A sztársportoló fegyvere a hotelben sült el + videó

A férfibiatlon-mezőnyt ebben az idényben is a norvégok uralják, noha hajmeresztő epizódok is kísérik a vikingek szereplését. A világkupa-pontversenyt a címvédő Johannes Thingnes Bö vezeti, aki a szombati és a vasárnapi versenyt is megnyerte a svájci Lenzerheidében, s mindkettőn honfitársai végeztek a dobogó másik két fokán is. A szombaton harmadikként zárt, ötszörös világbajnok Sturla Holm Laegreid viszont vasárnap már nem állhatott rajthoz, miután elsütötte éles fegyverét a norvég csapatnak otthont adó hotelben.

2023. 12. 18. 15:37
Sturla Holm Laegreid
Norway's Sturla Holm Laegreid #4 competes in the men's 12,5 km pursuit event of the IBU Biathlon World Cup in Lenzerheide on December 16, 2023. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP) Fotó: AFP/Fabrice COFFRINI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sturla Holm Laegreid ötszörös világbajnok biatlonos, s a lövészet kifejezetten az erősségének számít. Norvég sílövőként persze az elmúlt években sokszor nehezebb volt bekerülni a váltóba, mint utána azzal olimpiai vagy világbajnoki címet szerezni, de Laegreid 2021-ben két egyéni vb-aranyérmet is nyert. A múlt vasárnapi lenzerheidei világkupaversenyről viszont kizárták, miután a hotelben sült el a töltött fegyvere. Szerencsére senki nem sérült meg, az épület fala fogta meg a töltényt.

norvég sztársportoló hotel elsült fegyver Sturla Holm Laegreid Johannes Thingnes Bö Endre Strömsheim biatlon
Szombaton még teljes volt a norvég öröm, Sturla Holm Laegreid (balra) vasárnap már egészen más hangulatban volt (Fotó: AFP/Fabrice Coffrini)

Laegreid a hotelben gyakorolta végig a lövészet folyamatát, a terveivel ellentétben azonban ezt éles lőszerrel tette. Csak a falba lőtt, de ő is tudja, hogy ebből nagyobb baj is lehetett volna.

– Olyan eszközt használunk a sportágunkban, amely az élet kioltására is alkalmas, ezért minden biztonsággal kapcsolatos figyelmetlenséget a lehető legszigorúbban kell kezelni. Bármi is lesz az eset következménye, elfogadom azt – mondta könnyeivel küszködve az eset után Laegreid.

A Nemzetközi Biatlonszövetség (IBU) azzal büntette a norvég sztársportolót, hogy nem állhatott rajthoz a vasárnapi tömegrajtos versenyen.

Miért lőtt a biatlonos a hotelben?

A lövészet gyakorlása természetesen rendszeres része a biatlonosok felkészülésének, ha valami nem zökkenőmentesen megy, az súlyos másodpercekbe kerülhet a versenyen. Ezt éppen szombaton tapasztalta meg Laegreid csapattársa, Endre Strömsheim, aki az üldözéses verseny utolsó lövészete előtt felszerelésének egy részét leejtette a lőtéren, s szabálytalanul a tűzvonalba hajolva szerezte azt vissza.

Strömsheim a büntetést megúszta, de a győzelemre elúszott az esélye, azt a legutóbbi téli olimpia legeredményesebb sportolója, Johannes Thingnes Bö szerezte meg. Strömsheim nagy hajrával második lett Laegreid előtt, bár Siegfried Mazet, a lövőedzője szerint szerencsések voltak, hogy egyetlen rivális sem óvta meg Strömsheim eredményét a furcsa produkció miatt.

Laegreid gyakorlása a vasárnapi versenyre azonban rosszul sült el. A norvég csapat vezetője, Per Arne Botnan már reagált is: soha többet nem gyakorolnak a hotelben, még akkor sem, ha máskor is olyan közel lesz a lőtérhez, mint az Lenzerheidében volt.

A norvégok egyébként nem szenvedték meg túlságosan Laegreid hiányát, vasárnap is besöpörték a dobogós helyeket, Johannes Bö mögött ezúttal Johannes Dale-Skjevdal végzett a második, Tarjei Bö a harmadik helyen.

A szombati verseny összefoglalója, még Laegreiddel és Strömsheim különös kálváriájával

Borítókép: Sturla Holm Laegreid a vasárnapi versenyen már nem állhatott rajthoz (Fotó: AFP/Fabrice Coffrini)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.