Szalai Attila Török Kupa-győztes, Ádám Martin megint rúgott gólt

Európában lassan mindenütt véget ért az idény, legalábbis ott, ahol magyar labdarúgót találunk. Ázsiára és Észak-Amerikára viszont még érdemes figyelni, ott vitézkednek légiósaink, akik közül ketten is hétfőn már Telkiben lesznek, és készülnek a magyar válogatott Európa-bajnoki selejtezőire.

2023. 06. 12. 5:55
Fenerbahce v Medipol Basaksehir - Ziraat Turkish Cup
IZMIR, TURKIYE - JUNE 11: Serdar Aziz (4) and Atilla Szalai (3rd L) of Fenerbahce in action against Joao Vitor Brandao Figueiredo (3rd R), Lucas Rodrigo Biglia (2nd R), Leonardo Campos Duarte Da Silva (5) ve Ahmed Touba (59) of Medipol Basaksehir during Ziraat Turkish Cup final between Fenerbahce and Medipol Basaksehir, on June 11, 2023 in Izmir, Turkiye. Lokman Ilhan / Anadolu Agency (Photo by Lokman Ilhan / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: AFP/Anadolu Agency
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn lesz teljes kerete Telkiben. A magyar válogatott már javában készül a június 17-i, Montenegró elleni idegenbeli és a június 20-i, Litvánia elleni hazai Európa-bajnoki selejtezőre, ám három légiósnak a hétvégén még kötelezettségei voltak a klubjaikban. (A két lipcsei kerettag, és kapott Marco Rossi szövetségi kapitánytól egy hét pihenőt, miután az RB Leipzig Szoboszlai góljával is megnyerte a Német Kupát, ők ezért csatlakoznak a társakhoz hétfőn.)  

két bajnoki meccset is játszott a dél-koreai Ulszan Hyundaiban, amely mindkettőt fölényesen megnyerte. Kedden a csapat a Szuvon FC vendége volt. Negyvenöt percnyi játék után még a hazaiak vezettek 1-0-ra, a fordulás után viszont magasabb fokozatra kapcsoltak a vendégek: a találkozót végigjátszó Ádám Martin a 70. percben szerezte meg az egyenlítő találatot, majd két perccel a rendes játékidő vége előtt a vezetést is magához vette az Ulszan Dzsu Kju Min révén. A kegyelemdöfést Kazaisvili vitte be, így Ádámék viszonylag simának mondható sikert arattak. Szombaton az Ulszan 5-1-re kivégezte a Csedzsu Unitedet, a magyar csatár a 77. percben csereként szállt be, gólt ezúttal nem szerzett. 

Ádám Martin remek formában játszik. Fotó: Ulszan Hyundai

Magyar idő szerint szombat hajnal volt, amikor a Philadelphia Union pályára lépett a San Jose Earthquakes vendégeként. végigjátszotta a meccset, a csapata kikapott 2-1-re. Sallói Dániel nem tagja Marca Rossi keretének, de illendő itt róla is szólni: végig a pályán volt a Sporting Kansas Cityben, amely 4-1-re legyőzte hazai pályán az Austin FC-t. A bajnokságot nagyon rosszul kezdő Kansas a Nyugati konferenciában már négy bajnoki óta veretlen, és már a nyolcadik helyre kapaszkodott fel a tizennégyes mezőnyben, a Keleti konferenciában a Philadelphia a harmadik.

Jó hír érkezett egy másik kereten kívüli légiósunkról is: Az izraeli élvonalbeli Maccabi Bnei Raina bejelentette, él az opciós jogával és a következő idényre is szerződteti az orosz Torpedo Moszkva labdarúgócsapatától Koszta Márkot. A csatár januárban került az orosz klubtól az izraeli élvonalba és 13 meccsen nyolc góllal főszerepet játszott abban, hogy a Maccabi Bnei Raina kiharcolta a bennmaradást. Az izraeliek közleményéből nem derül ki egyértelműen, hogy végleges kivásárlásról vagy újabb kölcsönadásról van-e szó, de a Sports.walla.il cikke szerint nagyjából négyszázezer euróért végleg megvásárolták a játékjogát és ez Koszta eddigi, havi 40 ezer eurós fizetésének emelkedésével is együtt jár majd.

És akkor a csattanó: Török Kupa-győztesként érkezhet Telkibe! A Fenerbahce ellenfele a Basaksehir volt a fináléban, amelyet Izmirben rendeztek meg. Szalaiék kiválóan kezdték a mérkőzést, mert Arda Güler passza után Michy Batshuayi már az első percben megszerezte a vezetést, majd a 29.-ben saját maga és csapata góljainak számát is megduplázta. A kétgólos előny után sem állt le a Fener, amely az első félidőben összesen 11 kapura lövéssel próbálkozott, míg a Basaksehir teljesen veszélytelen volt. A játék képe a második játékrészben sem változott, olyannyira nem, hogy Szalai Attiláéknak csaknem duplaannyi veszélyes támadásuk volt, mint ellenfelüknek, végül megérdemelten nyertek 2-0-ra, s a Fenerbahce története során nyolcadszor diadalmaskodott a sorozatban.

Borítókép: Szalai Attila aktívan vette ki a részét a Fenerbahce kupagyőzelméből (Fotó: AFP/Anadolu Agency)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.