Nádas és Kopasz is második, csupa ezüst férfikajakban

Nádas Bence és Kopasz Bálint hatalmas csatában második lett K–2 500 méteren a Duisburgban zajló olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon. A férfikajakosok öt – ebből három olimpiai – számban érmet szeztek, s persze begyűjtötték mind a hat kvótát. A női kajakos szakág viszont válságban van, Fojt Sára és Pupp Noémi K-2 ötszázon még a döntőbe sem jutott be, s a négyes sem villogott.

Magyar Nemzet
2023. 08. 27. 12:36
NÁDAS Bence; KOPASZ Bálint
Duisburg, 2023. augusztus 26. Nádas Bence (elöl) és Kopasz Bálint a férfi kajak kettesek 500 méteres versenyének középfutamában az olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon Duisburgban 2023. augusztus 26-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nádas Bence és világ- és az Európa-bajnoki címvédőként úgy vágott neki ennek az évnek, hogy kettesben nem is versenyeznek együtt… Aztán Kopasz Bálint egyesben ezer méteren kikapott Varga Ádámtól, így az olimpiai számokban nem került be a vb-csapatba. Az Európa Játékok eredményei is ezt igazolták, luxus, hogy az olimpiai bajnok klasszis nem kap lehetőséget. Hüttner Csaba szövetségi kapitány így érthetően amellett érvelt, annak ellenére, hogy a válogatón nem indultak, Nádas és Kopasz szerepeljen K–2 500-on a világbajnokságon. Azzal együtt, hogy így Nádas Bencére dupla tehet jutott, hiszen ő benne ül a négyesben is.

NÁDAS Bence; KOPASZ Bálint, kajak-kenu vb, Duisburg
Nádas és Kopasz rajtja jó volt, de nem tökéletes (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Nádas és Kopasz csupán három hetet edzett közösen a világbajnokságra, a vb-n még az elő- és a középfutam is a felkészülést szolgálta. A döntőre szinte minden összeállt. De tényleg csak szinte. A rajt nem sikerült tökéletesen, s az utolsó száz méteren sem volt tökéletes az összhang. Ám ez már tényleg csak szőrszálhasogatás, a magyar duó hatalmas csatában így is második lett. Az ezüstérmen felül Kopasz Bálint megszerezte a hatodik olimpiai kvótát is.

– Kihoztuk, amit három hét felkészülésből ki lehetett hozni. A legjobb pályánk a döntő volt. Egyet sajnálok, hogy ha a végén nem billenünk meg, akkor a portugálok talán nem tudnak bejönni elénk, de még most is alig tudom elhinni, hogy megcsináltuk ezt három hét alatt – értékelt elégedetten Nádas Bence, aki a csapattársainak, az edzőinek, mindenkinek, aki támogatta őket, köszönetett mondott a segítségét.

– Bátran kijelenthettem, hogy bravúros volt a futam Bencével. Fantasztikus, hogy háromhetes felkészüléssel ezt végre tudtuk hajtani. Pont az az előző évben meglévő egy hónap plusz készülés kellett volna, hogy a legvége is meglegyen, ott kicsit szétcsúsztunk, nem volt durva, de nagyon elsavasodott a kezünk. Nagyon boldog vagyok, hogy megszereztük a kvótát, méghozzá a második helyen, ez fantasztikus eredmény szerintem – tette hozzá Kopasz Bálint.

 

Nádas és Kopasz elbírta a terhet

A magyar férfikajakosok jelesre vizsgáztak a vb-n. A három olimpiai számban a mienk egyaránt másodikak lettek. Először, még pénteken a Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, összetételű négyes szerzett ezüstérmet ötszáz méteren, szombaton ezer egyesben Varga Ádám, s második lett Nádas és Kopasz is. 

További két érmet is szereztek a férfikajakosok, K–1 500-on Kopasz Bálint a magyar csapat eddigi egyetlen aranyérmét hozta, K–2 1000-en pedig Vajda Bence és Szántói-Szabó Tamás lett harmadik.

Nádas Bence és Kopasz Bálint tehát elbírta a dupla terhet, mindketten két számot vállaltak és kiválóan helytálltak.

 

Szaporodó kérdőjelek női kajakban

Női kajak négyesünk pénteken hetedik lett, ami történelmi mélypont, még szerencse, hogy a kvótaszerzés már a döntőbe jutással megvolt. Egyesben harmadik lett, ami természetesen nem rossz, igaz, nem is dicséretes teljesítmény, a kétszeres olimpiai bajnoknő nagyon sokkal lemaradt a női mezőnyt uraló új-zélandi Lisa Carringtontól.

A feketeleves azonban még hátra volt, Fojt Sára és Pupp Noémi nem jutott be a döntőbe női K–2 500-on, így kvótát sem szerzett. A női kajakos szakág tehát csupán négy kvótával zárta a világbajnokságot, hiszen Csipes a négyesben is benne ült. Ez bizony hideg zuhany, kész szerencse, hogy egyesben és kettesben jövőre még lehet javítani.

Női kajakban a generációváltás kudarcot vallott, égető szükség van arra, hogy jövőre jó formában versenyezzen ismét.

 

Kevésen múlt az érem férfi kenu párosban

A Korisánszky Dávid, Fekete Ádám kenu kettes visszafogott rajt után egyre feljebb jött, a bronzéremre is esélye volt, végül ötödik lett ötszáz méteren, egyedül a német hajó emelkedett ki a mezőnyből. A két magyar kenus éremszerzés reményében utazott a vb-re, de a teljesítményükre így sem lehet panasz, s persze az a legfontosabb, hogy megvan a kvóta.

 

Három női kvóta hibádzik

A magyar csapat teljesítményét összesítve a férfik kajakban (hat) és kenuban (három) is begyűjtötték a kvóták maximális számát. A hölgyeknek ugyanez nem sikerült, kajakban kettő, kenuban egy kvóta hiányzik Párizsra nézve.

Borítókép: Nádas Bence és Kopasz Bálint (MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.