idezojelek

Milák pajzsa, Kenderesi nem csak önmagáért harcol

Kenderesi Tamás húszévesen megtorpant a fejlődésben, s a gyanú szerint elkeseredésében tiltott szerhez folyamodott.

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós
Cikk kép: undefined

ügyének is kárát láthatja. Ebből az erős mondatból érdemes kiindulni, amikor az olimpiai bronzérmes úszó, Kenderesi Tamás doppingügyét, annak várható következményeit boncolgatjuk. 

Annál is inkább, mert egy kijelentés erejét nem csupán a tartalma, hanem a forrása is meghatározza. Márpedig Hargitay András fogalmazta meg az idézett véleményt, s hát a korábbi világbajnok úszó, a válogatott egykori szövetségi kapitánya nem csupán a magyar úszás, hanem úgy általában a magyar sport fajsúlyos alakja.

A Magyar Antidopping Csoport decemberben hozta nyilvánosságra, hogy négy magyar sportoló, két úszó, valamint egy-egy birkózó és atléta az úgynevezett biológiai útlevélen alapuló eljárás eredményeként valószínűleg doppingvétséget követett el. Huszonnégy órán belül a zuhanyhíradóból már értesülhettünk róla, hogy Kenderesi Tamás az egyik érintett, akit az Index ismert olimpikon pillangóúszóként azonosított.

Hiába, a kíváncsiság, a pletykaéhség és persze a káröröm egytől egyig gyarló emberi tulajdonság. Az igazságérzet kárára. 

Miután ugyanis Kenderesi Tamás kiállt a nyilvánosság elé, és hosszú közleményben igyekezett cáfolni az ellene felhozott vádakat, már senki sem jelentkezett leleplező történettel, nevesítve, az úszó milyen tiltott szert használ, kinek a felügyeletével és azt kitől szerzi be. 

A ritka kivételtől eltekintve éppen ez valamennyi doppingeljárás gyenge pontja: csak a sportolót állítják pellengérre, csak őt terheli egyetemes felelősség, pedig a tápláléklánc feltárása lenne az igazi feladat, ám mintha a tettestársak leleplezéséhez nem fűződne érdek a kapcsolatok kusza rendszerében.

Kenderesi Tamás 2014-ben robbant be a köztudatba, amikor a kétszáz méteres pillangóúszásban aranyérmet szerzett az ifjúsági olimpián. Egy év múlva a felnőttek között is betört a legjobbak közé, az országos bajnokságon többek között a sportág nagy idolját, Cseh Lászlót megelőzve győzött kedvenc távján. Az eredménye egyúttal arra is feljogosította, hogy induljon a 2015-ös világbajnokságon, csakhogy mononukleózis miatt három hónapig még az edzéseket sem látogathatta. Elgondolkodtató, sőt ijesztő. 

A mononukleózis természetesen aljas betegség, nehezen diagnosztizálható, de néhány hét alatt a legtöbb fiatal felépül belőle. Ugyanerre egy sportolónak, akihez többek között az egészségesség érzetét is társítjuk, három hónapra volt szüksége. Ugyan miért? De lépjünk túl ezen, ahogy Kenderesi Tamás is tette. A pécsi sportoló egy évvel később diadalmasan tért vissza, bronzérmet szerzett a riói olimpián. A közvetlen stílusú, sajtbureszes srác egy csapásra közönségkedvenccé vált, népszerűsége vetekedett az olimpiai bajnokokéval. 

Kenderesinek szép jövőt jósoltak, hiszen tizenkilenc éves volt csupán a riói olimpia idején, mégsem tudta megismételni az ott elért eredményeit. A Rióban úszott idejéből (1:53.62 perc) csupán két tizedet volt képes lefaragni az évek során (1:53.42 az egyéni legjobbja 2019-ből), ugyan Európa-bajnokságon szerzett egy-egy ezüstöt és bronzot, világbajnokságon és olimpián azonban már nem fért fel a dobogóra. 

Tavaly, a budapesti világbajnokságon 1:55.20-as időeredménnyel csupán hatodik lett. S időközben nem csupán az új hazai kedvenc, az olimpiai bajnok és világcsúcstartó Milák Kristóf hagyta faképnél félelmetes sebességgel, immár a 2022-es római Európa-bajnokságon ezüstérmes Márton Richárd is elé került a hazai rangsorban.

Kenderesi vajon miért torpant meg? S miben bízva vágott bele ősszel a felkészülésbe? Csak nem…? Szinte megválaszolhatatlan kérdések. Azt is mondhatnánk, összevágnak a dolgok. Egy lelkileg és térdműtétje után testileg is megtört sportoló egyetlen kiutat lát arra, hogy ismét a csúcs közelébe jusson.

