Beckham csodája: negyvenszer ér többet az Inter Miami Messi érkezésével

Történelmi nap közeleg: Lionel Messi hamarosan megérkezik az Egyesült Államokba, és csatlakozik új csapatához. Az Inter Miami eddig az észak-amerikai profi ligában, az MLS-ben a futottak még kategóriájába tartozott, ám a hétszeres aranylabdás argentin szerződtetése a világ legismertebb futballklubjai közé emelte. A történet kulcsszereplője David Beckham, akiről kiderült, hogy üzletemberként is ugyanúgy világklasszis, mint labdarúgóként volt.

2023. 07. 07. 15:07
F1 Grand Prix of Miami
ACE-SPO-CEL-MOT-FOR-F1-GRAND-PRIX-OF-MIAMI Fotó: MARK THOMPSON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

alighanem a jövőbe látott. Amikor az észak-amerikai profi ligában, az MLS-ben az Inter Miami megalakult – az első idényét csak két évvel később, 2020-ban kezdhette el –, az MLS készíttetett egy videót, amelyben világsztárok fejezték ki az elismerésüket a résztulajdonos David Beckhamnek. Lionel Messi ebben ezt mondta: – Először is gratulálok. A legjobbakat kívánom neked ehhez a vállalkozáshoz és számodra új szerephez. Ki tudja, néhány év múlva talán adhatsz nekem egy gyűrűt.

FOOTBALL - PARIS SAINT-GERMAIN vs CLERMONT - 20230603
Lionel Messi talán azt mutatja a fiainak, hogy merre van Miami Fotó: Hervio Jean-Marie

Öt év elteltével a feltételes módból kijelentő lett: miután a hétszeres aranylabdás, világbajnok argentin zseninek lejárt a szerződése a Paris Saint-Germainnél, sokak megdöbbenésére úgy döntött, az Inter Miamiban folytatja a pályafutását. Abban a klubban, amely az MLS Keleti konferenciájában az utolsó helyen kullog jelenleg, a húsz meccséből mindössze ötöt nyert meg, tizenhármat elveszített, azaz a futottak még kategóriájába tartozik. A sanyarú jelent azonban fényes jövő követheti, amivel nemcsak a floridai klubra lehet jó hatással, hanem az MLS egészére. 

 

Hogyan változtatta meg a ligát David Beckham?

David Beckham ezzel másodszor változtathatja meg az Észak-Amerikában játszott hagyományos futballt. Az 1994-es, Egyesült Államokban rendezett világbajnokság után létrehozott MLS az ezredforduló utáni években haldoklott, 

de amikor Beckham 2007-ben a Real Madridból a Los Angeles Galaxyhez szerződött, a korábbi „galaktikus” égi pályára állította a ligát, a hatása elementáris volt, és máig ható. 

Az érkezése lángra lobbantotta az érdeklődést az MLS iránt, országszerte telt házas stadionokat hozott, az amerikai közönség nem sajnálta a pénzt, hogy megpillanthassa a Real Madrid és a Manchester United korábbi sztárját.

Lionel Messi a falakon már feltűnt Miamiban Fotó: AFP

Biztosra vehetjük, hogy nélküle nem ment volna az MLS-be Thierry Henry, Zlatan Ibrahimovic, Steven Gerrard, Andrea Pirlo, David Villa vagy Kaká sem. Az akkor 32 éves angol futballistát üzleti megfontolások is motiválták a döntésekor, ugyanis az MLS-szel kötött első szerződésében az is szerepelt, hogy a visszavonulása után jogot kap 25 millió dolláros belépővel saját franchise alapítására. Amikor később David Beckham a PSG-ből visszavonult, 2014 januárjában Carlos Giménezzel, Miami polgármesterével ünnepélyesen bejelentette, hogy él a szerződésben rögzített jogával, és nyomban hozzá is látott befektetőtársaival, Simon Fullerrel, illetve Jorge és Jose Masszal az új klub létrehozásához.

