Eszter, Wimmer Dorina, Büki Lili) az Eb előtt a világranglistán a kilencedik helyen állt, de tudtuk, hogy benne van egy nagy eredmény, már csak azért is, mert Kun Anna az egyéni világranglista ötödik helyezettje. Krakkóban tizenkilenc csapat indult, a mieink pedig a nyolc közé jutásért 38-35-re verték a spanyolokat. Két asszóval a vége előtt még 26-26 volt az állás, de Muhari 4-1-re nyert, Kunnak így a végén elég volt a 8-8-as döntetlen. A negyeddöntőben a magasabban rangsorolt, a világranglistán negyedik lengyelek következtek, de a házigazda sem jelentett akadályt, 45-39-re sikerült legyőzni, és ez tulajdonképpen sima mérkőzés volt: 16-7-es, 27-19-es, az utolsó asszó előtt pedig 34-28-as magyar vezetést rögzíthettünk. Igaz, ezután 36-33 is lett az állás, de utána mégiscsak megkönnyebbülhettünk.

A döntőbe jutásért a világranglistán a koreaiak és a franciák mögött harmadik, a tokiói olimpián bronzérmes olaszok voltak Kun Annáék ellenfelei, soraikban azzal a Rossella Fiamingóval, akit a már visszavonult Szász-Kovács Emese legyőzött a 2016-os riói olimpia döntőjében, s kétszeres egyéni világbajnok, és 31 évesen az egyéni világranglista nyolcadik helyezettje. S bár az olaszoknak állt a zászló, a negyedik asszó után 13-10-re együttesünk vezetett. Innen az ellenfél 19-16-ra fordított, majd 23-17-re elhúzott; már csak két asszó volt hátra, és nem állt jól a szénánk. Muhari Eszter azonban 7-1-re verte Alberta Santucciót, így a legvégén Kun Anna 24-24-ről kezdett Fiamingo ellen. S 14-7-re megverte, csapatunk 38-31-es győzelemmel jutott be a döntőbe, és készülhetett a franciák ellen.

BÜKI Lili; KUN Anna; MUHARI Eszter
Büki Lili, Kun Anna és Muhari Eszter az olaszok elleni összecsapáson Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A tokiói olimpiára nemhogy női párbajtőrcsapatunk nem jutott ki, egyéniben sem szereztünk kvótát, most pedig az ugyanebben az összeállításban olimpiai bronzérmes olasz csapatot sikerült legyűrni, és 2007 után jutottunk újra a szakágban Eb-döntőbe. Tizenhat évvel ezelőtt Gentben a Szász Emese, Nagy Tímea, Mincza Ildikó, Hormay Adrien összetételű együttesünk ezüstérmes lett, a döntőben az olaszoktól kapott ki. Aranyat legutóbb 2002-ben Moszkvában a Mincza, Hormay, Király Hajnalka, Tóth Hajnalka összetételű kvartettünk szerzett.

Elképesztő végjáték után francia győzelem

A franciáknál Marie-Florence Candassamy a harmadik, Auriane Mallo-Breton a hetedik az egyéni világranglistán, a csapatuk az olaszokénál is erősebb, s címvédőként vágott neki az Európa-bajnoságnak. Alig hittünk a szemünknek, hogy a döntő első asszójában a 20 éves Muhari Eszter 5-1-re megverte Mallo-Bretont, Kun Anna 4-4-re végzett Coraline Vitalis ellen, majd a 17 éves Wimmer Dorina 3-1-re verte Candassamyt – az első kör után 12-6-ra vezettünk. A másodikban megfeleződött az előnyünk, de a 24-21-es állás is jól mutatott az eredményjelzőn. A nyolcadik párban Muhari 4-2-re nyert Candassamy ellen, így a legvégén Kun Anna 31-28-ról kezdett Mallo-Breton ellen. Az Eb-aranyról döntő asszó két francia tussal indult (31-30), de Kun is talált (32-30), és az együttes találat is nekünk kedvezett (33-31). Tizenegy másodperccel a vége előtt 33-32-re vezettünk, kilencecel a vége előtt viszont 33-33 lett az állás, és lepergett a vívóidő. A ráadásban sajnos Mallo-Breton talált, a franciák nyertek 34-33-ra, csak a legvégén vezettek…

Csapatunk egy ezüstérmes lett, óriási bravúr, de beletelik majd némi időbe, amíg a lányok ezt megemesztik, mert nagyon közel voltunk ahhoz, hogy huszonegy év után újra Eb-t nyerjen a magyar női párbajtőrcsapat.

Noha Muhari Eszter kisírt szemekkel nyilatkozott a vegyes zónában, összességében pozitívan értékelte a finálét is, különösen annak fényében, hogy az utóbbi években a franciákkal mindig meggyűlt a magyar csapat baja:

– Szerintem sosem volt ilyen, hogy végig vezettünk ellenük, mint most, egészen az utolsó tusig. Személy szerint nekem is egyértelműen ez volt velük a legjobb meccsem, most vívtam a legbátrabban. Sajnos mindig vívnunk kell velük. Volt, hogy a nyolcért, volt, hogy a négyért, most viszont már a döntőben, ami alapból előrelépés, eredményben pedig  mindenképpen.

A csalódottság a csapat minden tagján érezhető volt a döntő után, azt ugyanakkor Muhari is kiemelte, hogy régen várt sikert értek el:

– Hosszú ideje jöttek a csalódások, sosem sikerült, nagyon vártuk már ezt az áttörést. Most végre sikerült, úgyhogy igyekszünk majd úgy felfogni, hogy ez egy nagyon jó eredmény – mondta a BHSE vívója.

Dicséretes hatodik hely a férfitőrözőktől

Ma férfi tőrözőinktől (Dósa Dániel, Szemes Gergő, Tóth Gergely, Németh András), akik a világranglistán a 13. helyen állnak, nem várhattuk el, hogy a dobogóért harcoljanak. A nyolc közé jutásért 45-31-re legyőzték az osztrákokat, utána pedig 45-33-ra kikaptak a világranglistán második olaszoktól. A folytatásban 45-30-ra verték az ukránokat, majd 45-29-re kikaptak a lengyelektől, és a tőlük dicséretes hatodik helyen zártak.

Borítókép: A magyar női párbajtőrcsapat tagjai, miután győztek az olasz együttes ellen az elődöntőben (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.