Mégse ítélkezzünk ilyen könnyen. S akkor még Hargitay András véleményével is illene kezdene valamit.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdjük azzal, hogy Hargitay is kiváló úszó volt. Háromszoros világbajnok, olimpiai bronzérmes és a maga idejében világcsúcstartó. Elsősorban vegyesúszóként jegyezték, kevésbé közismert, hogy pillangóúszóként is a legjobbak közé tartozott, a 200 méteres távon a müncheni olimpián ötödik lett. Ma már megmosolyogtató 2:04.69-es idővel, amivel napjainkban az ifjúsági ob-n sem lehet dobogóra állni. 

Pedig Hargitay, amikor a saját pályafutásáról és az utódairól kérdezik, rendre azt mondja, elképzelni sem tudja, hogy annál többet és keményebben is lehet edzeni, mint ahogy anno ő tette. 

A hetvenes években már nem burleszkfilmbe illő csíkos kezeslábasban tempóztak az úszók, és legjobb tudomásom szerint a medence paraméterei és a víz alkotóelemei sem változtak meg, ahogy az emberi test génállománya is ugyanaz. 

Hogy akkor mi változott? Egyfelől természetesen az edzéselmélet és természetesen – az egyszerűség kedvéért mondjuk így – az orvosi háttér. 

A fejlődés azonban nem végtelen, az emberi teljesítőképességnek van határa. Néhány évtizede az orvosok azt mondták, a férfi százméteres síkfutásban ez valahol a tíz másodperc közelében van, inkább fölötte, de semmiképpen sem alatta. 

Nos, a tíz másodperces lélektani határt elsőként Jim Hines törte át az 1968-as mexikói olimpián. A jelenlegi rekordot Usain Bolt tartja 9.58-cal… Ám az ő nagy futásának is immár tizennégy éve. Az atlétika úgy általában két évtizede megtorpant, elvétve születik új világcsúcs, azok is inkább az ügyességi számokban.

Úszásban ezzel szemben nincs megállás. Néhány évtizede a férfi 100 méteres gyorsúszásban az ötven másodperc volt a határ, először Jim Montgomery úszott ennél gyorsabban, még 1976-ban. Gondolta volna akkor bárki is, hogy nála vagy Matt Biondinál, Alexander Popovnál lehet gyorsabban repeszteni? Most éppen 46.86 a román David Popovici érvényes rekordja.

S Milák Kristóf a fejébe vette, hogy ha nem is száz, de kétszáz méteren – gyorson, nem pillangón! – versenyre kell a román tehetséggel. Miközben Kenderesi Tamás már húszévesen megtorpant a fejlődésben, s a gyanú szerint végső elkeseredésében tiltott szerhez folyamodott.

Kenderesi Tamás ügyének Milák Kristóf is kárát láthatja…

A kelleténél mélyebben ne feszegessük, Hargitay András vajon mire is gondolt, amikor így fogalmazott, ám nem is kérdéses, a magyar úszósportnak káros bármelyik versenyző lebukása. Sós Csaba szövetségi kapitány éppen ezért meggyőződéssel állítja, hogy Kenderesi ártatlan. Ne feledjük, Sós Csaba orvos, amikor ezt a véleményt hangoztatja, akkor a kollégáival száll harcba. 

Mert bár Kenderesi azt igyekszik sugallni, hogy a bio­lógiai útlevélen alapuló eljárás boszorkányüldözés, a módszer tudományos megalapozottságát felelőtlenség lenne kétségbe vonni.

A közeg, a sporttársadalom összezár. Tudom, személyesen is megtapasztaltam. Évekkel ezelőtt, amikor egy másik sportág, a kajak-kenu kínosan elszaporodó doppingügyei után kutakodtam, a többség mosta kezeit, elzárkózott. Ott is csupán magányos eltévelyedők akadtak fenn a doppingellenőrzés rostáján, azokról nem is beszélve, akik úgymond mások ármánykodásának estek áldozatul.

 

A dopping, tetszik, nem tetszik, a sport velejárója. Mint a közlekedésé a környezetszennyezés. A hasonlatot továbbgondolva a doppingellenőrzés pedig olyan, mint a szén-dioxid-kibocsátási kvóta. Meghúznak egy vonalat, ami alatt belefér, s ami fölött már káros, sőt büntetendő. Ráadásul a kvótával kereskedni is lehet, egyeseknek többet szabad, mint másoknak. Foglalkozni természetesen mindkettővel muszáj, ám azt ne reméljük, hogy önmagától ettől tisztul a levegő, átvitt értelemben javul a légkör.

Feszegetjük a határainkat, ezáltal örökös versengésre ítéltetünk. A siker persze egyúttal mások vereségét is jelenti. Ám azt is megtanulhattuk, a történelmet a győztesek írják. A sportéletben ez hatványozottan így igaz.

Borítókép: Vajon Kenderesi Tamás átléphet-e még a napos oldalra? (LEN/Kovács Anikó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.