Jürgen Klopp dinoszauruszokról és a liverpooli utódjelöltjéről beszélt

Hosszasan méltatta Jürgen Klopp a Liverpool pénteki sajtótájékoztatóján Xabi Alonso munkáját. Ez pedig aligha lehet véletlen, a legtöbben úgy gondolják, hogy a Leverkusennel a Bundesliga megnyerése felé száguldó spanyol lehet a nyártól a Liverpool új vezetőedzője. Klopp szerint a „dinoszauruszok” nyakán már ott van az új generáció, amelyből Xabi Alonso kiemelkedik.

2024. 02. 17. 11:54
English Premier League - Liverpool vs Burnley
epa11142822 Juergen Klopp manager of Liverpool reacts during the English Premier League match between Liverpool and Burnley in Liverpool , Britain, 10 February 2024. EPA/PETER POWELL EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos, 'live' services or NFTs. Online in-match use limited to 120 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. Fotó: PETER POWELL
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyakorlatilag attól a pillanattól, hogy Jürgen Klopp váratlanul bejelentette, az idény végén távozik a Liverpool éléről és pihenőre vonul, Xabi Alonso számít a legnagyobb esélyesnek arra, hogy az utódja legyen. Ennek egyik oka, hogy a spanyol játékosként igazi kedvenc volt az Anfield Roadon, 2005-ben BL-t nyert a csapattal, a másik pedig az, hogy szárnyal a Bayer Leverkusen edzőjeként. Jelenleg ötpontos előnnyel vezeti a Bundesligát a Bayern München előtt, amely 2013 óta mindig német bajnok volt.

Bundesliga - Bayer 04 Leverkusen vs FC Bayern Munich
Jürgen Klopp szerint Xabi Alonso nagyszerű munkát végez. Fotó: Ronald Wittek/EPA

Legutóbb 2012-ben a Dortmund tudta legyőzni német földön a bajorokat. Az a Dortmund, amelynek Klopp volt az edzője. Alonso tehát aligha adhatna jobb ajánlólevelet magáról annál, hogy ő lehet Klopp után az első edző, aki letaszítja a Bundesliga trónjáról a Bayernt.

– Xabi hihetetlen munkát végez – jelentette ki Klopp, akinek a szavait a BBC idézte. – Ezt a pletykáktól teljesen függetlenül mondom. Ha nyolc héttel ezelőtt valaki megkérdezett volna róla, akkor is ugyanazt mondom, hogy „atyaég!”. A dinoszauruszok, úgy mint Ancelotti, Mourinho, Guardiola és talán már én is közéjük tartozom, nem fognak további húsz évig edzősködni. Na jó, Mourinho talán igen. Az új generáció már a nyakunkon van, és Xabi Alonso kiemelkedik.

Jobb, mint a Klopp-féle Dortmund?

Klopp szerint a Xabi Alonso-féle Leverkusen jobb, mint amilyen az ő Dortmundja volt, ami önmagában óriási elismerés, de a német azt is elmagyarázta, hogy miért gondolja így.

– Jómagam is sokáig dolgoztam a Bundesligában, és őszintén mondhatom, hogy Xabi lenyűgözően teljesít. Nem csupán a pontmennyiség nagyszerű, hanem maga a játék is. A Leverkusen egyértelműen a jobb csapat volt a Bayern ellen 3-0-ra megnyert rangadón, ami arrafelé nagyon ritka. Amikor mi a Dortmunddal le tudtuk győzni a Bayernt, azt a jó védekezésünknek és a kontráinknak köszönhettük, főleg az elején. De a Leverkusen ennél jobb csapat. Ez azért nagy meglepetés, mert Xabi rövid ideje van ott, és nagyon fiatal a csapata. Nagyszerű igazolásokat hajtottak végre, pontosan azokat, amikre szükség volt.

A Leverkusen megnyerheti az Európa-ligát is

A Leverkusen nemcsak a Bundesligát, hanem az Európa-ligát is megnyerheti Klopp szerint, ami azért is érdekes álláspont, mert ott még a Liverpool is versenyben van. Csoportgyőztesként mindkét csapat már nyolcaddöntős, és ellenfélre vár.

– Ez most a Leverkusen nagy szezonja lehet, jó esélyük van még az Európa-liga megnyerésére is – fogalmazott Klopp. –  Csak végig kell nézni a mezőnyön, és ténylegesen elmondható, hogy a favoritok közé tartoznak. Xabi nincs még hosszú ideje a szakmában, nehéz megállapítani, hogy ő maga szeretné mindig ebben a stílusban játszatni a csapatát, vagy ez inkább ennek a keretnek a sajátossága. De az edzői munkája egyértelműen kivételes.

Borítókép: Jürgen Klopp talán már tudja is, ki követi őt a Liverpool élén (Fotó: Peter Powell/EPA)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.