Elképesztő szerb hiba után újabb magyar bravúr, ott vagyunk az Eb-elődöntőben!

Tovább írja a mesebeli történetet a magyar férfi-vízilabdaválogatott, amely egy rendkívül fiatal – ha úgy tetszik, tartalékos – csapattal legyőzte az olimpiai kvótára hajtó szerb csapatot és bejutott a horvátországi Európa-bajnokság elődöntőjébe. A meccs 10-10-zel ért véget, az ötmétereseknél aztán az döntött, hogy az egyik szerb kiejtette a kezéből a labdát, a mieink pedig nem hibáztak.

2024. 01. 12. 16:21
Zágráb, 2024. január 12. A magyar válogatott tagjai a férfi vízilabda Európa-bajnokság negyeddöntõjében játszott Magyarország - Szerbia mérkõzésen a zágrábi Mladost uszodában 2024. január 12-én. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország és Szerbia párharca a vízilabda klasszikusa, egy Európa-bajnokság negyeddöntőjében pedig még akkor is igaz ez, ha a mieink tartalékosak, az övéik meg éppen nem a fénykorukat élik. Szerbia 2012 és 2018 között zsinórban négyszer volt Eb-győztes, azóta viszont a legjobb négy közé sem jutott be a kontinenstornán. Most sem tette.

UBOVIC, Nemanja; MOLNÁR Erik
Molnár Erik (j) és a szerb Nemanja Ubovics küzd egymással. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Varga Zsolt szövetségi kapitány ugyanakkor figyelmeztetett a meccs előtt: a szerbek csapata most a legkomplettebb az utóbbi két évben. Nagy csatát várt, legalább akkorát, mint a csoportkörben Olaszország ellen, amikor a magyar csikócsapat mindenkit megdöbbentve 10-5-re győzött, miközben a tavaly Fukuokában világbajnok keret gerince odahaza készül a februári dohai világbajnokságra.

A magyar csapat legrutinosabb játékosa, Hárai Balázs betegség miatt kimaradt, de a fiatalok élnek az eséllyel Zágrábban. Így volt ez Szerbia ellen is. Papíron ellenfelünk számára volt nagy a tét, hiszen a szerbeknek velünk ellentétben még nincsen kvótájuk az olimpiára, de valójában a magyar ifjak is Párizsért küzdenek, itt és most bizonyíthatnak Varga Zsoltnak, hogy a nyáron is számíthat rájuk. Ebből pedig újabb nagy meccs kerekedett.

Vigvári Vince volt a vezér a góljaival

Tátrai rögtön az elején a léc alá bombázott, amivel megadta az alaphangot. A szerbek gyorsan fordítottak, de elhúzni nem tudtak, az első negyed 3-3-mal ért véget. Gyakorlatilag így telt az egész meccs: hol az egyik, hol a másik csapat vezetett egy góllal, de ennél nagyobb különbség egyszer sem alakult ki.

Az utolsó negyednek ráadásul mi vágtunk neki egygólos előnyről, miután a harmadik felvonás végén Vigvári Vince ütemtelenül lőtt a bal felsőbe, ezzel 9-8-ra módosítva az állást. Talán kicsit megtorpantunk az újabb nagy siker kapujában, mert a negyedik negyedben sokáig nem jött a gól. Szerbia kiegyenlített, majd a véghajrában a vezetést is újra magához ragadta. Már hét perce nem dobtunk gólt, amikor Vigvári Vince keze újra elsült – negyedszer a meccsen –, és 10-10-re kiegyenlített.

Elképesztő szerb hiba a legfontosabb pillanatban

Ez lett a vége, ötméteresekkel dőlt el az elődöntőbe jutás. Legutóbb decemberben találkozott egymással a magyar és a szerb válogatott, akkor is ötösökre került sor, és a végén ők örülhettek. Most viszont a második szerb lövő, Radulovics ritkán látható hibát követett el, kiejtette a kezéből a labdát, így lövésig sem jutott el. Ez lélektanilag is fontos pillanat volt, a mieink nem hibáztak, és győztek.

Varga Zsolt fiatal csapata ott van az Európa-bajnokság elődöntőjében. Ellenfele a Horvátország–Görögország negyeddöntő győztese lesz.

Borítókép: Szerbia ellen is helytállt a megfiatalított magyar vízilabda-válogatott (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.