Az Újpest a közhelyben és a Ferencváros fáradtságában is bízhat + videó

Szombaton és vasárnap is három-három mérkőzést rendeznek a labdarúgó NB I 11. fordulójában, azaz a Ferencváros elmaradt mérkőzését leszámítva véget ér a bajnokság első harmada. A slágermérkőzés a címvédő Ferencváros és az Újpest derbije lesz, s ezúttal nemcsak a tradíciók, hanem a tabella állása alapján is. A lila-fehérek nagyon hosszú rossz sorozatot szakítanának meg az ősi rivális otthonában.

2023. 10. 28. 5:45
Dejan Sztankovics
Firenze, 2023. október 5. Dejan Stankovic, a Ferencváros vezetõedzõje (b3) a labdarúgó Konferencia-liga csoportkörének második fordulójában játszott Fiorentina - Ferencvárosi TC mérkõzésen a firenzei Artemio Franchi Stadionban 2023. október 5-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ferencváros zsinórban öt hazai bajnoki címmel a háta mögött kezdte meg a 2023/24-es idényt, míg az Újpest az elmúlt években a dobogóért sem szállt harcba, olykor a kiesés réme is fenyegette a lila-fehéreket. A két csapat közötti különbség az egymás elleni meccseken is megmutatkozott: a legutóbbi tizenhárom derbit kivétel nélkül a Ferencváros nyerte meg. Az Újpest háza táján biztosan elhangzott néhányszor az elmúlt napokban a közhely: egyszer minden sorozat megszakad.

Csoboth Kevin, Újpest, Kecskemét, Nebojsa Vignjevics
Az Újpest hárommeccses győzelmi sorozattal hangolt a Ferencváros elleni derbire (Fotó: Újpest FC/Víg Johanna)

A közhelyen túl azonban ezúttal másban is bízhatnak Újpesten. Például abban, hogy egy sorozat már valóban megszakadt.

Dobogón az Újpest és előzhet

Legutóbb ugyanis még a hosszú vereségsorozat kezdete előtt, a 2017/18-as idényben, a 24. körben fordult elő az, hogy az Újpest dobogós helyről várta a Ferencváros elleni rangadót, most ismét ez a helyzet.

Akkor 0-0 lett a végeredmény, s a mai vezetőedző, Nebojsa Vignjevics irányította a lila-fehéreket, ahogy a legutóbbi újpesti derbigyőzelem alkalmával is, 2015. december 12-én, amikor 1-0-s győzelmével fellépett a második helyre az Újpest a tabellán. Azóta – a 2016-os Magyar Kupa-döntőt is beleszámolva – huszonhárom derbin tizennyolc FTC-siker és öt döntetlen a mérleg.

A legutóbbi újpesti siker:

A második újpesti korszakát élő Vignjevics is éppen huszonhárom derbin van túl, valamelyest kedvezőbb mutatóval: három győzelem, hat döntetlen, tizennégy vereség. Érdekes kontraszt, hogy honfitársa, Dejan Sztankovics első budapesti derbijére készül a Ferencváros edzőjeként, bár lesz mihez hasonlítania a rangadót: a Crvena zvezda–Partizan Beograd vagy éppen a Lazio–Roma derbik forró hangulatát többször is átélhette.

Az Újpest most is felléphetne legalább a második helyre győzelme esetén, ám fontos különbség, hogy míg a legutóbbi, 2015-ös lila-fehér derbigyőzelem idején a Ferencváros már utcahosszal vezette a bajnokságot, most az Újpest az ősi rivális elé ugorhat, igaz, úgy, hogy az FTC-nek van még egy elmaradt meccse.

Az Újpest formája kiváló, Vignjevics csapata az egyetlen, amely a legutóbbi három fordulóban begyűjtötte a maximális kilenc pontot, legutóbb múlt szombaton 5-3-ra nyert a Kecskemét ellen.

A Ferencváros nehéz sorozata

Azóta a Ferencváros két meccset is lejátszott: Miskolcon nyert 2-1-re, majd csütörtökön Belgiumban 0-0-ra végzett a Genkkel. Sztankovics csapatának pedig a derbivel sem ér véget az őszi hajtás: jövő szerdán a Magyar Kupa következő fordulójának rangadóját vívja a Fradi a Puskás Akadémia ellen, aztán jön a tavalyi mumus Kecskemét elleni bajnoki, majd a Genk elleni hazai Konferencialiga-csoportmeccs.

Bár a Ferencváros kerete egyértelműen erősebb és bővebb, mint az Újpesté, a frissesség még így is utóbbi mellett szólhat a derbi előtt, ráadásul Sztankovics sérülés miatt nem számíthat Varga Barnabás, Adama Traoré és Ibrahim Cissé játékára sem.

Mindezek ellenére az elmúlt évek fölénye alapján itthon a Ferencváros minden meccsnek esélyesként vág neki, de ezúttal nem csak nevében lesz rangadó a derbi.

A legutóbbi, májusi derbi:

A két legrosszabb formában lévő csapat egymás ellen

Bár a legnagyobb várakozás vitathatatlanul a forduló zárómeccsét előzi meg, a további öt találkozó sem csak egyszerű felvezetőmeccs lesz. A fordulót két olyan csapat kezdi meg egymás ellen, amely a tavalyi idényben kivívta a nemzetközi kupaindulás jogát: idén egyelőre erre sem a Kecskemét, sem a ZTE formája nem utal. Szombaton Fejér vármegyében lép pályára a DVTK és a DVSC is.

Két csapat van az NB I-ben, amely legutóbbi három bajnokiját kivétel nélkül elveszítette, az MTK és a Mezőkövesd vasárnap egymás ellen próbál javítani. A Paks pedig a kieső helyen álló Kisvárda elleni győzelemmel legalább ideiglenesen a tabella élére állhat.

NB I, 11. forduló

Szombat
Kecskemét–ZTE 12.30
Fehérvár–DVTK 14.45
Puskás Akadémia–DVSC 17.00

Vasárnap
Mezőkövesd–MTK 13.15
Paks–Kisvárda 15.30
Ferencváros–Újpest 18.00

Valamennyi mérkőzést az M4 Sport közvetíti.

Borítókép: Dejan Sztankovics hét közben is dirigálta a Ferencvárost (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.