Strolltól vagy Alonsótól elköszönnek? Két élversenyzőt keresett fel az Aston

A jövőre készülődik a Formula–1-es Aston Martin istálló. Sajtóinformációk szerint a britek két toppilótánál is tapogatóztak, milyen terveik vannak a következő éveket tekintve.

2023. 08. 30. 12:21
Leclerc vagy Norris az Aston Martinnál köthet ki?
Red Bull Racing's Dutch driver Max Verstappen (C) in pole position for the Sprint is flanked by Ferrari's Monegasque driver Charles Leclerc (L) and McLaren's British driver Lando Norris (R) following the qualifying session at the Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari race track in Imola, Italy, on April 22, 2022, ahead of the Formula One Emilia Romagna Grand Prix. (Photo by GUGLIELMO MANGIAPANE / POOL / AFP) Leclerc vagy Norris az Aston Martinnál köthet ki? Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs könnyű helyzetben az Aston Martin. Míg Fernando Alonso folyamatosan kihozza az autóból a maximumot, csapattársa, Lance Stroll teljesítménye jócskán elmarad a kétszeres világbajnokétól. Előbbi 121 ponttal gyűjtött többet eddig, mint a kanadai pilóta, a mezőnyben kizárólag a Red Bullnál fordul elő nagyobb különbség két csapattárs között (Max Verstappen 138 ponttal áll Sergio Pérez előtt). És az sem elhanyagolható, hogy míg Alonso az idei Formula–1-es futamokon már hétszer végzett az első háromban, Stroll még egyszer sem pezsgőzött a dobogón.

Formula One Belgian Grand Prix - Arrivals and press conferences Lance Stroll Aston Martin
Az Aston Martin pilótája, Lance Stroll továbbra sem remekel Fotó: EPA/Olivier Matthys

Más csapatoknál két versenyző közötti ekkora eltérés legtöbbször a gyengébben szereplő pilóta elküldéséhez vezet. Az Aston Martinnál viszont nem ennyire egyszerű a helyzet, Lance ugyanis a csapat tulajdonosának, Lawrence Strollnak a fia, így a fáma szerint addig versenyezhet, amíg csak a kedve tartja. Éppen ezért ő az egyetlen pilóta a mezőnyben, akinek még a szerződése időtartama sem ismert.

Lance Stroll megtartása súlyos dollármilliókba kerülhet az Aston Martinnak, mert míg Alonso szárnyalásának köszönhetően akár a második helyet is megszerezhetnék a konstruktőri pontversenyben, a kanadai visszahúzza őket, és az idény végéig akár az ötödik helyre is visszacsúszhatnak.

Fernando Alonso esetében a kora vet fel kérdéseket, hiszen a mezőny rangidőse már 42 éves, hosszú távon talán nem köré kell építkezni. A spanyol kiválóság szerződése a 2024-es idény végén jár le.

A Motorsport.com úgy tudja, az Aston Martinnál éppen a jövőt tervezgetik. A portál megbízható bokszutcai forrásokra hivatkozva azt írja, a britek több pilótát is megszólítottak az elmúlt hetekben, köztük a Ferrari és a McLaren fiatal sztárjait, Charles Leclerc-t és Lando Norrist. És az is elképzelhető, hogy nemcsak 2025-re, hanem már a következő idényre is hoznának egy új versenyzőt. Leclerc-t egyébként 2025 végéig köti szerződés a Ferrarihoz, Norrist pedig a jövő év végéig tudhatja a soraiban a McLaren.

Borítókép: Charles Leclerc (balra), (középen) és Lando Norris Imolában 2022 áprilisában (Fotó: AFP/Guglielmo Mangiapane)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.