Képes még felvenni a kesztyűt? Olykor már Hamilton sem biztos benne

Lewis Hamilton a 2023-as idény befejeztével terjedelmes interjút adott a BBC-nek, amelyben betekintést engedett a gyötrelmeibe. A Formula–1 hétszeres világbajnoka bevallotta, a sikertelen időszak ahhoz vezetett, hogy olykor már saját képességeiben sem bízik. A Mercedesnél máshogy vélekednek erről, Hamilton főnöke, Toto Wolff szerint pilótáját a dobogó tetején láthatja viszont, de ehhez előbb egy feltételnek teljesülnie kell.

2023. 11. 29. 15:40
F1 Abu Dhabi Grand Prix 2023 Lewis Hamilton
Lewis Hamilton of Mercedes before group photo ahead of the Formula 1 Abu Dhabi Grand Prix at Yas Marina Circuit in Abu Dhabi, United Arab Emirates on November 26, 2023. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csúcsról lehet nagyot esni, ezt (Mercedes) is megtapasztalta az elmúlt két idényben. Vagy legalábbis ő így élte meg ezeket az éveket. A 2022-es hatodik hely és a csapattársától, George Russelltől való vereség kirívóan gyenge eredmény a hétszeres világbajnok Formula–1-es pályafutásában. Az idei harmadik helyről ez nem mondható el, mindenesetre a 2010-es évek második felében végig domináló Hamilton szeretne gyorsan túllépni ezen az idényen, mert a Mercedes ezúttal sem biztosított neki olyan autót, amivel felvehette volna a harcot az évad legjobbjával, Max Verstappennel (Red Bull). Arról nem is beszélve, hogy 2021 decembere óta nem nyert futamot, miközben a száguldó cirkuszban eltöltött másfél évtizede alatt korábban nem fordult vele elő, hogy akárcsak egy idényt is győzelem nélkül zárt volna.

Lewis Hamilton Toto Wolff
Wolff (jobbra) hiszi, hogy Hamilton még győzelmekért harcolhat a jövőben (Fotó: AFP/POOL/Ozan Kose)

A hullámzó teljesítmény, rossz versenyhétvégék pedig oda vezettek, hogy a korábban oly magabiztosnak tűnő pilóta saját magába vetett hite is megingott.

– Ha ehhez hasonló nehéz idényeket élsz át, akkor mindig lesznek olyan pillanatok, amikor megkérdezed magadtól: én vagyok vagy az autó felelős ezért? Megvan még bennem, ami kell? Vagy már nincs? – fedte fel kétségeit a BBC-nek adott interjújában Hamilton. – Mert tudják, amikor a varázslat létrejön, minden összeáll, működik a kémia a kocsi és közted, az fenomenális érzés. És mindig ezt keressük.

Bár olykor kétségek merültek fel benne, a brit versenyző saját produkciójával többnyire elégedett volt. – A versenyeken nyújtott teljesítményem nagyon jó volt, szóval emiatt boldog vagyok. Visszakerülök arra a szintre, ahol lennem kellene.

Hamilton már az idény kezdete előtt is sejtette, hogy ez sem az az autó lesz, amire várt. Ahogy tavaly sem azt volt.

– Ugyanazt éreztem, amit korábban is. Ez pedig egyáltalán nem volt jó érzés, mert nagy reményekkel vágtam neki az évnek. Februárban, amikor felmértük az autó állapotát, óvatosabb voltam, mint korábban, mert emlékeztem az előző év eseményeire, amikor úgy láttam, hogy csodálatos, egyedi autónk van, olyan, mint senki másnak. Aztán jött az év eleji tesztelés… Szóval aggódva hallgattam a beszámolókat, azt gondoltam, hogy majd meglátjuk. Aztán kiderült, hogy rengeteg a probléma az autóval, így már akkor tudtam, hogy hosszú évünk lesz. És frusztrált voltam, mert kértem néhány változtatást, amikre nem került sor – idézte fel a pilóta.

