Nem elég a Fradi, Orbán Viktor nem adja fel, magyar fiatalokat akar látni

Orbán Viktor szerint a Ferencváros kiesését a Bajnokok Ligájából nem lehet csupán szakmai érvekkel alátámasztani, a futballban vannak megmagyarázhatatlan dolgok, s a Fradival is ez történt. Ám éppen a Ferencváros példájából a miniszterelnök arra a következtetésre jut, kell még egy-két Fradi-színtű csapat Magyarországon. Orbán Viktor nem adja fel az álmát, hogy a magyar csapatok felét magyar fiatalok alkossák, mert – miként fogalmazott – a magyar futball nem a szórakoztatóipar része. A futball komolyabb dolog ennél. A futball az életünk, a magyar ember életének része, a nemzeti identitás része.

Magyar Nemzet
2023. 07. 27. 9:29
Orbán Viktor, Ferencváros, Puskás Akadémia, magyar futball
Forrás: PFLA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ugyan már, hogy következett volna akármilyen rossz tavaszi szezonból az, hogy egy Feröer-szigeti csapattól hármat kapunk otthon?! Ez nem következik semmiből sem! Itt nincs összefüggés. Itt az van, hogy a futballban vannak megmagyarázhatatlan dolgok. És a Fradival is ez történt – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Ferencváros kieséséről a Puskás Akadémia honlapjának adott interjúban, mert mi sem természetesebb, hogy a legnépszerűbb magyar csapat is szóba került a beszélgetés során. Orbán Viktor ezt tovább gondolva arra jut, ugyan örvendetesek a Ferencváros sikerei a nemzetközi porondon, de éppen azért, hogy ne érhesse ilyen lesújtó kudarc a magyar labdarúgást, több olyan szintű magyar csapatra lenne szükség, mint a Fradi.

Orbán Viktor, Ferencváros, Puskás Akadémia, magyar futball
Orbán Viktor szerint hiba csak az akadémia felelősségét emlegetni (Fotó: Puskás Akadémia)

Csak a Fradi nem hozhatja helyzetbe a magyar futballt

– A magyar futballra nézve egyébként ebből az a tanulság adódik – mert a Fradi majd a saját dolgát megoldja –, hogy nem jó, hogy csak egy nemzetközileg komolyan jegyzett csapatunk van. Mert ha az elesik – és mindig történhet a futballban ilyen, mint láttuk –, akkor ott maradunk egész őszre meg tavaszra komoly, nagy csapat nélkül. Tehát a magyar futball egyik nagy problémájára világít rá a Fradi kudarca, hogy nem lehet csak egy Fradi. Nekünk kell még egy vagy kettő, a Fradihoz hasonló költségvetésű, játékosminőségű és nemzetközi besorolású együttes, amiből ha az egyik vagy másik elesik, még mindig van egy harmadik, amelyik talpon marad.

A magyar futball csak a Fradit tudta abba a helyzetbe hozni, hogy azzal a tőkeerővel, szurkolói háttérrel, létesítményrendszerrel rendelkezzen, amivel vissza tud kapaszkodni Európa harminc legjobb futballcsapata közé majd – most éppen nem sikerült. De kell legalább még egy olyan csapatnak lenni, amely erre képes, de a legjobb lenne, ha lenne kettő.

Most épp rossz irányba haladunk, mert a Videoton kiesett ebből. A Videoton volt a Fradi mellett, helyett, után – mikor, hogy – az a csapat, amelyik helyt tudott állni biztosan, garantáltan eljutva egy bizonyos szintig. De valahogy föl kell növesztenie a magyar futballvilágnak magából még legalább egy nemzetközi együttest, hogy ne fájjon annyira – még egy magamfajta embernek, aki nem vagyok Fradi-szurkoló, nekem is fáj –, az egyetlen Ferencváros kudarca.

A Puskás Akadémiának a nevelés a küldetése

Mindebből az is kiderül, mintha a miniszterelnök sem bízna a szívének kedves Vidi feltámadásában. Ám nem is a Puskás Akadémiára testálja ezt a feladatot, az általa alapított akadémiának szerinte más a küldetése.

