A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Megvan az új sikerrecept: rúgd ki a torna közben a kapitányt! + videó

Hazai pályán Elefántcsontpart nyerte az idei Afrika-kupát, miután a vasárnap esti döntőben 2-1-re nyert Nigéria ellen. Elefántcsontpart a döntőben hátrányból fordított, de ennél voltak sokkal mélyebben is a torna során: a rendező ország válogatottja a harmadik csoportmeccse után kiesőnek hihette magát, a szövetségi kapitányt ki is rúgták. Végül negyedik legjobb csoportharmadikként Elefántcsontpart megmenekült, az új kapitány, Emerse Faé vezérletével pedig egészen a trófeáig menetelt. A győztes gólt a ráktúlélő Sébastien Haller szerezte.

2024. 02. 12. 8:08
Sébastien Haller
Ivory Coast's forward #22 Sebastien Haller celebrates scoring his team's second goal during the Africa Cup of Nations (CAN) 2024 final football match between Ivory Coast and Nigeria at Alassane Ouattara Olympic Stadium in Ebimpe, Abidjan on February 11, 2024. (Photo by Issouf SANOGO / AFP) Fotó: Issouf SANOGO /AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Afrika-kupára mindig is lehetett számítani, hogy egy-két őrült történettel színesíti az izgalmakat. Elefántcsontpart idei sikere azonban ezeken belül is előkelő helyre kívánkozik. Három hete kisebb utcai zavargások törtek ki az országban: az elkeseredett szurkolók nem tudták kordában tartani érzelmeiket, miután Egyenlítői-Guinea 4-0-ra legyőzte kedvenceiket, s úgy tűnt, Elefántcsontpart három ponttal, 2-5-ös gólkülönbséggel még az egyenes kieséses fázisba sem jut be. Jean-Louis Gasset szövetségi kapitányt kirúgták, de végül Elefántcsontpart sikeresen kiizgulta a továbbjutást, miután Ghána és az utolsóként véget ért csoportban Zambia is két ponttal végzett a csoportja harmadik helyén. A kispadon az addigi asszisztensedző, Emerse Faé vette át az irányítást.

Afrika-kupa Elefántcsontpart Emerse Faé szövetségi kapitány Nigéria döntő
A torna közben kirúgták az elődjét, Emerse Faé viszont Afrika-kupa-győzelemre vezette Elefántcsontpart válogatottját. Fotó: AFP/Issouf Sanogo

Faé maga is futballista volt, 2006-ban végigjátszotta az Egyiptom elleni tizenegyespárbajban elveszített döntőt, majd abban az évben szerepelt Elefántcsontpart első világbajnoki keretében is. 2008-ban viszont maláriás lett az Afrika-kupán, s végül mindössze huszonnyolc évesen felhagyott a futballal egészségügyi problémák miatt.

A múltja alapján más edzőknél talán jobban megérti, min ment keresztül a mostani keret egyik legnagyobb sztárja, Sébastien Haller, akinek a csúcson kellett megakasztania pályafutását fél évre, amíg a hererák ellen küzdött.

 

Hogyan nyerte meg beugró edzővel Elefántcsontpart az Afrika-kupát?

Elefántcsontpart a megmenekülés után az addig meggyőzően teljesítő Szenegál ellen a 86. percben lőtt büntetőgóllal mentette hosszabbításra a nyolcaddöntőt, majd tizenegyesekkel kiejtette az egyik esélyest. Ezt követte a Mali elleni botrányos negyeddöntő, amelyet a 90. percben mentett hosszabbításra Elefántcsontpart, majd a 122. percben szerezte a győztes gólt, elkerülve az újabb tizenegyespárbajt. Az elődöntő kilógott a sorból, a Kongói DK ellen Haller 65. percben szerzett góljával nyert 1-0-ra, s a korábban már elsiratott házigazda a döntőben találta magát.

A túloldalról Nigéria érkezett, amely a csoportban William Troost-Ekong büntetőjével 1-0-ra legyőzte Dél-Afrikát, és sokkal meggyőzőbb módon, például szövetségikapitány-váltás nélkül jutott el a fináléig.

A döntőben is Troost-Ekong szerzett vezetést, ezúttal fejesből, hiába volt előtte több helyzete Elefántcsontpartnak. Franck Kessié azonban egyenlített, majd a feltámadásszerű meneteléshez méltó módon Haller győztes gólja zárta le a döntőt.

 

„Több mint tündérmese”

– Akkor vettem át a csapatot, amikor még az sem volt biztos, hogy továbbjutunk. Furcsa születésnap volt az – mondta a negyvenéves Faé. – Megkaptuk a második esélyt, és éltünk vele. Ez több mint tündérmese, csodálatos túlélők vagyunk.

Nehéz elvonatkoztatni az áthallástól, ha a ráktúlélő Hallerre gondolunk. A Dortmund támadója két góllal zárta a tornát, ami elsőre nem tűnik soknak, csakhogy az elődöntő előtt egyetlen meccsen sem játszhatott a sérülése miatt. – Szerencsés vagyok, hogy itt lehetek. Hat-nyolc hét gyógyulási időt jósoltak, az alapján a döntő lett volna az első meccsem. A bokám még most sem tökéletes, de a csapattársaim buzdítottak, hogy bírjam még ki a pályán, nélkülük nem szereztem volna meg a győztes gólt.

Elefántcsontpart az ötödik Afrika-kupa-döntőjét vívta, és ez lett az első, amely nem tizenegyespárbajjal ért véget. Az ország történetének legjobb játékosának tartott Didier Drogba csak a két elveszített fináléból vehette ki a részét, most a lelátón izgulta végig, ahogy utódai megszerzik az ország harmadik Afrika-kupa-trófeáját.

 

Borítókép: Sébastien Haller a győztes gólt ünnepli (Fotó: AFP/Issouf Sanogo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.