 

A mosoly nem marad el

A rekordbajnok korábbi elképzeléseivel szemben a negyedik ikszen túl is folytatja a versenyzést, még legalább két idényen keresztül a száguldó cirkusz részese marad.

– Soha ne mondd, hogy soha, de voltak idők, amikor azt gondoltam, hogy nem maradok ennyire sokáig. Rettentő hosszúak az idények, ami nagyon kimerítő, ráadásul rengeteg időt töltünk távol a szeretteinktől. Fény és csillogás van körülöttünk, sok a pozitívum, de egyáltalán nem könnyű folyamatosan a legjobbat nyújtani, állandóan edzeni. Nagy nyomást helyeznek ránk, és állandóan kikezdenek minket. Ha nyerek, hétszeres világbajnok vagyok százhárom győzelemmel, ha pedig nem, akkor csak kritizáltak. Aztán néha megkérdi magától az ember, hogy el akarja-e tűrni még ezt – folytatta.

Adódik a kérdés, hogy mi motiválta Hamiltont a maradásra? – Bízom benne, hogy elérünk oda, ahova szeretnénk. Az is motivál, hogy újabb világbajnoki címet nyerjek. Emellett szeretném folytatni a Mission 44-gyel (Hamilton jótékonysági alapítványa – a szerk.) való munkám, több pénzt gyűjteni, hogy Brazíliában, Afrikában is még segíthessünk. Fantasztikus lenne, ha Afrikában lenne egy Formula–1-es futam is.

És nem mellesleg még a versenyzést is élvezi.

– Még mindig imádok vezetni, beülni az autóba. Minden egyes alkalommal, amikor beindítják a motort, és látom magam körül az embereket, végighajtok a bokszutcán, még most is úgy mosolygok, mint az első nap.

 

Verstappen még csak meg sem izzad

A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff vasárnap úgy jellemezte a Red Bull fölényét, hogy csapata olyan feladat előtt áll, mintha a Mount Everestet kellene megmásznia, ha szeretné utolérni a versenytársat. Hamilton is hasonló véleményen van, szerinte legalábbis Verstappennek még csak megerőltetnie sem kellett magát, hogy tönkreverjen mindenkit.

– Először is le kell szögezni, hogy nagyszerű munkát végeztek, és megérdemlik, hogy itt tartsanak. Ha megnézzük Max köridejeit és minden adatot, kiderül, hogy inkább csak lazsált az élen. Szerintem még csak meg sem izzadt az idény során, még Austinban sem, amikor üldöztük őt. Amikor abban a helyzetben vagy, hogy az autód elég erős, te pedig lazíthatsz, még tovább érsz. A kerekeid is tovább bírják. Csodálatos azt átélni – zárta szavait Hamilton.

 

Wolff bízik Hamilton képességeiben

Bár a hétszeres világbajnok olykor megkérdőjelezi saját magát, a főnökének, Toto Wolffnak nincsenek kétségei Lewis Hamilton képességeit illetően. Ezt az Abu-dzabi Nagydíj után is megerősítette, amikor pilótája sokat küszködve, kilencedikként ért célba.

– Lewis szempontjából ez egy rossz hétvége volt. Ettől függetlenül én továbbra is tartom, hogy ő a világ legjobb versenyzője. És ha mi képesek leszünk arra alkalmas autót biztosítani neki, akkor harcban lesz a világbajnoki címért. Ebben biztos vagyok – szögezte le a Mercedes csapatfőnöke. – Amíg olyan autónk van, mint most, nem kerülünk az élre, hullámzóak lesznek a hétvégéink. 

Ugyanakkor, amikor azt láttuk, hogy Lewis a futamgyőzelemért kerget valakit, életre kelt az igazi Lewis. Mindössze alá kell tennünk a megfelelő autót.

Borítókép: Lewis Hamilton Abu-Dzabiban (Fotó: AFP/NURPHOTO/Jakub Porzycki)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.