– Nem, ezt mi nem tudjuk vállalni. Ehhez történelmi gyökerek kellenek, ehhez nagy hagyomány kell, ehhez nagy klub kell: egy Debrecen, egy Újpest, egy Kispest, ha nem esett volna ki. Egy Győr, ha jobb állapotban lenne, amely mégiscsak volt már a BEK-ben a legjobb négy között, csak erre már kevesen emlékszünk, csak ilyen, magunkfajta öregek. A nagy klubok közül kell majd valakinek jönni. A Puskás ezt nem tudja vállalni.

A Puskásnak azt a küldetést kell beteljesítenie, ami így is leköti minden erőnket, minél több tehetséges gyereket kiváló iskolai és szakmai háttérrel, a legjobb minőségű tudást nyújtva, nagyszerű volt futballistákkal, egyéni képzéssel fűszerezve eljuttassunk az NB I, a válogatott és a nemzetközi nagy bajnokságoknak a kapujába.

Újpest, Kispest, Debrecen, Győr tehát. Mivel a Honvéd és az ETO jelenleg az NB II-ben senyved, van feladat bőségesen.

A gyerekek nem vérteződnek fel a természetes képességekkel

Orbán Viktor általánosságban is beszélt a labdarúgás hátteréről. Egyszerre dicséri és bírálja az MLSZ-t. Dicséri a válogatott sikereiért, ugyanakkor azt is kijelenti, a szövetség dolga lenne megteremteni azt a környezetet, amiben a gyerekek a futball férfias közegében nőnek fel.

– Az egyik legnagyobb probléma, hogy a gyerekek, mielőtt 12–13 évesen bekerülnek a futballakadémiákra, nem vérteződnek föl azokkal a természetes képességekkel, mint régen, ami persze nemcsak a futball problémája, hanem általános jelenség. A mamahotel, az az egész pátyolgatás, ami Magyarországon jellemző nagyon sok szülőre, a rengeteg kütyü, a különórák világa, ami a modern világnak a velejárója, ma nem segíti a magyar futballt.

Tehát a magyar futballnak ebben a kulturális közegben egy sajátos, különleges szigetet kellene létrehoznia, sok száz és sok ezer kicsi klubbal és gyerekcsapattal és tornákkal, és ezt nem lehet az akadémiákról megszervezni, még csak a klubokból sem lehet.

Ezzel a kihívással a Puskás Akadémia alapítója szerint tehát az MLSZ-nek kell szembenéznie. A miniszterelnök örül annak, hogy szerepet vállalt a magyar labdarúgásban, a sportállamtitkárság alkalmazottjaként az akadémiák munkáját felügyeli. Szalait egyenesen az év igazolásának nevezte.

A futball a nemzeti identitás része

A Ferencváros elmúlt években nyújtott teljesítménye követendő példa, ám Orbán Viktor is amondó, több saját nevelésű fiatalt kellene a kluboknak foglalkoztatniuk, ami persze ismét csak összefügg az utánpótlás, általánosabban a nevelés kérdésével.

– Ha ezt a célt föladjuk, akkor az egész futballt, magyar futballt nem érdemes csinálni. Mert a magyar futball nem a szórakoztatóipar része. A futball komolyabb dolog ennél.

A futball az életünk, a magyar ember életének a része, a nemzeti identitás része. Tehát mi nem szórakozni akarunk és tapsikolni a lelátón mindenfajta, messzi földről idefújt, ügyes játékosok játékán örvendezve, hanem mi a saját gyerekeinket akarjuk látni.

A magyar gyerekeket, a magyar válogatottat, a magyar klubcsapatokat. Ha ezt föladjuk, akkor az egész futballnak nincs értelme, mármint a magyar futballnak. Legyen a csapat fele nagyon jó minőségű külföldi, de a másik fele saját nevelésű gyerek kell, hogy legyen.

A teljes interjú megtekinthető a Puskás Akadémia és Orbán Viktor YouTube-csatornáján.

Borítókép: Orbán Viktor szerint nem pusztán a szórakoztatás a magyar futball feladata (Fotó: PFLA)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.