Görbicz Anita meghatódott, és elmerengett az idő múlásán

A magyar kézilabda korszakos egyéniségei az érzékeny oldalukat mutatták. Görbicz Anita és Nagy László is meghatottan vette tudomásul, hogy beválasztották a Hírességek Csarnokába. Az európai kézilabda-szövetség születésnapi gálavacsorája amúgy remekül sikerült, az előkészületekkel viszont adódtak problémák.

Szilágyi László (Bécs)
2023. 06. 27. 4:47
null
Dragan ŠKRBIĆ, Anita GÖRBICZ, Ljudmila BODNIEVA, Christian SCHWARZER, Magnus WISLANDER and Stefan LÖWGREN, EHF Excellence Awards 2023, Vienna, Austria, 26/06/2023, Mandatory Credit © Jure Erzen / kolektiff Fotó: Jure Erzen / kolektiff
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Marx Halléban leterített kék szőnyegen érkeztek a kézilabdaszezon legjobbjai. Már akik el tudtak jönni a harmincadik születésnapját ünneplő Európai Kézilabda-szövetség csúcseseményére. A meghívók a két Bajnokok Ligája Final Four előtt landoltak az érintettek postafiókjában, de ezek szerint egy szezonzáró parti szervezését nem lehet időben elkezdeni. Nyilván ennek tudható be, hogy többek között Katrine Lunde, a hétszeres BL-győztes kapus, a női mezőny MVP-je, a legjobb jobbátlövő poszt megosztott első helyezettje, Nora Mörk és a női mezőny legjobb irányítója, Henni Reistad és a férfiaknál legjobb Luc Steins sem tudott együtt mulatni a sportág krémjével.

Görbicz Anita (balról a harmadik) a színpadon              Fotó: Jure Erzen/kolektiff

Nem mellesleg Frida Kahlo-kiállítás van a szomszédban. A nehezen meghatározható stílusban alkotó mexikói festőművész munkáit bemutató tárlat július 16-ig látogatható. Az EHF gálája egy napra szólt, de nem sikerült tökéletesen a szervezés. Mindenesetre a három magyar díjazottból kettő, Görbicz Anita és részt vett a gálán. Pálinger Katalin sajnos nem.

 Görbicz Anita elérzékenyült, amikor szóba jött, hogy a trófeákkal díszített vitrinjében hol foglal helyet a legújabb elismerés. – Ez a csúcsok csúcsa – kezdte a Győrrel öt BL-t nyert klasszis, aki manapság a klub elnökeként tevékenykedik. – Hihetetlen nevek. Ahogy itt körbenézek… Cecilia Leganger, Daniel Narcisse… És én micsoda csatákat vívtam Leganger ellen. Ezt nehéz is lenne elfelejteni – folytatta a májusban a 40. születésnapját ünneplő győri klasszis.

Görbicz remek ötletnek tartja, hogy stílszerűen 30 embert emelt a Hírességek Csarnokába a 30. születésnapját ünneplő EHF. – Elképesztő látni ezeket az embereket. Azt hiszem, a nagyobbik fiam, Boldizsár büszke lenne rám, ha itt látna. És idővel a kisebbik gyerek, Domonkos is örülni fog majd ennek az elismerésnek. Görbiczet azzal szembesítettük, hogy itthon a második helyen végzett a Magyar Nemzet, az Origo és a Nemzeti Sport által életre hívott Kézisek Kézise szavazáson. Ő azt tette hozzá, hogy számára megtiszteltetés, hogy a pályafutása végén, itthon és a nagyvilágban is elismerik a teljesítményét.

A 2022–23-as szezon férficsapata:

Ugyancsak második volt a Kézisek Kézise szavazásán Nagy László, akinek most már hivatalosan is papírja van arról, hogy híres. A Barcelonával két BL-t nyert, kétszeres olimpiai negyedik helyezett korábbi jobbátlövő is örömmel fogadta a beiktatását a Hírességek Csarnokába. – Másként tekintek erre a díjra, mint a korábbi elismerésekre, mert ezt a pályafutásom befejezése után kaptam, csakúgy, mint annak idején otthon a Kézisek Kézise szavazásán elért második helyet. 

Az egykori legjobbak, például Magnus Wislander, Christian Schwarzer, Andrij Csepkin mellett ültem egy asztalnál. Utóbbi, a férfi kézilabda egyetlen hétszeres BL-győztes játékosa tanított meg védekezni. Annak kifejezetten örülök, hogy a leendő veszpréni beálló, Ludovic Fabregas bekerült a szezon csapatába

– mondta a díjátadó után a Veszprém sportigazgatója.

A nők csapata:

Angela Malestein, a jobbszélső kategória nyertese, nem felejtette el megemlíteni a Ferencvárost. Ezek szerint valóban kitörölhetetlen emlék az MVM Dome-ban lejátszott Final Four. A holland világbajnok szavaiból erre lehetett következtetni.

– Amikor elkezdte énekelni a világ legjobb szurkolótábora a Feed from Desire fradistaváltozatát, felállt a hátamon a szőr. A következő szezonban magasan van a léc, ha nem akarjuk elveszíteni a szezon utolsó mérkőzését 

– mondta a zöld estélyivel minden férfitekintetet magára vonzó klasszis.

Ana Gros megosztva nyert Nora Mörkkel a jobbátlövők versenyében. A tökéletes angolságával is figyelmet érdemlő szlovén klasszis éppen ellenkezőleg viselkedett ahhoz képest, mint amit a pályán mutat: ott hajlamos az extra megoldásokra, tegnap „csak” felmondta a kötelezőt.

A sportág nagyjai a gála után a „harmadik félidőben” is kitettek magukért.  A többség fegyelmezetten fogyasztott, és ez nem véletlen. Az egészségmegőrzésen kívül ennek nagyon komoly szakmai oka van: ma sorsolják a Bajnokok Ligája csoportkörét.
Mellesleg akinek nem ment el a kedve a helyszíntől, visszatérhet Bécsbe, július 16-ig látogatható a Frida Kahlo-kiállítás. Hol máshol, mint a Marx Halléban. Kék szőnyeg nem lesz, és az öltöny sem kötelező.

Borítókép: Görbicz Anita (balról a harmadik) meghatva fogadta az elismerést (Fotó: EHF)

Az EHF közvetítése az eseményről:


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.