Adósságai miatt is kellett az új tulajdonos a Liverpool futballcsapatának

Bejelentette a Liverpool FC, hogy új kisebbségi tulajdonosa lett a klubnak. Szoboszlai Dominik csapata 2010 óta van amerikai kézben, és az új tulajdonos is az Egyesült Államokból érkezett. A Liverpool értéke több mint a tízszeresére növekedett az elmúlt évtizedben, de a most befolyt összeget adósságrendezésre fordítja az együttes vezetése.

2023. 09. 29. 9:55
SZOBOSZLAI Dominik
Liverpool, 2023. szeptember 28. Szoboszlai Dominik, a Liverpool játékosa (k) ünnepel csapattársaival, miután gólt szerzett a Leicester City elleni angol Ligakupa-mérkõzésen a liverpooli Anfield Stadionban 2023. szeptember 27-én. MTI/AP/Jon Super Fotó: Jon Super
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Liverpool többségi részvényeit birtokló Fenway Sports Group (FSG) jelentette be, hogy az ugyancsak amerikai illetőségű Dynasty Equity kisebbségi részesedést vásárolt a klub részvényeiből – szúrta ki az Origó. A Dynasty Equity 82 és 164 millió font közötti értékben szerzett 1,9-3,8 százalékban tulajdonrészt a klubban.

KLOPP, Jürgen; SZOBOSZLAI Dominik
Jürgen Klopp és Szoboszlai Dominik új tulajdonost kaptak a Liverpool élére. Fotó: MTI/AP/Jon Super

A befolyt összeget adósságtörlesztésre és a tőkekiadások finanszírozására fordítja a többségi tulajdonos FSG, amely még tavaly novemberben közleményben tudatta, hogy nyitott lenne a Liverpool eladására. Azóta nem történt fejlemény az ügyben, és most is csak egy kisebb tulajdonrésztől vált meg az amerikai óriásvállálat.

A hírek szerint az FSG tárgyalt több befektetési csoporttal is, de a Dynasty Equity volt az egyetlen, amely megfelelőnek látszott a résztulajdonosi szerepkörre. Ezt a céget tavaly alapította Jonathan Nelson és Don Cornwell, akik azt tervezik, hogy kisebbségi részesedést vásárolnak a világ különböző klubjaiban, de a liverpooli még csak az első nagyobb befektetésük.

Az FSG 2010 októberében háromszázmillió fontért vásárolta a Liverpoolt, amelyet jelenleg 4,3 milliárd fontra becsülnek. Tehát az amerikai tulajdonos érkezése óta több mint a tízszeresére növekedett a klub értéke, ami persze az eredményeknek is köszönhető volt. Jürgen Klopp vezetésével a Liverpool megnyerte a Bajnokok Ligáját és a Premier League-et is az említett időszakban, most pedig Szoboszlai Dominik az egyik vezére az újjáépülő csapatnak.

Érdekesség, hogy a közelmúltban a másik liverpooli Premier League-csapat, az Everton is tulajdonosváltáson ment át, ott a többségi tulajdonjogot vette át a szintén amerikai 777 Partners, amely korábban a német Herthába is befektetett.

Borítókép: Szoboszlai Dominik klubja új tulajdonost kapott (Fotó: MTI/AP/Jon Super)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.