Több mint húsz gólt dobtunk Japánnak, de több mint húszat kaptunk is ellene

Voltak nehéz pillanatai a magyar női vízilabda-válogatottnak a Japán elleni csoportmeccsen a fukuokai vizes világbajnokság csoportkörének második fordulójában, de azokat főleg saját magának köszönhette. A tudásbeli különbség kiütközött, a győzelem nem forgott veszélyben, a 26-21-es győzelem után azonban a sok kapott gól és a szellős védekezés miatt lehet hiányérzetünk. A csoportgyőzelem és vele a negyeddöntő már csak egy hajszálnyira van Bíró Attila csapatától.

Magyar Nemzet
2023. 07. 18. 13:16
SZILÁGYI Dorottya; MAGYARI Alda
Vizes vb - Vízilabda Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bíró Attila szövetségi kapitány szavait idézve „őrülten gyenge” játékkal kezdte a női vízilabda-válogatott a fukuokai vb-t, de 11-10-re csak legyőzte Kanadát az első csoportmeccsen, amivel gyakorlatilag eldöntötte, hogy az első helyen továbbjut a negyeddöntőbe. Ebbe a tervbe papíron csak Kanada rondíthatott volna bele, a csoport másik két tagjának, Japánnak és Új-Zélandnak szerény játékerejénél fogva erre aligha lehet esélye.

GURISATTI Gréta
Gurisatti Gréta keze többször elsült Japán ellen. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Ennek ellenére a japánok ellen továbbra sem volt lehengerlő a tavaly Budapesten vb-ezüstérmes Bíró-csapat. Pedig nagyon simán indult a meccs, Máté kintről, Szilágyi és Gurisatti emberelőnyből vette be a kaput, s öt perc után máris 3-0 volt ide.

Érződött azonban, hogy a házigazda felszívta magát, miután az első meccsén 17-16-ra kikapott Új-Zélandtól, s ezzel elvesztette a legjobb esélyét a pontszerzésre a vb-n. Ellenünk a szívós japánok gyorsan felálltak, az első negyed hajrájában 4-4-nél ki is egyenlítettek, amiben a saját érdemeik mellett derekasan benne volt a mieink könnyelműsége is. 

Csak egy adalék ehhez: az első góljukat a kapusuk szerezte átdobva a pályát, kihasználva, hogy Megyeri kint helyezkedett, az egyenlítő góljuk pedig azután született, hogy Hajdú kezéből kicsúszott a labda. Végül 5-4-re csak sikerült megnyernünk az első felvonást.

A második negyedben továbbra is az látszott, hogy a nehéz pillanatokat leginkább saját magunknak köszönhettük, de ekkor már kezdett az eredményben is megmutatkozni a tudásbeli különbség, két negyed után 10-7 volt ide. Ez akár végeredmény is lehetne vízilabdában, de legalábbis a japánoktól két negyed alatt beszedett hét gól biztosan nem tette boldoggá Bíró Attilát.

Szünet után magasabb fokozatra kapcsoltunk, és lényegében eldöntöttük a meccset. Japán egy ajándéknak tűnő emberelőnyből ugyan már a 13. gólját dobta, de ez belefért, mert mi közben 19-ig számoltunk. A negyed végére 20-15-re vezettünk, nem volt miért izgulni a továbbiakban.

A vége kézilabdaeredmény lett (összesen 47 gól…), de a lényeg: 26-21-es magyar győzelem.

A csoport másik meccsén Kanada legyőzte Új-Zélandot, s ha ezt mi is megtesszük pénteken az utolsó körben, akkor biztosan megvan a csoport első helye, egyben a negyeddöntő.

Vizes vb, női vízilabdatorna, csoportkör, 2. forduló, D csoport:
Kanada–Új-Zéland 13-11 (7-4, 1-3, 3-0, 2-4)
Japán–Magyarország 26-21 (5-4, 8-6, 7-5, 6-6)

Borítókép: Magyari Alda és Szilágyi Dorottya a japánok elleni meccsen (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.