„Roncsfutam” – drámai vallomás hölgyeink szerepléséről + videók

A magyarok összességében sikeresen szerepeltek a duisburgi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, hiszen a lehetséges tizennyolcból tizenöt kvótát megszereztek és az érmeket is szorgosan gyűjtötték – két arany, öt ezüst és három bronz a mérleg –, ám több női versenyzőnk is csalódást okozott, sajnos mindannyian olimpiai számban. Elsősorban nem is másoknak, hanem saját maguknak, aminek keresetlen szavakkal hangot is adtak. Íme Pupp Noémi, Nagy Bianka, Bragato Giada és Csipes Tamara őszinte kifakadása.

Magyar Nemzet
2023. 08. 27. 16:14
RENDESSY Eszter; CSIPES Tamara; HADVINA Dóra; GAZSÓ Alida Dóra, kajak-kenu vb
Duisburg, 2023. augusztus 25. Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara, Rendessy Eszter és Hadvina Dóra a célban a nõi kajak négyesek 500 méteres versenyének döntõje után az olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon Duisburgban 2023. augusztus 25-én. Az egység a hetedik helyen végzett. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar szempontból a Fojt Sára, Pupp Noémi kajak kettes okozta a legnagyobb csalódást az olimpiai programban szereplő ötszáz méteres versenyben. A duó nem hogy lemaradt a fináléról, még a B döntőbe sem került be. Ezzel a magyar női kajakos szakág is elesett két kvótától, amit majd jövőre kell pótolni. A futam után Fojt Sára nem is vállalta a nyilatkozatot, becsületére legyen mondva, Pupp Noémi egyedül állta a sarat a kínos szereplés után.

PUPP Noémi; FOJT Sára, kajak-kenu vb
A talán a pályafutását meghatározó pillanat, amikor Pupp Noémi letámaszt (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A 25 éves kajakos – a cselgáncsozó Pupp Réka testvére – elismerte, nagyon nehéz megszólalnia, majd viszont olyan keserűen mondta ki a lényeget, hogy annál találóbban nem is lehetne fogalmazni.

Ez egy roncsfutam volt

Pupp Noémi  hozzátette, tudja, a szereplésükre nincs mentség. Menet közben technikai problémáik akadtak, neki le is kellett futam közben támasztania, s ezek hátterében az állhat, hogy Duisburgba érkezve megszakadt közöttük az összhang. Nyilatkozat közben végig a sírás kerülgette, s egy olyan mondatot is kipréselt magából, aminek a jövőre nézve is szomorú következményei lehetnek:

Át kell gondolni, hogyan tovább.

A drámai interjú az M4 Sport videóján nézhető meg.

 

Nagy Bianka és itt a vége?

Nagy Bianka és Bragato Giada tavaly robbant be a nemzetközi mezőnybe, a világbajnokságon bronz-, az Európa-bajnokságon ezüstérmet szereztek. Idén visszaestek, Duisburgban csupán ötödikek lettek, kész szerencse, hogy legalább a kvótaszerzésről nem maradtak le.

BRAGATO Giada; NAGY Bianka, kajak-kenu vb
Bragato Giada és Nagy Bianka között is megromlott az összhang (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

– Ez az évünk nem úgy alakul, ahogy megdolgoztunk érte. Persze, most az volt a fontos, hogy az első nyolc és így az olimpiai kvóta meglegyen. A végében volt még, nekünk ez idén elcsúszott, pedig korábban ez volt az erősségünk. Minden évre van egy feladat, amit javítani kell, most éppen ezt – Bragato Giada igyekezett higgadtan értékelni az M4 Sportnak.

Ám aztán Nagy Bianka is szót kapott, s keresetlen őszinteséggel vallott a várakozás alatti szereplésről.

– Meg tudjátok oldani? – kérdezte tőle a riporter, amire így felelt: – Szerintem nem. Vagy nem tudom.

Majd ennek szellemében folytatta:

Egész évben jó formában vagyunk, aztán itt a világbajnokságon jövünk egy értékelhetetlen pályát, mert ez szerintem értékelhetetlen volt.

A riporter ezen a ponton teljesen érthetően megkérdezte Nagy Biankát, van-e ennek a párosnak jövője még a kajak-kenuban…

– Ha ezt a párost nem látjátok, akkor engem sem, kicsit már bele vagyok keseredve. Kell egy nagy pihenő, kitisztítani a fejeinket. Az a baj, hogy versenyről versenyre nem az volt a feladat, hogy tartsuk a jó formát, hanem, hogy újraépítsük magunkat. Aztán az egészet leromboljuk, ez most sok – felelte kétségbeesettben Nagy Bianka.

 

Rohadtul örülök, hogy vége van ennek a napnak

Csipes Tamara még pénteken, a női négyes hetedik helyezése után fakadt ki. A magyar hajó az elő-, majd a középfutamban, végül a döntőben is csúnyán beragadt a rajtnál, s örülhettünk, hogy legalább a kvótát – helyesebben a négy kvótát – megszerezte. Belegondolni is rossz, milyen következményekkel járna a sportágra nézve, ha a női kajakos szakág csupán egyetlen párizsi hellyel – Csipes egyesben bronzérmes lett – zárta volna a világbajnokságot.

Ennek szellemében szőtte Csipes Tamara is a nyilatkozatát.

– Nagyon vegyes érzéseim vannak, a dühöt már levezettem az előfutam után, a középfutam után a csalódást, ide most úgy álltam oda, hogy lesz, ami lesz. Egyik pályánk sem volt jó, edzéseken mentünk két olyan pályát, amivel elégedettek voltunk, ha mondjuk most olyat mentünk volna, az dobogót ér. Lehet találgatni, hogy mi lehet a gond, de nem is biztos, hogy meg szeretném osztani, mert nagyon szakmai, meg nem biztos, hogy publikus.

Alapvetően rohadtul örülök, hogy vége van ennek a napnak.

Úgy éreztem, a középfutam belőlem rohadt sokat kivett, ami nem volt túl jó a döntő előtt, de nem ezen múlt. Annak örülök, hogy a kvótánk megvan, a teher lent van.

A sikerek és kudarcok is magukért beszélnek. Lesz mit elemezni a szövetségi kapitánynak és a sportág szakmai vezetőinek.

Borítókép: Hetedikként ér célba a női kajak négyes. Az arcokra van írva a csalódottság (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.