Elképesztő diadal után a magyar csikócsapat csoportelső az Eb-n

A Varga Zsolt vezette férfivízilabda-válogatott hatalmas bravúrt végrehajtva öt góllal legyőzte hétfőn Olaszországot, ezzel a B csoport élén végzett, és a horvátországi Európa-bajnokság negyeddöntőjébe jutott.

2024. 01. 08. 20:14
Gyapjas Viktor férfi vízilabda válogatott
2024 European Water Polo Championship- Hungary-Italy Gyapjas Viktor férfi vízilabda válogatott Fotó: Istvan Derencsenyi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Utolsó csoportmeccse várt hétfőn a férfivízilabda-válogatottra a horvátországi Európa-bajnokságon, ráadásul az eddig látottak alapján a legnehezebb. Az olaszok következtek, akik eddig nemcsak Georgiát páholták el 22-5-re, hanem az ellenünk diadalmaskodó görögöket is könnyedén, 15-8-ra megverték.

magyar válogatott
Volt ok az ünneplésre Fotó: MVLSZ/Derencsényi István

csapata úgy vágott neki a mérkőzésnek, hogy ötgólos győzelem esetén még akár csoportelső is lehet. Erre azonban vajmi kevés volt az esély, nemcsak az olaszok a tornán eddig mutatott teljesítménye miatt, hanem azért is, mert még a világbajnokainknak is dicsőségére válna ekkora diadal, Zágrábba pedig hat játékos kivételével nem ők, hanem ifjú titánok utaztak.

Meglehetősen gólszegény volt az Olaszország elleni mérkőzés első negyede, hat percen keresztül egyik kapus sem kapitulált. Ezért az egyik oldalon dicséretet érdemelt a magyar válogatott, mert a védekezés terén remekelt, Gyapjas Viktor sorra útját állta a próbálkozásoknak, még büntetőből sem tudtak túljárni az eszén. Az olaszok pedig egyszerűen azért nem kaptak gólt, mert egy lövés sem érkezett a kapujukra az első játékrészben. Végül egy emberfórt kihasználva 1-0-ra vezettek a déliek.

A folytatás sokkal örömtelibb volt. Hátul továbbra is nagyszerű teljesítményt nyújtottak a magyar fiatalok, blokkokból nem volt hiány, Gyapjas újabb ötméterest védett, és a támadógépezet is egyre olajozottabban működött, a nagyszünetben így már 3-1-re a mieink vezettek. 

A harmadik negyedben érett a meglepetés, négy gólra elhúzott a magyar válogatott. Az olaszok veszélyben érezték a csoportelsőségüket, összekapták magukat, ezért „csak” 4-3-ra nyertük ezt a felvonást. Az utolsó nyolc percben hol három, hol négy gólon tartottuk őket, de a végjátékot mi bírtuk jobban: a végső gongszó előtt néhány másodperccel ötre (10-5) növelte a különbséget, és a csoport élére repítette a magyar válogatottat.

A B csoportban így tehát körbeverés alakult ki, amiből Varga Zsolt csapata jött ki a legjobban. Így nem kell extra mérkőzést vívnia a negyeddöntő eléréséhez, helyette a harmadik helyre visszacsúszó görögök kényszerültek erre a sorsra.

– Elképesztően büszke vagyok a csapatomra – értékelt az M4 Sport kamerái előtt Varga Zsolt. – Szerintem óriási szívvel, rendkívüli energiával és fegyelmezettséggel játszotta végig a mérkőzést. Bíztam benne, hogy a játékunk lépésről lépésre tud fejlődni, de talán ez nem volt benne a pakliban. Ma mindenki hatalmas lépést tett előre egyénileg és csapat szintjén is, fantasztikus teljesítményt nyújtottak a fiúk. A végén kellett egy kis szerencse is, hogy oda pattant a labda, ahova kellett.

Európa-bajnokság, csoportkör, B csoport, 3. forduló:
Magyarország–Olaszország 10-5 (0-1, 3-0, 4-3, 3-1)
A magyar csapat gólszerzői: Fekete 3, Nagy, Vigvári Vi. 2-2, Burián, Kovács, Hárai 1-1

A csoport másik mérkőzésén: Georgia–Görögország 9-18 (2-5, 3-6, 3-3, 1-4)

A csoport végeredménye: 1. Magyarország 6 pont, 2. Olaszország 6, 3. Görögország 6, 4. Georgia 0

Borítókép: Gyapjas Viktor nagyszerűen teljesített a kapuban (Fotó: MVLSZ/Derencsényi István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.