Lujza 2024. március 2.
logo

Megvan az új sikerrecept: rúgd ki a torna közben a kapitányt! + videó

Koczó Dávid
2024.02.12. 08:08 2024.02.12. 08:13
Megvan az új sikerrecept: rúgd ki a torna közben a kapitányt! + videó

Hazai pályán Elefántcsontpart nyerte az idei Afrika-kupát, miután a vasárnap esti döntőben 2-1-re nyert Nigéria ellen. Elefántcsontpart a döntőben hátrányból fordított, de ennél voltak sokkal mélyebben is a torna során: a rendező ország válogatottja a harmadik csoportmeccse után kiesőnek hihette magát, a szövetségi kapitányt ki is rúgták. Végül negyedik legjobb csoportharmadikként Elefántcsontpart megmenekült, az új kapitány, Emerse Faé vezérletével pedig egészen a trófeáig menetelt. A győztes gólt a ráktúlélő Sébastien Haller szerezte.

Az Afrika-kupára mindig is lehetett számítani, hogy egy-két őrült történettel színesíti az izgalmakat. Elefántcsontpart idei sikere azonban ezeken belül is előkelő helyre kívánkozik. Három hete kisebb utcai zavargások törtek ki az országban: az elkeseredett szurkolók nem tudták kordában tartani érzelmeiket, miután Egyenlítői-Guinea 4-0-ra legyőzte kedvenceiket, s úgy tűnt, Elefántcsontpart három ponttal, 2-5-ös gólkülönbséggel még az egyenes kieséses fázisba sem jut be. Jean-Louis Gasset szövetségi kapitányt kirúgták, de végül Elefántcsontpart sikeresen kiizgulta a továbbjutást, miután Ghána és az utolsóként véget ért csoportban Zambia is két ponttal végzett a csoportja harmadik helyén. A kispadon az addigi asszisztensedző, Emerse Faé vette át az irányítást.

Afrika-kupa Elefántcsontpart Emerse Faé szövetségi kapitány Nigéria döntő
A torna közben kirúgták az elődjét, Emerse Faé viszont Afrika-kupa-győzelemre vezette Elefántcsontpart válogatottját. Fotó: AFP/Issouf Sanogo

Faé maga is futballista volt, 2006-ban végigjátszotta az Egyiptom elleni tizenegyespárbajban elveszített döntőt, majd abban az évben szerepelt Elefántcsontpart első világbajnoki keretében is. 2008-ban viszont maláriás lett az Afrika-kupán, s végül mindössze huszonnyolc évesen felhagyott a futballal egészségügyi problémák miatt.

A múltja alapján más edzőknél talán jobban megérti, min ment keresztül a mostani keret egyik legnagyobb sztárja, Sébastien Haller, akinek a csúcson kellett megakasztania pályafutását fél évre, amíg a hererák ellen küzdött.

 

Hogyan nyerte meg beugró edzővel Elefántcsontpart az Afrika-kupát?

Elefántcsontpart a megmenekülés után az addig meggyőzően teljesítő Szenegál ellen a 86. percben lőtt büntetőgóllal mentette hosszabbításra a nyolcaddöntőt, majd tizenegyesekkel kiejtette az egyik esélyest. Ezt követte a Mali elleni botrányos negyeddöntő, amelyet a 90. percben mentett hosszabbításra Elefántcsontpart, majd a 122. percben szerezte a győztes gólt, elkerülve az újabb tizenegyespárbajt. Az elődöntő kilógott a sorból, a Kongói DK ellen Haller 65. percben szerzett góljával nyert 1-0-ra, s a korábban már elsiratott házigazda a döntőben találta magát.

A túloldalról Nigéria érkezett, amely a csoportban William Troost-Ekong büntetőjével 1-0-ra legyőzte Dél-Afrikát, és sokkal meggyőzőbb módon, például szövetségikapitány-váltás nélkül jutott el a fináléig.

A döntőben is Troost-Ekong szerzett vezetést, ezúttal fejesből, hiába volt előtte több helyzete Elefántcsontpartnak. Franck Kessié azonban egyenlített, majd a feltámadásszerű meneteléshez méltó módon Haller győztes gólja zárta le a döntőt.

 

„Több mint tündérmese”

– Akkor vettem át a csapatot, amikor még az sem volt biztos, hogy továbbjutunk. Furcsa születésnap volt az – mondta a negyvenéves Faé. – Megkaptuk a második esélyt, és éltünk vele. Ez több mint tündérmese, csodálatos túlélők vagyunk.

Nehéz elvonatkoztatni az áthallástól, ha a ráktúlélő Hallerre gondolunk. A Dortmund támadója két góllal zárta a tornát, ami elsőre nem tűnik soknak, csakhogy az elődöntő előtt egyetlen meccsen sem játszhatott a sérülése miatt. – Szerencsés vagyok, hogy itt lehetek. Hat-nyolc hét gyógyulási időt jósoltak, az alapján a döntő lett volna az első meccsem. A bokám még most sem tökéletes, de a csapattársaim buzdítottak, hogy bírjam még ki a pályán, nélkülük nem szereztem volna meg a győztes gólt.

Elefántcsontpart az ötödik Afrika-kupa-döntőjét vívta, és ez lett az első, amely nem tizenegyespárbajjal ért véget. Az ország történetének legjobb játékosának tartott Didier Drogba csak a két elveszített fináléból vehette ki a részét, most a lelátón izgulta végig, ahogy utódai megszerzik az ország harmadik Afrika-kupa-trófeáját.

 

Borítókép: Sébastien Haller a győztes gólt ünnepli (Fotó: AFP/Issouf Sanogo)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.