Liu Shaoang drámája: új kínai honfitársa gázolta el, de megbocsátott neki + videó

Pekingben zajlik a rövid pályás gyorskorcsolyázók idei világkupa-sorozatának harmadik versenye, amelyen magyar indulók nincsenek. Ott van viszont a jégen a magyar színekben olimpiai bajnok, de az idei szezonban már a kínai válogatottat erősítő Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor.

2023. 12. 10. 6:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavaly év végén országot váltó Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor a kínai válogatott tagjaként október végén Montrealban szerepeltek először világkupa-versenyen (előtte kínai versenyeken már indultak), a vegyes váltóban mindketten aranyérmet szereztek, Liu Shaoang pedig 500 méteren – ezen a távon ő a regnáló olimpiai bajnok – is győzött. Egy héttel később ugyancsak Montrealban rendezték a második vk-versenyt is, ezen a a kínai férfi- és a vegyes váltóval egyaránt aranyérmet nyertek, míg 500 méteren Liu Shaolin a második, Liu Shaoang pedig bukás után ötödik lett. Mi tagadás, nem rossz kezdés!

Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor
A második montreali világkupán a vegyes váltó érmesei: Liu Shaolin a bal, Liu Shaoang a jobb szélen (Forrás: X/ISU Speed Skating)

Ezen a hét végén pedig a kínai versenyzők hazai pályán szerepelnek, hiszen a vk-sorozat harmadik állomásának Peking ad otthont. (Magyar versenyzők ide nem utaztak el, de a jövő hét végén Dél-Koreában a szöuli viadalon már ott lesznek.) 500 méteren a szám világkupa-pontversenyét vezető Liu Shaoang újra magabiztosan jutott be a döntőbe, ahol a legelőnyösebb pozícióból, a belső, egyes pályáról is indulhatott, jól rajtolt, vezetett, de az ugyancsak kínai színekben szereplő Lin Hszio-csün a második kör után elütötte – mindketten kiszálltak az érmekért folyó versenyből. Az ütközésben vétlen Liu Shaoang a negyedik helyen korcsolyázott be a célba, Lint pedig kizárták. Aki amúgy az elődöntőben Liu Shaolin Sándort tartotta fel, az idősebbik fivér a B döntőbe jutott, ahol második, a végelszámolásban hetedik lett. 

A döntőben Liu Shaoang a 100-as, Lin Hszio-csün a 20-as sisakban: 

Liu Shaoang: Ez a short track

– Ez a short track. Rögtön mondtam Hszio-csünnek, hogy nincs semmi baj, koncenráljon a következő feladatára – nyilatkozta Liu Shaoang, s elárulta hogy Lin Hszio-csün a döntő után bocsánatot kért tőle. Liu Shaoang azt is kiemelte a médiának, hogy Linnel jó barátok.

Jegyezzük meg, hogy a 27 éves Lin Hszio-csün is országváltás után került a kínai válogatottba, ő Lim Hjo Dzsun néven született Dél-Koreában. 2018-ban a phjongcshangi olimpián – amelyen a férfiváltók versenyét mi nyertük meg a Liu fivérekkel – 1500 méteren ő győzött, idén márciusban pedig a szöuli vb-n ő már ott volt a kínai vlogatottban, és benne volt az aranyérmes férfiváltóban. Az országváltása igazán különleges. 2019 nyarán szexuális zaklatás miatt egyéves eltiltást kapott a koreai szövetségtől, és a 2020-as világbajnokságon nem indulhatott el. Azért tiltották el, mert az egyik edzésen lehúzta egyik fiatalabb társa nadrágját női csapattársak jelenlétében. A történet később váratlan fordulatot vett, a versenyzőt felmentették; bizonyítást nyert, hogy az „áldozata” szemtelenkedett a társaságban levő női sportolókkal, Lim pedig csak bolondozásképpen büntette meg. A tortúra azonban megviselte, 2022-ben ezért csatlakozott a kínai válogatotthoz.

De kanyarodjunk vissza a most zajló pekingi világkupához. A kínai vegyes  váltó a Liu fivérekkel megnyerte az elődöntős futamát, a döntőben nélkülük, Lin Hszio-csünnel viszont be kellett érnie a második hellyel a hollandok mögött. A szakvezetés több kiváló versenyző között válogathat, és a magyar válogatot korábbi szakvezetője, Csang Csing Lina keveri is a kártyákat. Az ezüstérem természetesen Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang nyakába is odakerült. 

Forrás: X/CGTN Sports Scene

 

Ma a kínai férfiváltó is ott lesz a döntőben, de ebben a stafétában a fivérek közül eddig csak Liu Shaolin kapott helyet, még a negyeddöntőben. Az biztos, hogy 1000 méteren mindketten ott lesznek a negyeddöntőben.

FRISSÍTÉS!

A férfiak 1000 méteres versenyszámát Liu Shaoang nyerte meg! Bár a döntőben a célvonalon másodikként haladt át, az első helyen beérkező kanadai versenyzőt kizárták. Liu Shaolin Sándor a negyeddöntőben búcsúzott, a futamában belekeveredett egy olyan bukásba, anely után két versenyzőt is kizártak, ő vétlen volt.

A döntő:

A férfiváltók döntőjét drámai végjáték után Kanada nyerte, a kínaiak a Liu fivérekkel a harmadik helyen zártak.

Borítókép: Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor (Forrás: Instagram/Shaolinliu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.