Rossi nem egészen azt mondja, amit a szurkolók hallani akarnak

Marco Rossi is úgy látja, a magyar labdarúgó-válogatott kiváló helyzetben van az Európa-bajnoki selejtezősorozat félidejében. Szövetségi kapitányunk szerint még legalább hat pont kell a továbbjutáshoz. Rossi Szerbia ellen is győzelemre tör, de kimondja, a vereség is benne lehet a szombati meccsben. Az olasz szakvezető a védelem lehetséges összetételére még csak nem is utalt, Szoboszlai Dominiket pedig univerzális játékosként jellemezte, akinek minél többször kell a labdával találkoznia.

2023. 10. 13. 15:30
Marco Rossi szövetségi kapitány
Budapest, 2023. szeptember 9. Marco Rossi szövetségi kapitány a magyar labdarúgó-válogatott sajtótájékoztatóján a telki edzõközpontban 2023. szeptember 9-én. A magyar válogatott Csehország csapata ellen felkészülési mérkõzést játszik Budapesten szeptember 10-én. MTI/Hegedüs Róbert Fotó: Hegedüs Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Jó napot kívánok! – vágott bele Rossi magyarul a mondandójába a szombati Magyarország–Szerbia Európa-bajnoki selejtezőt megelőző pénteki sajtótájékoztatón, majd szokás szerint olaszul folytatta. A magyar válogatott szövetségi kapitánya érzékeli a felfokozott hangulatot a találkozó előtt, de azt hangsúlyozta, ugyanúgy készülnek, mint korábban bármelyik mérkőzés előtt.

NOVÁK Katalin; ROSSI, Marco, magyarország, szerbia
és Novák Katalin köztársasági elnök az állampolgársági eskü alkalmával (Fotó: Illyés Tibor)

– Jól állunk a selejtezősorozatban, de tudjuk, hogy még legalább hat pontot kell szereznünk. Megpróbálunk Szerbia ellen is nyerni. Belgrádban sikerült, ami öröm, de szombaton akár vereséget is szenvedhetünk. Nem lettünk egyfajta fenomének csapata, pusztán csupán jó futballistákból álló válogatott vagyunk, amelyik igyekszik folyamatosan fejlődni – Rossi egyszerre fogalmazott eltökélten és igyekezett lehűteni a kedélyeket. Fölösleges ígéretekkel nem akart a szurkolók kedvében járni.

Mi több, a magyar válogatott harminc éve nem áll jól bármilyen selejtezősorozat félidejében, de az olasz szakvezető kizártnak tekinti, hogy emiatt bárki elbizakodottá válna a magyar válogatottban.

 

Rossi nem árult el semmit a védelemről

Rossi közismert problémája, hogy sérülés miatt Willi Orbánra nem számíthat és a védelem többi alapember, sőt akár is a közelmúltban különböző okokból kevesebb lehetőséget kapott a klubcsapatában. Nos, Rossi még csak rébuszokban sem beszélt arról, miként tervezi összeállítani a magyar válogatott védelmét, csupán általánosságokban beszélt a válogatott előtt álló feladatokról.

– A holnapi mérkőzés majd igazolja, hogy az elképzeléseink mennyire voltak a helyesek. Arra kell törekednünk, hogy labdával és labda nélkül is a legjobbat nyújtsuk. A nemzetközi szinten szerzett tapasztalat és a személyes felkészültség is beleszámít abba, hogy ki kerül be a kezdőcsapatba. Tudjuk, hogy a szerb válogatottat egyénileg magasabban jegyzett játékosok alkotják, de mi bízunk a saját játékosainkban, tudjuk, hogy mindent megtesznek a győzelemért.

Rossi kérdésre válaszolva megismételte, roppant büszkévé teszi Cosimo Inguscióval együtt, hogy magyar állampolgárok lettek, ám ez sem jelent változást.

– A motiváció is csak olyan, hogy száz százalék a maximuma, mi pedig ezt már az állampolgársági eskü előtt elértük – jegyezte meg elmésen.

 

Szoboszlai univerzális játékos, az egész pályát be kell játszania

Rossi kérdésre válaszolva méltatta Sallai Rolandot és Szoboszlai Dominiket, a legcsekélyebb titkot sem elárulva azzal, hogy mindketten kezdők lesznek a szerbek ellen. Szoboszlai a válogatottban általában támadót, olykor szélsőt, a Liverpoolban viszont egyre gyakrabban visszavontabb pozícióban játszik. Rossi szerint ez nem okozhat problémát.

Szoboszlai Dominik
Legyen minél többet Szoboszlai Dominiknél a labda (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

– Dominik megérdemelten van a figyelem középpontjában. Én úgy gondolkozom, egy játékos minél ügyesebb, annál többször érjen labdához. Nem támadóként vagy középpályásként tekintek rá. Univerzális játékos, azt várom el tőle, hogy az egész pályát játssza be, ahogy azt a mérkőzés alakulása megköveteli – mondta Rossi Szoboszlairól.

Majd, ha már a védelemben akadnak gondok, örömmel jegyezte meg: – A támadó alakzatunkban csupa kiváló képességű, jó formában szereplő játékos található, ami hatalmas előny.

Ebből talán az is következik, a magyar válogatott inkább támadni, mint védekezni szándékozik Szerbia ellen.

Európa-bajnoki selejtező, G csoport:

A szombati párosítás:
Magyarország–Szerbia, Puskás Aréna, 20.45 (tv.: M4Sport)
Bulgária–Litvánia 18.00 (Spíler2).
A csoport állása:1. Magyarország 10 pont/4 (7-1) mérkőzés, 2. Szerbia 10/5 (9-4), 3. Montenegró 8/5, 4. Bulgária 2/5 (3-8), 5. Litvánia2/5 (4-10)

 

Borítókép: Marco Rossi úgy kalkulál, hogy még legalább hat pont kell (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.