Szalai Ádám megjelent a válogatottnál, és bejelentést tett a jövőjéről

Itt a vége, Szalai Ádám bejelentette a visszavonulását. A 35 éves csatár, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya Telkiben, a nemzeti együttes sajtótájékoztatóján mondta el, hogy végleg felhagy a profi futballal. Erre már a tavasszal utalást tett, de akkor még hezitált a jövőjét illetően.

Magyar Nemzet
2023. 06. 19. 13:19
SZALAI Ádám; ROSSI, Marco
Szalai Ádám befejezte labdarúgó pályafutását Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar válogatott a keddi, Litvánia elleni Európa-bajnoki selejtezőre készül, amely előtt a szokásos sajtótájékoztatót tartották Telkiben, a csapat főhadiszállásán. Váratlan vendég jelent meg a találkozón, a válogatottságot tavaly lemondó korábbi csapatkapitány kért szót, s jelentette be a visszavonulását.

Szalai Ádám a válogatottól már tavaly elköszönt. Fotó: Mirkó István

Szalai legutóbb a svájci FC Basel játékosa volt, amellyel hosszas jogi csatározás után januárban bontott szerződést, azóta nem volt csapata, s saját magát „főállású édesapaként” jellemezte.

Már ekkor, áprilisban utalást tett arra, hogy közeleg a pályafutása vége. Akkor egy rendezvényen így fogalmazott: – A terv az volt, hogy idén nyáron befejezem a játékot. Eredetileg a Bundesligában akartam abbahagyni, de amikor megkeresett a Basel, egy ilyen nagy múltú csapat, amely a nyártól edzőként is számított volna rám, belevágtam a kalandba. Most, hogy az év elején munkanélküli lettem, felborultak a tervek. Hangsúlyozom, még nem vonultam vissza, és bár azt nehezen tudom elképzelni, hogy itthon pályára lépjek még aktív játékosként, a külföldi folytatás nincs kizárva.

A jelek szerint a külföldi lehetőségek nem jöttek össze. Szalai több mint tíz évet futballozott a Bundesligában, négy különböző csapat (Mainz, Schalke, Hannover, Hoffenheim) színeiben. 2013-ban 13 góllal zárta a Bundesliga-idényt, amivel a német élvonal magyar gólrekordere. 

– Az volt a célom, hogy a legmagasabb szinten kezdjem és fejezzem is be a karrierem – idézte az Index Szalait. – Büszke vagyok a tizenkét év Bundesliga-szereplésre, hogy négy különböző csapatban szerepelhettem, és arra is, hogy jelenleg a legeredményesebb magyar vagyok a német bajnokságban. Hogy Bajnokok Ligájában szerepelhettem, hogy tevékeny részese voltam.

Szalai Ádám, két Eb magyar gólszerzője

A magyar válogatottban 86-szor szerepelt, ezzel az Aranycsapat legendás kapusával, Grosics Gyulával holtversenyben hetedik az örökrangsorban, s 26 gólt szerzett, amivel pedig a 16. helyen osztozik Gera Zoltánnal. 

Tavaly szeptemberben csapatkapitányként búcsúzott a nemzeti színektől az olaszok ellen 2-0-ra elvesztett Nemzetek Ligája-meccsen, miután a 2016-ban és 2021-ben is megjárta az Európa-bajnokságot. Sőt mindkét tornán gólt is szerzett, ami csak neki jött össze a keretből.

Mint kiderült, tavaly szeptember 26-án Szalai nemcsak a válogatottban játszott utoljára az olaszok ellen, hanem összességében is, hiszen a Baselben ezt követően már nem kapott lehetőséget.

Rendőrségi eljárás folyik ellene

A legutóbbi hír Szalairól nem a pályafutásával kapcsolatos volt. Még tavaly december végén került összetűzésbe egy 21 éves férfival a bazilikánál, saját beszámolója szerint egy társaság belekötött az öccsébe, ő pedig jogos önvédelemre hivatkozva mellkason rúgta egyiküket, aki azt állítja: a válogatott korábbi csapatkapitánya földön fektében is belerúgott. 

Korábban Szalai Ádámot garázdasággal és könnyű testi sértéssel gyanúsították, ám mint az a múlt héten kiderült, elkészültek az ügyben a szakvélemények, s a rendőrség súlyosbított a bűncselekmény minősítésén, a csatárt pedig ismét kihallgatták. Az ügy még nem zárult le.

Borítókép: Szalai Ádám és a válogatott szövetségi kapitány a bejelentéskor (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.