Magyar tagja is van a Kenderesiről döntő CAS-testületnek

Több mint egy év után végre pont kerülhet Kenderesi Tamás doppingügyének a végére. A lausanne-i székhelyű nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) a legfrissebb hírek szerint várhatóan márciusra tűzi ki a magyar úszó tárgyalását, akit a biológiai útlevél eljárás keretében tiltottak el. A háromtagú testületnek lesz egy magyar tagja is, a korább válogatott vízilabdázó, Dávid Gyula. Kenderesi cáfol és tagad, mi több, a biológiai útlevélen alapuló vizsgálati módszer hitelességét vonja kétségbe a mögötte álló orvosi és jogászcsapat megállapításaira támaszkodva.

2024. 02. 24. 13:19
KENDERESI Tamás
Kvangdzsu, 2019. július 24. Kenderesi Tamás a férfi 200 méteres pillangóúszás szétúszása után a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 24-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár több mint egy éve, 2022 decemberében került nyilvánosságra, hogy két magyar úszó ellen doppingeljárás indult. Előbb csak megszellőztették , majd hivatalosan nyilvánosságra is hozták, hogy a 2016-os riói olimpia bronzérmese, az egyik gyanúsított. Kenderesi nem ismerte be az ellene felhozott vádakat, miután első fokon elmarasztalták, az ügye a lausanne-i székhelyű nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elé került.

Kenderesi Tamás, dopping, biológiai útlevél, CAS, magyar tag, Dávid Gyula, MACS
Kenderesi Tamás versenyszerűen aligha úszik többé, a becsülete a tét. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Először novemberre, majd decembere ígérték a tárgyalás kitűzését, de az időpont továbbra is csúszik, az SzPress Hírszolgálat értesülése szerint márciusban végre pontot tesz a CAS Kenderesi Tamás ügyének végére.

Dávid Gyula a testület magyar tagja

Tovább friss információ, hogy a háromtagú testületnek magyar tagja is lesz. Az eljárás rendje szerint a felperes is megjelölhetett egy tagot, és a Kenderesi Tamást képviselő csapat választása a korábbi válogatott vízilabdázó jogászprofesszor, Dávid Gyulára esett, aki immár 24 éve dolgozik a CAS kötelékében is.

Az alperesként szokatlan helyzetbe került Magyar Antidopping Csoport delegáltja ebben az ügyben a német Ulrich Haas, a zürichi egyetem professzora, akinek a jelölését Kenderesi pártfogói azért kifogásolták, mert korábban a WADA szabályzatának megalkotásában vezető szerepet töltött be, más szóval lehetnek ellenérzései a gyanúba keveredett magyar sportolóval szemben.

A választott testület vezetője az angol James Drake KC, aki több mint ötven ügyben volt már a CAS egyik bírája, a közelmúltban például elnökként tagja volt annak a bírói hármasnak is, amely négyéves eltiltással sújtotta az ártatlansága mellett mindvégig kitartó orosz műkorcsolyázó Kamila Valievát, megerősítve ezzel a WADA állásfoglalását.

 

Durván megemelkedhetnek a peres költségek

Az elhúzódó eljárás költségei egyre csak emelkednek, pedig a költségek ebben az ügyben már most is tetemesek, a perben részt vevőknek ugyanis 40 millió forintnak megfelelő összeget kellett egyenlő arányban előteremteniük. Aki veszít, azt nagy kár éri, még inkább akkor, ha nem csak egy, hanem kettő vagy három lesz a tanúk meghallgatására szánt tárgyalási napok száma, ami alsó hangon 10-15 millió forint pluszkiadáshoz vezethet.

Ez a senkinek sem kedvező esemény talán elkerülhető lett volna, ha már az elsőfokú tárgyaláson, még tavaly májusban megtörténik a perben részt vevők szakértőinek a meghallgatása, álláspontjuk ütköztetése, erre viszont nem került sor. Segíthetett volna egy független szakértői intézmény bevonása is vagy egy elfogulatlan szakértőkből álló csoport véleményének megismerése, de akkor ezekre sem nyílt lehetőség.

Pró és kontra

Kenderesi Tamás tavaly áprilisban közleményben tudatta, hogy szerinte súlyos adminisztrációs hiba vezetett az eljárás elindításához és biológiai útlevele atipikusnak minősítéséhez. Ma is kitart amellett, hogy kellő bizonyítékok nélkül, feltételezésekre alapozva gyanúsították meg, majd törtek pálcát felette az elsőfokú tárgyaláson.

A Rióban olimpiai bronzérmet nyert úszó mindvégig tagadja, hogy valaha is tiltott anyagot vagy módszert alkalmazott volna.

Eddig senki sem cáfolta meg, hogy azután indult meg az eljárás, miután Kenderesi biológiai útlevelének vizsgálata során a WADA-akkreditációval rendelkező osztrák laboratórium szakértője eltérésekre figyelt fel a sportoló hematológiai paramétereiben. Nem kiugróan magas mértékben, de kimutathatóan. Ezután a WADA három, egymástól függetlenül dolgozó hematológus szakembertől, egy-egy amerikaitól, dántól és horváttól is matematikai alapokon nyugvó tanulmány elkészítését kérte, az ő egybehangzó véleményük megerősítette a doppingellenes nemzetközi szervezet illetékeseit abban, hogy jól ítélték meg a helyzetet.

 

Nem csak Kenderesi, a biológiai útlevél sorsa is a tét

Ha csodával határos módon fordulna a kocka, és a CAS ítélete Kenderesi Tamásnak kedvezne, talán még az a kérdés is napirendre kerülhet, hogy a biológiai útlevelek adatait valóban csak jelzésértékűnek lehet-e tekinteni, a gyanúnak alapot adó riasztásnak. Sokan gondolják ugyanis azt, hogy a kétségkívül alapos matematikai elemzéseket és az összehasonlításokat további alapos kutatómunkának kellene követnie. Egészen addig, amíg az eltérések igazi okára fény nem derül. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.