Forradalmi változásról döntöttek az egyik legrégibb olimpiai sportágban

Tengerre szállnak az evezősök, hogy megerősítsék a helyüket az olimpián: a beach sprint nagyágyúi a könnyűsúlyúakat váltva 2028-ban Los Angelesben debütálnak.

2023. 10. 22. 11:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Evezősszövetség (World Rowing, korábbi nevén FISA) stratégáit hosszú ideje foglalkoztatja az a kérdés, hogy miként lehetne a klasszikus síkvízi versenyprogramot úgy átalakítani, hogy a sportáguk korszerűbb, látványosabb és fordulatosabb legyen. Miközben a tagországok száma is növekedik, a televíziós nézettség mutatói pedig kedvezően alakulnak. Ezt a törekvést testesítette meg hosszú tesztelési folyamatot követően a beach sprint versenyforma premierje, ami már ez elnevezéséből adódóan is egy tenger- vagy tóparti evezősverseny, amelynek az egyik nagy előnye a pálya beláthatósága, de még fontosabb az olcsósága. Ez azzal együtt igaz, hogy a hullámoknak ellenálló speciális hajókra és evezőslapátokra van szükség, továbbá bójákra és biztonsági felszerelésekre, a sportolókról meg nem feledkezve pedig a felkészülés hagyományos formájának részleges átalakítására.

evezés
Az evezés új útra lépett Forrás: World Rowing

A beach sprint gyorsan növekvő népszerűségét annak is köszönheti, hogy számos olyan ország is a versenyek házigazdája lehet, ahol nincs vagy alig akad a nemzetközi szövetség előírásainak megfelelő 2000 méteres hosszúságú, egységesen három méter vízmélységű pálya, homokos tengerpartokból viszont annyi, amit számba venni sem könnyű.

Mesteri időzítés az evezőssport irányítóitól

– Az evezőssport ugyan nem került olyan szorult helyzetbe a NOB döntéshozóinak „ítélőszéke” előtt, mint a végül is zöld jelzést kapott öttusa és súlyemelés, de a szövetségünk több mint tíz éve azon fáradozik, hogy az olimpiai programban 1896-ban elfoglalt helyére a távolabbi jövőben is biztosan számíthasson. A döntéshozók arra jutottak, hogy egy új, a klasszikus síkvízi evezéstől merőben eltérő versenyforma bevezetésével két legyet lehet ütni egy csapásra, mert az új szakág bevezetésével nem csupán megújulni és fiatalodni fog az evezőssport, hanem a tagországok és a versenyzők száma is lényegesen emelkedhet. Ez pedig egy jelenleg 149 nemzetet képviselő nemzetközi szövetség számára is fontos feladat – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Kokas Péter, a Nemzetközi Evezősszövetség orvosi bizottságának külső tagja, aki nemrégiben delegátusként vett részt a nemzetközi szövetség égisze alatt megrendezett beach sprint világbajnokságon az olaszországi Barlettában.

– Az időzítés mesteri volt, mert az új versenyforma látványos seregszemléjét alig néhány nappal a 2028-as Los Angeles-i olimpia programjáról, az új sportágak befogadásáról is határozó NOB-ülés előtt rendeztek meg. Itt vált ugyanis véglegessé az is, hogy 2028-tól kezdve a könnyűsúlyú versenyek, tehát a férfi egypár és kétpár-, valamint a női kétpárevezős számok kikerülnek az olimpiai programból, helyüket a beach sprint szakág három száma foglalja el, mégpedig a férfi egyes, a férfi és női kétpár-, valamint négypárevezős számok. Utóbbiban úgynevezett mix formációk szállnak majd vízre, amelyekben a két nem képviselői együtt alkotják a legénységet.

Rövid, szerethető, jól közvetíthető

– Egyre nagyobb a népszerűsége a vízpartokhoz, a strandokhoz és tengerhez köthető egyéni és csapatsportoknak, amelyekhez nem nehéz nézőközönséget toborozni. Ezek körébe tartozik az evezős beach sprint is, ahol a versenytáv mindössze 500 méter – folytatta Kokas Péter egyetemi docens, aki a magyar nyolcas tagjaként az 1972-es müncheni olimpiai játékok résztvevője lehetett. – A verseny a partról indul 30 méteres vágtával, aztán kell a hajókba ülni, vagy inkább pattanni, majd irány a téglalap alakú pálya, 250 méter evezés a parttól távolodva, a bójákat megkerülve ugyanennyi vissza, sebesen ki a hajóból, a célvonalat pedig a homokon egy újabb szárazföldi sprinttel kell megközelíteni. Kemény próbatétel ez a versenyzők számára, a szurkolónak és a tévénézőknek pedig garantáltan jó szórakozás, amiben tagadhatatlanul némi show-jelleget is fel lehet fedezni. Összegezve a véleményemet, nagyszerű újítás vár a 2028-as olimpiai premierjére, aminek az előnye a rövidsége és az egyszerűsége mellett az átlátható kiesés rendszerű versenyforma, ezzel együtt a szerethetősége is – hangsúlyozta Kokas Péter, hozzátéve, hogy a beach sprint versenyek olimpiai kvalifikációs szabályait a párizsi olimpia után fogalmazzák meg.

Borítókép: Funi is kell az evezősöknek (Forrás: World Rowing)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.