 

Ez több nehézségbe is ütközött, az MLS-nek például kifogása volt Miamival szemben, ahol mind a négy hagyományos amerikai major sportágban (NFL, MLB, NBA, NHL) van rendkívül népszerű csapat, így a labdarúgás nemigen tehető sikeressé. Gondot okozott és okoz ma is, hogy az Internek csak 2025-re épül fel a stadionja, a jelenlegi ideiglenes otthona pedig mindössze 18 ezer néző befogadására alkalmas. Lionel Messi szerződtetésének hírét így kommentálta találóan Nick Marsman, az együttes 32 éves cserekapusa: 

„A klub nem áll készen egy ekkora sztár érkezésére. Ideiglenes stadionban vagyunk, a nézők bármikor beszaladhatnak a gyepre is, hiszen még kapuk sincsenek a pálya körül. A mérkőzések után is biztonsági emberek kísérete nélkül távozunk…”

 

Hogyan forgatja fel az MLS-t Lionel Messi?

Abban minden szakértő egyetért, hogy Lionel Messi érkezése felteszi az MLS-t a legmagasabb polcra, az Inter Miami pedig egy csapásra máris a világ legismertebb klubjai közé emelkedett. Abban is nagy az egyetértés, hogy erre a húzásra csak David Beckham lehetett képes, más klub nem tudta volna magához csalogatni a világbajnok argentint. Az angol pedig parádés üzletet kötött. A FourFourTwo magazin 2018. augusztusi számában világított rá, hogy mennyire: „Amikor a New York City FC és az Orlando City is megjelent a bajnokságban 2015-ben, már 100 millióba került egy hely az asztalnál. Majd még később, amikor Arthur Blank, az Atlanta Falcons NFL-csapat tulajdonosa Atlanta United néven futballcsapatot nevezett 2017-ben, és megszületett egy újabb Los Angeles-i csapat is, Beckham a 25 millió dollárjával szinte már nevetséges volt. Azt a benyomást keltette, hogy nem mozgat majd meg akkora tőkét, mint a nagy riválisok.”

Gerardo Martino Messi jó ismerőseként lesz az Inter Miami edzője  Fotó: AFP

Februárban a Forbes kiadta az MLS csapatainak éves értékelését. A Los Angeles FC lett az első amerikai klub, amelynek értéke meghaladta az egymilliárd dollárt, az Inter Miami a 11. legértékesebb klub volt, 600 millió dollár körüli értékbecsléssel. Ezek az összegek most, hogy Messi is a képbe került, az égbe szökhetnek. Az MLS, a klubok, az Apple tv-szerződés, egyáltalán minden többet ér ma, mint Messi döntésének a bejelentése előtt, az Inter Miami értéke az óvatos becslések szerint is az egymilliárd dolláros határ körül mozog. Az Inter több millió követővel bővült a közösségi médiában, így az egész amerikai sport egyik legjobban követett klubjává vált. A jegyek ára az egész ligában megsokszorozódik, tehát az argentin még meg sem érkezett, de a Messi-hatás már kézzelfogható.

 

David Beckham mindeközben a legtöbbet profitált. Remek játékos volt, de legalább olyan jó üzletember is, hiszen Lionel Messi megszerzésével a 25 millió dolláros belépési díjból olyan klubot hozott létre, amely ma már valószínűleg több mint negyvenszer annyit ér. Az argentin bejelentését azóta újabbak követték, kiderült, hogy az Inter Miami játékosa lesz a Barcelonát tizennyolc év után elhagyó Sergio Busquets, rebesgetik Jordi Alba érkezését is, aki ugyancsak a katalánoktól távozik, az új vezetőedző pedig az a Gerardo Martino lesz, aki a 2013–2014-es bajnokságban az említett három klasszis mestere volt.

Ami pedig a pályát illeti, ott egyelőre az Inter Miami nem számíthat sok dicsőségre. Ha el is tud mozdulni az utolsó helyről, Messi és társai az alapszakasz október elejei végéig aligha tudják a csapatot felvinni a rájátszásba, ám ez most aligha érdekel bárkit is. Ha a terv szerint Messi július 21-én bemutatkozik új csapatában a mexikói Cruz Azul ellen, a világ aznap egész biztosan az Inter Miamira figyel. És az MLS-nek, a klubnak és David Beckhamnak is egyelőre ennyi bőven elég.

Borítókép: David Backham a világ egyik legismertebb klubjává tette az Inter Miamit (Fotó: AFP/Mark Thompson)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.