Willi Orbán hiánya nem tragédia, meghökkentő a mérleg

Rangadóra készül a magyar labdarúgó-válogatott, szombaton Szerbia ellen azonban egyik kulcsemberét biztosan nem küldi pályára Marco Rossi. Willi Orbán szeptemberben, a Csehország elleni felkészülési mérkőzésen sérült meg, azóta lábadozik, játéka még a novemberi Eb-selejtezőkön is erősen kérdéses. Hiányában még fontosabb lehet Szalai Attila szerepe, aki a három belső védős rendszerre történt átállás óta többször volt a magyar válogatott kezdőcsapatának tagja, mint Willi Orbán.

2023. 10. 13. 4:45
Kalmár Zsolt Willi Orbán Szalai Attila
magyar válogatott
20230910 Magyarország Csehország válogatott labdarúgás Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Willi Orbán majdnem napra pontosan öt éve, 2018. október 12-én mutatkozott be a magyar labdarúgó-válogatottban, a Görögország elleni Nemzetek Ligája-meccsen, amely Marco Rossi harmadik mérkőzése volt a nemzeti csapat kispadján. Az RB Leipzig védője azóta kirobbanthatatlan a válogatottból, csak akkor hagyott ki találkozót, ha sérült volt vagy klubja nem járult hozzá a szerepléséhez. A következő két Eb-selejtezőt Szerbia és Litvánia ellen azonban Willi Orbán nélkül kell megvívnia a magyar csapatnak, s a védő sérülése miatt azzal is számolni kell, hogy a sorozat zárására, a két novemberi mérkőzésre sem térhet vissza Marco Rossi keretébe. Hiányában Szalai Attila lehet a védelem vezére, aki a három középső védős rendszerben eleve többet játszott a válogatottban, mint Orbán.

Szalai Attila Lang Ádám ( Willi Orbán nélkül)
Willi Orbán mellett Szalai Attila (balra) és Lang Ádám (jobbra) játszott legtöbbet Marco Rossi védelmének tengelyében. Fotó: AFP/Kisbenedek Attila

Willi Orbán Németországban született, s eleinte abban bízott, hogy a Nationalelfbe tudja beverekedni magát. Amikor mégis a magyar válogatott mellett döntött, Marco Rossi kérdés nélkül azonnal rá építette a védelmet, hiszen ő volt az egyetlen topligás hátvédje. Hogy mennyi minden változott Orbán bemutatkozása óta: Szalai Attila, aki ma már szintén a Bundesligában játszik, 2018-ban még a Mezőkövesd játékosaként kapott meghívót Rossitól.

Az olasz szövetségi kapitány eleinte két középső védővel küldte pályára a válogatottat, Orbán társa ekkoriban Kádár Tamás vagy Baráth Botond volt a hátsó alakzat tengelyében. Ebben az időszakban két mérkőzés volt, amelyen Rossi nem számíthatott Orbánra, s a magyar válogatott a Lang, Baráth belső védőpárossal mindkettőt elveszítette. Ezek közül főleg a Wales elleni 2-0-s vereség volt fájdalmas, amellyel akkor lemaradtunk az Eb-kvalifikációról, igaz, később a magyar válogatott a pótselejtezőn kiharcoltaa részvételt a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra.

 

Új rendszer, Willi Orbán mellé felnőtt Szalai Attila

Marco Rossi 2020-ban váltott a válogatottban jelenleg is alkalmazott három belső védős felállásra, azóta negyven meccset játszott le így a csapat. Rossi általánosan is nagy hangsúlyt fektet a stabilitásra és az összeszokottságra, s ez különösen igaz a belső védőhármas esetén. A meccsek majdnem felén, tizenöt alkalommal a Lang, Orbán, Szalai trió kezdett, többek között így játszottuk végig a tavalyi sikeres Nemzetek Ligája-csoportkört is.

Talán meglepő, de nem Willi Orbán, hanem Szalai Attila az, aki legtöbbször kezdett ebben az időszakban, harminchat meccsen a negyven találkozóból. Orbán harminc, Lang Ádám huszonhét alkalommal kapott helyet a kezdőtizenegyben. Utóbbi ugyanakkor a 2021-es Európa-bajnokságot a kispadról nézte végig, akkor Botka Endre volt a harmadik belső védő.

Míg a két belső védős érában Orbán kiesése vereséget jelentett, a három belső védős időszakban sokkal jobb a magyar válogatott mérlege. Abból a tíz meccsből, amikor a Leipzig játékosa nem volt a kezdő tagja, a magyar csapat hetet megnyert, s két döntetlen mellett mindössze egy találkozót veszített el.

Ez újabb érv amellett, amit sokan hangsúlyoznak Marco Rossi együttesével kapcsolatban: csapatként igazán erős a válogatott, amely így elbírhatja egy-egy kulcsember hiányát is.

Az Angliában Orbán nélkül elért 1-1-es döntetlen jó eredmény volt, a bökkenő viszont, hogy a másik döntetlen és a vereség éppen Szerbia ellen jött össze. Utóbbi két meccsben azonban nemcsak az ellenfél az egyetlen párhuzam, hanem az is, hogy ez volt az a két találkozó a három belső védős érában, amikor sem Willi Orbán, sem Szalai Attila nem állt Marco Rossi rendelkezésére.

2020 novemberében, az 1-1-re végződött Nemzetek Ligája-meccsen Botka és Lang mellett Kecskés Ákos játszott a védelem tengelyében, míg tavaly márciusban, a szerbek ellen 1-0-ra elveszített felkészülési mérkőzésen Fiola Attila kapott szerepet Lang és Botka mellett. Kecskés most biztosan nem fog játszani, Rossi több mint egy éve nem küldött neki meghívót, bár ha az elmúlt hetek tendenciája folytatódik, és a Sepsiben állandó szerepet kap, akkor novemberben újra szóba jöhet a kerettagsága. Idevág Rossi nyilatkozata, amelyet a kerethirdetéskor tett.

– A meghívottak sorában vannak olyan futballisták, akik ugyan kevesebb játéklehetőséget kapnak a klubjaiknál, de nagy nemzetközi tapasztalatuk van, a válogatottnál összeszokott csapat tagjai. Az ő esetükben nem kizáró tényező, hogy ritkábban játszanak, mások esetében viszont az lehet.

Nevek ugyan nem hangzottak el, de nehéz nem úgy olvasni a sorokat, hogy ne a Hoffenheimban kispadozó Szalai Attila jusson eszünkbe. S ha a meccshiány nem látszik meg rajta, akkor joggal bízhatunk abban, hogy Szalai folytatja a sorozatot, s a Willi Orbán nélküli védelmet jó eredményre vezeti.

Borítókép: Willi Orbán (6-os) alapember a válogatottban, de az elmúlt három és fél évben Szalai Attila (a földön) nála is többször kezdett (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.